ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «ανατολή» της Τράπεζας Πειραιώς και η επόμενη ημέρα των τραπεζών

Η «ανατολή» της Τράπεζας Πειραιώς και η επόμενη ημέρα των τραπεζών
INTIME NEWS

«Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αφαιρεί έναν ιστορικό συστημικό κίνδυνο και προωθεί την ελληνική οικονομία».

Η φράση αυτή του επικεφαλής οικονομικού σύμβουλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη στο Bloomberg αποτυπώνει ανάγλυφα την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος.

Η άντληση των κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς –και μάλιστα με μεγάλη υπερκάλυψη- αφαιρεί ένα μεγάλο βαρίδι από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, επιτρέποντας σε αυτή, αλλά και τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, να περάσουν στην επόμενη ημέρα.

Μάλιστα, η ολοκλήρωση της αύξησης συνέπεσε και με την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, δίνοντας διπλή ώθηση στην οικονομία.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,38 δισ. ευρώ με την έκδοση 1,2 δισ. νέων μετοχών. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο 1,15 ευρώ στο ανώτατο επίπεδο του εύρους τιμών.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Πατέλης στους Financial Times, η συμμετοχή υψηλής ποιότητας επενδυτικών σχημάτων που δεν είχαν επενδύσει στη χώρα εδώ και χρόνια είναι κομβικό σημείο για την εμβάθυνση, τη διεύρυνση και την ενίσχυση των ελληνικών κεφαλαιαγορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αύξηση μεταξύ άλλων συμμετείχαν η Blackrock αλλά και το νορβηγικό πετρελαϊκό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο και για την έκδοση ομολόγου υψηλής διαβάθμισης από την Τράπεζα Πειραιώς, όπως προβλέπεται στο “Project Sunrise” με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης.

Έτσι, παρά τις αντιξοότητες αλλά και την κριτική που δέχθηκε το σχέδιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ο «μεγάλος ασθενής» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου ενώ εντός του έτους θα επαναφέρει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο επίπεδο.

Με την κίνηση αυτή η Τράπεζα Πειραιώς υπό τη διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου θα κληθεί πλέον να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που δεν είναι άλλη από τη χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία αλλά και την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Πρόκληση που αντιμετωπίζουν συνολικά τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχοντας αφαιρέσει από τα «σπλάχνα» τους τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Η επόμενη ημέρα

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο CNN Greece, ανεξαρτήτως της διαδικασίας και των όποιων ενστάσεων για την αντιμετώπιση των παλαιών μετόχων, εκ του αποτελέσματος η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι το «διαβατήριο» για την επόμενη ημέρα. Και μάλιστα όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς αλλά και για τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και αυτό γιατί, πριν την κεφαλαιακή ενίσχυση, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» που δεν επέτρεπε συνολικά στο σύστημα να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Τονίζουν επιπλέον ότι χρονικά η αύξηση συμπίπτει με την διαδικασία πώλησης του πακέτου τιτλοποιημένων δανείων "Frontier" της Εθνικής Τράπεζας αλλά και την ολοκλήρωση του “Project Galaxy” της Alpha Bank. Με δεδομένο δε ότι η Eurobank έχει ήδη προχωρήσει στο δρόμο αυτό, εντός του 2021 –και παρά την πανδημία- οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν απαλλαγεί από ένα μεγάλο βραχνά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Και, καθώς προχωρά ο «Ηρακλής ΙΙ» στον οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν και οι επισφάλειες της πανδημίας, είναι ζήτημα χρόνου μέχρι το χρηματοπιστωτικό σύστημα «καθαρίσει» πλήρως από το συγκεκριμένο μέτωπο.

Αυτό βέβαια –όπως τονίζουν έμπειροι τραπεζίτες- δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι οι προκλήσεις τελείωσαν. Αντιθέτως τώρα αρχίζουν, καθώς οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα δυσανάλογα υψηλά λειτουργικά τους κόστη, να αυξήσουν τα κέρδη τους σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων αλλά και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Ένα έργο διόλου εύκολο, ειδικά στις τρέχουσες συνθήκες. Αλλά, όπως αναφέρει με νόημα υψηλόβαθμος τραπεζίτης, σε αντίθεση με το παρελθόν, τώρα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις βλέποντας τις πρώτες ακτίδες της ανατολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ