ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειραιώς: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών – Τα ποσοστά των μετόχων

Πειραιώς: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών – Τα ποσοστά των μετόχων
INTIME NEWS

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς καθώς ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών.

Με βάση τις προσφορές που θα γίνουν σε αυτό θα οριστεί και η τιμή διάθεσης των μετοχών, το εύρος της οποίας θα κυμανθεί ανάμεσα στο 1 και το 1,15 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, λόγω και του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρατηρείται, η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο ανώτατο εύρος του φάσματος.

Αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην ανακοίνωση της πρόσκλησης από την Τράπεζα Πειραιώς Πειραιώς προκύπτουν και τα ποσά που θα επενδύσουν οι τρεις “cornerstone investors”, η Paulson & Co, η Helikon Investment Limited και ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης. Συγκεκριμένα, η πλευρά Paulson θα επενδύσει 265 εκατ. ευρώ, η Helicon 75 εκατ. ευρώ και ο κ. Μυστακίδης 40 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαμορφωθεί ανάμεσα στο 27% και το 33% έναντι 61,34% που έφτασε μετά τη μετατροπή των CoCo’s σε μετοχές της τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει ανάμεσα στα 350 και 440 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, τα ποσοστά που θα προκύψουν είναι τα ακόλουθα:

  • ΤΧΣ: 27%-33% έναντι 61,34%
  • Paulson & Co. Inc.: 18,62% έναντι 4,61%
  • Αριστοτέλης Μυστακίδης: 2,90% έναντι 3,04%
  • Helikon Investment Limited: 5,22%
  • Λοιποί (κάτω του 5%): 40,27% έναντι 31,03%.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό του 40,27% προκύπτει από τους επενδυτές που θα πάρουν μέρος στην αύξηση (39,02%) και από τους παλαιούς μετόχους πριν από την αύξηση (1,25%).


Τα επόμενα βήματα

Σημειώνεται πως η τελική τιμή διάθεσης θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς Holdings ενώ εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της Διεθνούς και της Δημόσιας προσφοράς, δηλαδή στις 23 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Η τιμή θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές ενώ οι νέες μετοχές αναμένεται να εισέλθουν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο στις 7 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ