ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα εντοπίσουμε και θα αναγνωρίσουμε εγκαίρως τα σημάδια της δυσθρεψίας

Πώς θα εντοπίσουμε και θα αναγνωρίσουμε εγκαίρως τα σημάδια της δυσθρεψίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν διαβεί το «κατώφλι» της τρίτης ηλικίας, χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγεία τους. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός τους δεν έχει τις ίδιες αντοχές σε σύγκριση με το παρελθόν και αρκετές από τις φυσικές του λειτουργίες αρχίζουν να εξασθενούν, με αποτέλεσμα ακόμη και μία μικρή, ασήμαντη επιπλοκή να έχει σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής τους.

Το ζήτημα είναι πως αρκετές από τις παθήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας, δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές, προκαλώντας ακόμη περισσότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί ειδικότερα εμείς που έχουμε αναλάβει τη φροντίδα κάποιου αγαπημένου ηλικιωμένου προσώπου, είναι απαραίτητο να είμαστε ακόμη πιο παρατηρητικοί με την πορεία της υγείας του. Διότι όσο πιο υγιές και εύρωστο είναι ένα άτομο σε αυτή την ηλικία, τόσο περισσότερο μπορεί να απολαμβάνει την καθημερινότητά του και τόσο πιο εύκολο είναι για εκείνο να παραμένει ενεργό κοινωνικά και να μην απομονώνεται.

Ακριβώς για αυτό, καλό είναι να είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση, αναζητώντας τα «σημάδια» που προδίδουν πως χρειάζεται να απευθυνθούμε άμεσα σε έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος έπειτα από μία έγκυρη διάγνωση, θα κατευθύνει το αγαπημένο μας πρόσωπο στην καλύτερη δυνατή λύση. Διότι σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και απλές, καθημερινές φράσεις όπως, «δυσκολεύομαι να ολοκληρώσω το γεύμα μου», «δεν μου κάνουν τα ρούχα μου», «δεν έχω ενέργεια για να φάω», πιθανότατα μας προειδοποιούν για ένα κοινό και μέιζον πρόβλημα της τρίτης ηλικίας: Τη δυσθρεψία.

«Δώσε βάρος στα σημάδια» που προδίδουν τη δυσθρεψία

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μία ισορροπημένη διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας, αφού μέσω αυτής λαμβάνουμε καθημερινά τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να λειτουργεί ο οργανισμός μας στο βέλτιστο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι φυσικές λειτουργίες του οργανισμού επιβραδύνουν και μαζί τους και ο μεταβολισμός μας. Το σώμα μας, λοιπόν, αρχίζει να δυσκολεύεται να λαμβάνει την ενέργεια, τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες που χρειάζεται, ώστε να παραμένει υγιές και δυνατό, ενώ η κατάσταση μπορεί να επιβαρυνθεί σημαντικά από ψυχολογικούς ή κοινωνικούς παράγοντες, αλλά και από κάποια ασθένεια.

Κάπως έτσι, προκύπτει η δυσθρεψία, η οποία προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους, μυϊκής μάζας και όρεξης, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, κόπωση, οστεοπόρωση και επικίνδυνη αύξηση της νοσηρότητας. Βέβαια, ακριβώς επειδή τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν γίνονται άμεσα ευδιάκριτα, το Fortimel της NUTRICIA δημιούργησε μία καμπάνια με το αξιοσημείωτο μήνυμα «ΔΩΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ». Η συγκεκριμένη καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (Ε.Γ.Γ.Ε.), ενώ σκοπό έχει να μας εκπαιδεύσει αναφορικά με την αναγνώριση και την αντιμετώπιση της δυσθρεψίας, παρακινώντας μας να ενημερωθούμε ακόμη περισσότερο γύρω από το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Πιο αναλυτικά, μέσα από μία τρυφερή τηλεοπτική ταινία που αφηγείται την ιστορία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, η βέρα μίας ηλικιωμένης συζύγου μετατρέπεται στο σύμβολο της αγάπης που εκτός από την παντοτινή σύνδεση, αναδεικνύει ταυτόχρονα και τη σοβαρότητα της δυσθρεψίας. Ουσιαστικά, μέσα από τη συγκεκριμένη καμπάνια, υπογραμμίζεται η επικινδυνότητα της μεγάλης απώλειας βάρους και η βέρα που με δυσκολία στέκεται στο δάχτυλο της γυναίκας, μετατρέπεται σε ένα ανησυχητικό σημάδι, στο οποίο αξίζει να δώσουμε βάρος.

Πώς η δυσθρεψία λειτουργεί ως «εμπόδιο» για μία καλύτερη ζωή

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η δυσθρεψία είναι μία κατάσταση που αφορά έναν στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών*, ενώ παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που νοσούν, έχουν χειρουργηθεί ή λόγω της ηλικίας τους, δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν. Για παράδειγμα, ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν άνοια, προβλήματα στοματικής υγιεινής και συμπτώματα κατάθλιψης, άνθρωποι που ζουν μόνοι, δυσκολεύονται να τραφούν ή καταναλώνουν πολλά συνταγογραφούμενα σκευάσματα, ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, σε ό,τι αφορά στη δυσθρεψία.

Παρόλα αυτά, το βασικότερο πρόβλημα με τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι πως εξελίσσεται σταδιακά, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να περνούν κυριολεκτικά απαρατήρητα από το άτομο ή τον περίγυρό του και μάλιστα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, η κατάσταση του ασθενή επιδεινώνεται σε βάθος χρόνου, περιορίζοντας σημαντικά την αυτονομία του και μεταβάλλοντας την ποιότητα της ζωής του. Από δυσκολία στο βάδισμα μέχρι αστάθεια, μειωμένη αντοχή, σύγχυση στη σκέψη και απώλεια συγκέντρωσης: Οι επιπτώσεις είναι πολλές.

Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να δείξουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της διατροφής, όπως και η NUTRICIA, η οποία από το 1896 έχει υπάρξει πρωτοπόρος στις διατροφικές ανακαλύψεις και έπειτα από ενδελεχή έρευνα, έχει παρασκευάσει μια πλήρη σειρά εξειδικευμένων θρεπτικών σκευασμάτων για τη διατροφική διαχείριση της δυσθρεψίας. Αν ο εμπλουτισμός της συμβατικής διατροφής δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με δυσθρεψία, ο ιατρός μπορεί να καταφύγει στην ιατρική διατροφή. Η ενίσχυση της διατροφής με πόσιμα θρεπτικά σκευάσματα έχει ως στόχο την αύξηση της πρόσληψης ενέργειας και πρωτεϊνών, χωρίς να αυξηθεί ο όγκος της τροφής. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια των ατόμων για μία καλύτερη καθημερινότητα και αυτονομία.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ακόμη και αν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε τα «σημάδια» της δυσθρεψίας στον εαυτό μας ή σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, δεν έχουμε τις γνώσεις και την εμπειρία ενός ειδικού, ώστε να προχωρήσουμε σε διάγνωση. Συνεπώς, πριν πάρουμε την οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να συμβουλευτούμε τη γνώμη ενός επαγγελματία υγείας, ο οποίος γνωρίζει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κατάστασης.

Δείτε το παρακάτω video:

* Σύμφωνα με τη μελέτη «Malnutrition in older adults: Correlations with social, diet-related, and neuropsychological factors», K. Κατσάς, Μάρτιος 2020