ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κραυγή αγωνίας» από τους διοργανωτές γαμήλιων εκδηλώσεων από το εξωτερικό

«Κραυγή αγωνίας» από τους διοργανωτές γαμήλιων εκδηλώσεων από το εξωτερικό
INTIME NEWS

Για δεύτερη χαμένη χρονιά, λόγω της πανδημίας, κάνουν λόγο οι εταιρείες που διοργανώνουν γαμήλιες εκδηλώσεις για πελάτες από το εξωτερικό, καθώς τα μέτρα για την πανδημία έχουν οδηγήσει σε κάθετη πτώση το τζίρο τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΔ ώστε να μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, ζητώντας ταυτόχρονα επιπλέον μέριμνα για ολόκληρο το 2021.

Όπως εξηγούν, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δυσχερής δεδομένου ότι παρά το προαναγγελθέν άνοιγμα της τουριστικής περιόδου το Μάϊο και η φετινή χρονιά είναι χαμένη για τις εταιρείες που διοργανώνουν γάμους από το εξωτερικό.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι εν λόγω εκδηλώσεις προγραμματίζονται κατ` ελάχιστον έξι – εννέα μήνες νωρίτερα για μια σεζόν που ξεκινά τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο συμβάλλοντας και στην πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ως εκ τούτου, η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης ακόμη και σήμερα σχετικής με τα μέτρα που θα διέπουν την οργάνωση μιας εκδήλωσης το καλοκαίρι αναφορικά με τον επιτρεπτό αριθμό ατόμων, τις αποστάσεις, τα τεστ, τις ώρες λειτουργίας κ.α.) οδηγεί σε ακυρώσεις ακόμη και των λίγων τολμηρών που προγραμμάτισαν εκδηλώσεις ή σε αναβολή τους για το 2022 καθώς το χρονικό περιθώριο που απομένει να κανονίσουν ταξίδι προορισμού δεν είναι αρκετός για τους ίδιους και τους καλεσμένους τους. Ταυτόχρονα δυνητικοί πελάτες κατευθύνονται σε άλλες χώρες που ήδη έχουν ανακοινώσει τα σχετικά μέτρα.

Η επιστολή προς τους Υπουργούς

Τον προβληματισμό αλλά και τα ζητήματα του κλάδου ανέλυσαν οι επαγγελματίες σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: « κλάδος μας δεν είχε ενταχθεί πλήρως στους επωφελούμενους από τα ειδικά μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού. Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στον κατακερματισμό των επιχειρήσεών μας ως προς τα ΚΑΔ αναφοράς. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από συνάντηση με τον τότε ειδικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας σας είχαμε αποστείλει την από 1/10/2020 και 19/03/2021 σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών από στην οποία ζητούσαμε

‘Τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΔ επιχειρήσεων διοργάνωσης εκδηλώσεων προορισμού

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση ούτε προφορικά ούτε γραπτά ως προς το αίτημα αυτό.

Δεδομένου ότι η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού δεν ενέχει κάποιο δημοσιονομικό κόστος αφενός και αφετέρου έχει και την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με τον οποίο έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ευελπιστούμε έστω και τώρα στην θετική σας ανταπόκριση και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

Ο αντίκτυπος του γαμήλιου τουρισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια και πριν από τη πανδημία ο γαμήλιος τουρισμός αποτέλεσε ένα νέο δυναμικά ανερχόμενο τουριστικό προϊόν καταγράφοντας σημαντικά έσοδα για την χώρα. Η πανδημία όμως έφερε και σε αυτόν τον κλάδο ένα πολύ σημαντικό πλήγμα καθώς η περασμένη χρόνια έφερε πτώση άνω του 80% στον τζίρο τους.

Ο γαμήλιος τουρισμός με πελάτες από το εξωτερικό, αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι του Ελληνικού Τουρισμού καθώς αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα όχι μόνο επειδή εμπλέκει πολλούς και διαφορετικούς κλάδους (εστίαση, ξενοδόχους, επαγγελματίες ήχου και φωτισμού, ανθοπώλες, φωτογράφους, βιντεογράφους, ενοικιάσεις ειδών διασκόσμησης και επίπλων, κά) αλλά και εξαιτίας του εισερχόμενου τουρισμού με υψηλές δαπάνες κατά κεφαλή (διαμονές σε 5* ξενοδοχεία, σίτιση, διασκέδαση, αγορές, κ.ά.). Πρόκειται για ένα δυναμικό Τουριστικό κλάδο που προβάλει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας ως ελκυστικό προορισμό και το 2019 έφερε σωρευτικά έσοδα της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ..

Σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου «Η χρονιά έχει χαθεί πλέον και υπάρχει ζήτημα επιβίωσης πλέον αφού η κανονικότητα για εμάς καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιστρέψει την άνοιξη του 2022.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ