ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Ελλάκτωρ: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ύψους έως 120,5 εκατ. ευρώ καθώς η πλειοψηφία των μετόχων της εταιρείας υπερψήφισε τη σχετική πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, επιτρέποντας στον Όμιλο να περάσει στην επόμενη σελίδα της ιστορία του.

Ουσιαστικά το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης αποτελεί νίκη της Reggeborgh έναντι των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη. H ολλανδική ετιαρεία είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης πραγματοποίησης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε αυτό το ποσό, ενώ αντίθετα οι εφοπλιστές καταψήφισαν ενώ παράλληλα μέσω ασφαλιστικών μέτρων είχαν προσπαθήσει να μην πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Greenhill μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου της ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση για το ποσοστό της αλλά και για τις όποιες αδιάθετες μετοχές προκύψουν.

Συγκεκριμένα, το 68,24% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με την πρόταση της διοίκησης να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία ενώ αντίστοιχα κατά ψήφισε το 31,75%.

Νωρίτερα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων είχε καταψηφίσει το αίτημα της Greenhill για ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με ποσοστό 66,7% κατά έναντι 31,76%.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης έφερε σημαντικά κέρδη και στη μετοχή της Ελλάκτωρ που διαπραγματεύεται με άνοδο πάνω από 10%.

Ο όμιλος «γυρνάει σελίδα»

Όπως ανέφεραν κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ, η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για το επιχειρησιακό μέλλον της εταιρείας. Και αυτό γιατί η αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου ανοίγει αρχικά το δρόμο για την άμεση, ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιακού δανείου. Φέρνει όμως και πιο κοντά στην υλοποίηση βασικές προτεραιότητες του Ομίλου για το 2021 όπως είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της κατασκευής, η επιτάχυνση και η ενίσχυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ομίλου και η στρατηγική συμμετοχή μας στα έργα των υποδομών και της ενέργειας που εκτιμάται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Και τονίζουν πως η σημερινή επιτυχημένη Συνέλευση καταδεικνύει την πίστη των μετόχων στο όραμα του Ομίλου για μία νέα, ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ένα όραμα που στο επίκεντρό του βάζει το μέλλον 6.000 εργαζομένων και την επαναφορά του Ομίλου σε δυναμική τροχιά εξέλιξης. Η έγκριση της αύξησης διασφαλίζει το υπόβαθρο που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου κατασκευής με την αξιοποίηση νέων προοπτικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την Ελλάκτωρ με στόχο την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και την εδραίωση της ηγετικής του θέσης.H θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των μετόχων στη σημερινή Συνέλευση διασφαλίζει την οικονομική εξυγίανση της Άκτωρ, ανοίγει το δρόμο σε νέες «πράσινες» επενδύσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο όραμα για επανατοποθέτηση του Ομίλου τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, καταλήγουν.

Πώς θα γίνει η αύξηση

Όπως προβλέπεται στην πρόταση της διοίκησης που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση, η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 133,9 εκατ. νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με τιμή διάθεσης 90 λεπτά ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές.

Τα κεφάλαια τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση θα διατεθούν ως εξής:

  • Ποσό περίπου 20,5 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας.
  • Ποσό περίπου 100 εκατ. για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Άκτωρ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Ακτωρ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ