ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου

ΣΕΒ: Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου

«Το οικονομικό επιτελείο έχει απωλέσει την αίσθηση του μέτρου», υπογραμμίζει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του για την οικονομία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) επικαλούμενος τις αναφορές των ΜΜΕ για τα επικείμενα μέτρα.

Όπως σημειώνεται σχετικώς το οικονομικό επιτελείο «επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου, αλλάζοντας φορολογικούς συντελεστές κατά το δοκούν, χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επίδραση στη λειτουργία της οικονομίας και την επίπτωση στο οικονομικό κλίμα και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Αλλά η κριτική του ΣΕΒ απευθύνεται και στους θεσμούς. «Φαίνεται ότι οι τεχνοκράτες της Τρόικας συμπλέουν με τις κυβερνητικές προτάσεις για ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση, στο πλαίσιο σεβασμού των επιλογών μίας κυρίαρχης κυβέρνησης, ανήμποροι (έως μοιραίοι) να αντιδράσουν στην καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας που συντελείται», σημειώνεται επικριτικά.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, προκρίνεται η επιβολή νέων μέτρων για την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων, στο πλαίσιο στήριξης της απόδοσης των μέτρων των 5,7 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί για το 2016 (εκ των οποίων 3,2 δισ. ευρώ αφορούν σε νέους φόρους).

«Προφανώς, το δημοσιονομικό κενό προκύπτει ως αποτέλεσμα αδυναμίας περικοπής δαπανών (π.χ. Άμυνα, άχρηστοι οργανισμοί δημοσίου) και εξεύρεσης εσόδων (π.χ. τυχερά παιγνίδια, καθολική χρήση πλαστικού χρήματος για την είσπραξη του ΦΠΑ κ.ο.κ.)», υποστηρίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει πως έτσι, καταλήγουμε να ξαναφορολογηθούν τα συνήθη υποζύγια των μισθωτών και συνταξιούχων και των συνεπών φορολογουμένων, με πρόσθετα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τείνει να υποβαθμίζεται η σημασία οποιασδήποτε συζήτησης για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η ενίσχυση των οποίων τα τελευταία χρόνια φαίνεται να φτάνει στο τέλος της», υπογραμμιζει σχετικά.

Καταλήγοντας ο ΣΕΒ αναφέρει πως είναι επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη αναβάθμισης του κοινωνικού διαλόγου για τις προοπτικές των εισοδημάτων και της απασχόλησης. «Εργαζόμενοι και εργοδότες καλούνται να διαμορφώνουν κοινό σχέδιο στήριξης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, που είναι και ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία στην χώρα», τονίζεται στο δελτίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ