SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η λειτουργική ρινοπλαστική είναι ο απόλυτος συνδυασμός ομορφιάς και υγείας

Γιατί η λειτουργική ρινοπλαστική είναι ο απόλυτος συνδυασμός ομορφιάς και υγείας

«Νῦν δὲ κάλλος μόνον ταύτην ἔσχε μοῖραν, ὥστ’ ἐκφανέστατον εἶναι καὶ ἐρασμιώτατον». Πλάτων, Συμπόσιον.

Το κάλλος, δηλαδή το ωραίο, είναι μια έννοια που συζητήθηκε πολύ από τους αρχαίους προγόνους μας, και όχι μόνο. Ο Πλάτωνας συνδύασε το ωραίο με την αρμονία και την αναλογία των χαρακτηριστικών, αλλά και με το πνεύμα του ατόμου, ενώ ο Σωκράτης το διαχώριζε σε τρεις κατηγορίες: Το ιδεώδες, το πνευματικό και το λειτουργικό.

Πώς, λοιπόν, η λειτουργική ρινοπλαστική έρχεται τώρα στη σύγχρονη εποχή για να συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στη διαμόρφωση του κάλλους;

Η Ειδική Ρινοχειρουργός και Διευθύντρια του τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής της Κλινικής ΙΑΣΩ, Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, απαντά στην ερώτηση αυτή και μας κατατοπίζει σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά της επέμβασης και με το πώς αυτή δύναται να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών που την επιλέγουν.

Η διττή φύση της λειτουργικής ρινοπλαστικής

Πολλοί δεν το γνωρίζουν όμως, η λειτουργική ρινοπλαστική είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη σύγχρονη επέμβαση, με μακρά ιστορία και ρίζες που φθάνουν ως την αρχαιότητα. Μάλιστα, η πρώτη αναφορά της επέμβασης χρονολογείται από το 1500 π.Χ. στον πάπυρο του Edwin Smith, το αρχαιότερο εγχειρίδιο χειρουργικής. Χιλιάδες χρόνια μετά, λοιπόν, φθάνοντας πλέον στο σήμερα, η δημοτικότητα της ρινοπλαστικής εξακολουθεί και παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση, τοποθετώντας σταθερά τη συγκεκριμένη επέμβαση στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με τις συχνότερα εκτελούμενες επεμβάσεις προσώπου.

Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό άραγε; Είναι η διττή φύση της επέμβασης, που την καθιστά τόσο δημοφιλή, όλα αυτά τα χρόνια; Στην πραγματικότητα, η λειτουργική ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση, που στοχεύει στην τροποποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών ανατομικών δομών της μύτης. Αυτό σημαίνει πως τελικός διπλός στόχος της επέμβασης, είναι αφενός η βελτίωση της εμφάνισης της μύτης και αφετέρου η αποκατάσταση των προβλημάτων που στερούν την ελεύθερη αναπνοή.

Ο λειτουργικός ρόλος της επέμβασης

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης της λειτουργικής ρινοπλαστικής, πρώτο μέλημα του ρινοχειρουργού είναι η αποκατάσταση της ελεύθερης ρινικής αναπνοής. Συνεπώς, ο «Νο1» στόχος της συγκεκριμένης επέμβασης είναι ο εντοπισμός και η επίλυση κάθε ανατομικού κολλήματος που παρεμποδίζει την ελεύθερη και ποιοτική αναπνοή.

Ποια είναι όμως μερικά από τα λειτουργικά προβλήματα της μύτης, που επηρεάζουν τη φυσιολογική ρινική αναπνοή και αντιμετωπίζονται, όταν αυτό απαιτείται, κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Πρόκειται για τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα με μεγάλη απόκλιση από τη μέση γραμμή), την υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, την παρουσία ρινικών πολυπόδων, τη χρόνια ιγμορίτιδα και τη δυσλειτουργία των ρινικών βαλβίδων.

Ο αισθητικός ρόλος της λειτουργικής ρινοπλαστικής

Αφού ολοκληρωθεί το λειτουργικό στάδιο της επέμβασης, ξεκινά από τον ρινοχειρουργό το στάδιο που σχετίζεται με την αναδιαμόρφωση της μύτης με στόχο το καλύτερο, από αισθητικής άποψης, αποτέλεσμα. Το είδος των παρεμβάσεων που θα γίνουν σε αυτή τη φάση της επέμβασης, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η προσωπικότητα, η ηλικία, το φύλο, τα ανατομικά χαρακτηριστικά, οι προτιμήσεις του ασθενούς και φυσικά η φύση των ιστών του κάθε ανθρώπου και ο ασφαλής βαθμός παρέμβασης που αυτοί επιτρέπουν σε κάθε περιστατικό.

Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργική ρινοπλαστική έχει τη φήμη μιας πολύπλοκης και απαιτητικής, από την πλευρά του χειρουργού, επέμβασης και πράγματι, πρόκειται για μία επέμβαση που απαιτεί χειρουργική δεξιότητα, ακρίβεια στους χειρισμούς, αγάπη στη λεπτομέρεια και διάθεση χειρουργικού χρόνου, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε περιστατικού, χωρίς βιασύνη.

Μερικά αισθητικά προβλήματα της μύτης, που διορθώνονται κατά τη διάρκεια μιας λειτουργικής ρινοπλαστικής, λοιπόν, είναι τα εξής: Ύβος (καμπούρα) που συνήθως απασχολεί περισσότερο από όλα την πλειονότητα των περιστατικών, λοξή μύτη, μακριά μύτη που μοιάζει «έντονη» σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο και το πηγούνι, μύτη «πεσμένη» προς το στόμα κορυφή, πλατιά μύτη που φαίνεται χοντρή όταν την κοιτάζει κανείς en face και φαρδιά ρουθούνια.

Τα μυστικά μιας επιτυχημένης λειτουργικής ρινοπλαστικής

Ποιες είναι όμως οι βασικές προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν μια επιτυχημένη λειτουργική ρινοπλαστική και οι οποίες σχετίζονται και με τους δύο ρόλους της επέμβασης;

Τα μυστικά επιτυχίας της λειτουργικής ρινοπλαστικής συνοψίζονται ως εξής: Δημιουργία μιας μύτης που αναπνέει ελεύθερα και αποκατάσταση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης, ούτως ώστε να μη διαταράσσει, αλλά αντίθετα να ενισχύει αρμονικά τις φυσικές αναλογίες του προσώπου. Με λίγα λόγια, φυσικότητα αποτελέσματος. Βλέπετε, η μικρή μύτη είναι πολύ όμορφη όμως, δεν ταιριάζει σε όλα τα πρόσωπα. Το ίδιο ισχύει και με την καμπύλη ή την ευθεία, την πιο αποστρογγυλεμένη ή την πιο στενή μύτη. Το τέλειο για κάθε ασθενή, δηλαδή, είναι διαφορετικό και εξατομικευμένο και αυτή είναι η ομορφιά της συγκεκριμένης επέμβασης, σε σχέση με το παρελθόν.

Η επιλογή του κατάλληλου ρινοχειρουργού

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού που θα μπορέσει να χειριστεί αποτελεσματικά το σύνολο της μύτης, από το ριζορρίνιο έως την κορυφή της, είναι απαραίτητη. Διότι κανείς δεν θέλει να λάβει ως αποτέλεσμα μια μύτη η οποία, για παράδειγμα, δεν θα έχει ύβο, αλλά θα εξακολουθεί να είναι φαρδιά ή μεγάλη.

Η διαδικασία, λοιπόν, δεν ξεκινά την ημέρα του χειρουργείου, αλλά κατά την πρώτη επαφή ασθενούς και ιατρού και η προεγχειρητική κλινική εκτίμηση και η συζήτηση με τον ρινοχειρουργό, θέτουν γερές βάσεις για μια επιτυχημένη λειτουργική ρινοπλαστική. Δεν είναι συνεπώς ούτε ανώφελες, ούτε περιττές, ούτε συνιστούν σπατάλη.

Πώς θα βεβαιωθείτε πως ο χειρουργός-ΩΡΛ-ειδικός ρινοχειρουργός που θα επιλέξετε διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν κατάλληλο για την επέμβαση; Αρχικά πρέπει να εξακριβώσετε πως είναι εξειδικευμένος-μετεκπαιδευμένος στον τομέα της ρινοπλαστικής και στη συνέχεια, ότι διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, ώστε να μπορεί να αξιολογεί και να διαχειρίζεται σωστά το κάθε περιστατικό, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την επέμβαση. Επίσης, είναι σημαντικό να σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου σας, να αφουγκράζεται τις ανάγκες και να ακούει τις επιθυμίες σας, με στόχο να σας προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος, πρέπει να διαθέτει άρτια αισθητική και αγάπη για την ομορφιά και την αρμονία και φυσικά, να είναι διατεθειμένος να αφιερώσει πολύ χρόνο σε εσάς.

Η Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων-Ειδική Ρινοχειρουργός, Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, διαθέτει μακροχρόνια ενασχόληση με τον τομέα της Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής. Μπορείτε, λοιπόν, να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά σχετικά με την επέμβαση μέσα από την ιστοσελίδα της, orlplastic.gr.