ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Peoplecert: Προχωρά στην εξαγορά της Axelos έναντι 450 εκατ. ευρώ

Peoplecert: Προχωρά στην εξαγορά της Axelos έναντι 450 εκατ. ευρώ

Σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχει κάνει ελληνική εταιρεία προχωρά η Peoplecert που ανακοίνωσε τη συμφωνία για την απόκτηση του 100% της βρετανικής Axelos έναντι του ποσού των 450 εκατ. ευρώ (380 εκατ. στερλίνες). Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα εδραιώσει τη θέση της Peoplecert σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στον κλάδο της διενέργειας εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκειας σχετικής ενημέρωσης, ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Peoplecert, πρόκειται για τη σημαντικότερη κίνηση στην ιστορία της εταιρείας με σημαντικά οφέλη και για την Ελλάδα όπου δημιουργείται ένα μεγάλο τεχνολογικό hub. Σημειώνεται πως η Peoplecert έχει φθάσει να απασχολεί 700 εργαζόμενους, αριθμός ο οποίος πρόκειται σύντομα να ενισχυθεί με τις προσθήκες να είναι τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές.

Η Axelos είναι μία κοινοπραξία της βρετανικής κυβέρνησης και της Capita, η οποία ελέγχεται από την FTV, για την ανάπτυξη και προώθηση παγκόσμιων μεθοδολογιών για τη διαχείριση έργων (Project Management) και των ψηφιακών υπηρεσιών (IT & Digitally enabled services), συμπεριλαμβανομένων των PRINCE2 και ITIL. Οι μεθοδολογίες υιοθετούνται ευρέως από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε περισσότερες από 200 χώρες για τη βελτίωση επαγγελματιών δεξιοτήτων, με στόχο να βοηθούν τόσο τα άτομα όσο και τους οργανισμούς να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Η PeopleCert συνεργάζεται με την Axelos από τη σύστασή της το 2014 και από το 2018 αποτελεί αποκλειστικό συνεργάτη της για τη διάθεση των προγραμμάτων της παγκοσμίως.

Όπως σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια αλλά και με την έκδοση -εντός των επόμενων εβδομάδων- ενός ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς το αμερικανικό επενδυτικό fund FTV Capital πρόκειται να αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό, της τάξεως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, του 20%.

Η εξαγορά αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ευρύτερη σχέση της PeopleCert με τη βρετανική κυβέρνηση και είναι πλήρως εναρμονισμένη με την αναπτυξιακή της στρατηγική για περαιτέρω εδραίωση της ηγετικής θέσης στις επαγγελματικές δεξιότητες και στις αγορές πιστοποίησης γλωσσών. Το 2020, η PeopleCert ολοκλήρωσε την εξαγορά της International Association of Six Sigma Certification (IASSC), της παγκόσμιας επαγγελματικής Ένωσης για την ανάπτυξη και ενίσχυση των προτύπων Lean Six Sigma. Ο κ. Νικολαϊδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέες εξαγορές στο προσεχές μέλλον, ενώ σημείωσε πως η Peoplecert είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως και ειδικά στις πιστοποιήσεις δεξιοτήτων που σχετίζονται με την πληροφορική να βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση.

Η εξαγορά είναι ενδεχομένως η μεγαλύτερη που έχει κάνει ελληνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαϊδης, «καλό να έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα Αλλά πρέπει πέρα από το να πουλάμε και να αγοράζουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ