ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Νέα εταιρική δομή και αλλαγές στο Καταστατικό

ΕΛΠΕ: Νέα εταιρική δομή και αλλαγές στο Καταστατικό
ΙΝΤΙΜΕ

Την εφαρμογή μιας νέας εταιρικής δομής για τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων φέρνουν οι τροποποιήσεις του Καταστατικού που καλείται να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου.

Η πιο βασική από αυτές αφορά τον μετασχηματισμό των Ελληνικών Πετρελαίων μέσω της σύστασης εταιρείας συμμετοχών (holding). Η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει τη διοίκηση του Ομίλου και σε αυτή θα υπαχθούν ως θυγατρικές όλες οι υφιστάμενες εταιρίες των ΕΛΠΕ.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται συνάντηση τον υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον Πρόεδρο των ΕΛΠΕ Γιάννη Παπαθανασίου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη και τον Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων, Γιώργο Αλεξόπουλο.

Ως προς τη μετοχική σύσταση της νέας εταιρείας, αυτή θα παραμείνει ως έχει σε επίπεδο ποσοστών, δηλαδή Δημόσιο 35,5% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, Paneuropean 45,5%, θεσμικοί επενδυτές 11% και ιδιώτες επενδυτές 8%.

Παράλληλα, οι αλλαγές -που επιβάλλονται με βάση τον πρόσφατο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης- προβλέπουν και μείωση των μελών στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου σε 11 από 13. Αντίστοιχα, ο διορισμός τους θα γίνεται έπειτα από σχετική εισήγηση ειδικής Επιτροπής, την οποία θα καλεί να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων. Επιπλέον, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον εκπροσώπηση εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η μέχρι σήμερα στελέχωση του Δ.Σ. αποτελείται από επτά εκπροσώπους που προτείνει το Δημόσιο, δύο που προτείνει η Paneuropean, δύο από τους εργαζόμενους, και δύο και από τους μικρομετόχους.

Οι εν λόγω αλλαγές προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του Πανελλήνιου Σωματείου των Εργαζομένων στον όμιλο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το Δημόσιο απεμπολεί το δικαίωμα του ελέγχου των ΕΛΠΕ. Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχουν κηρύξει δύο προειδοποιητικές 24ωρες απεργίες στις 14 και 20 Μαΐου.

Πηγές απαντώντας στα σχόλια αυτά σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός είχε ψηφίσει τον σχετικό νόμο για τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, ενώ παράλληλα εξηγούν πως και με το νέο καθεστώς το Δημόσιο θα μπορεί να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τα ονόματα των στελεχών της διοίκησης που θα εκπροσωπούν τα συμφέροντά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ