SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλειστοί χώροι και Covid-19: Πώς θα λειτουργήσουν, τελικά, επιχειρήσεις και σχολεία

Κλειστοί χώροι και Covid-19: Πώς θα λειτουργήσουν, τελικά, επιχειρήσεις και σχολεία

Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και μας έρχονται από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Κολοράντο, της Καλιφόρνιας, της Βόρειας Καρολίνας και του Τορόντο, συνηγορούν στο ότι ο Covid-19 μεταδίδεται κατά βάση μέσω του αέρα και πως οι πιθανότητες μετάδοσής του και μόλυνσης από αυτόν, αυξάνονται κατακόρυφα σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, ο SARS-CoV-2 διαδίδεται κυρίως μέσω της αερομεταφοράς και συγκεκριμένα, των αερολυμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε σημείο ενός κλειστού χώρου. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ρυθμός μετάδοσης του Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος σε εσωτερικούς παρά σε εξωτερικούς χώρους, αν και ο καλός αερισμός και γενικότερα, το φιλτράρισμα του αέρα σε έναν κλειστό χώρο, μπορεί να περιορίσει την αερομεταφερόμενη μετάδοσή του.

Το γεγονός ότι ένας ιός, όπως ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί εύκολα καθώς ένα άτομο εκπνέει, μιλάει, τραγουδάει ή φτερνίζεται, εξηγεί το γιατί οι ειδικοί επιμένουν πολύ σε ό,τι αφορά στη λήψη μέτρων για την προστασία μας από τον κορωνοϊό σε κλειστούς χώρους: Από καταστήματα εστίασης μέχρι εμπορικές επιχειρήσεις και από γραφεία μέχρι ιατρεία, φαρμακεία και μεταξύ άλλων, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολικές αίθουσες, φροντιστήρια και κέντρα εκμάθησης. Σε ό,τι αφορά στους κλάδους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν με νέο καθεστώς για τους εμβολιασμένους και νέα δεδομένα αναφορικά με το όριο χωρητικότητας, από τις 16 Ιουλίου.

Περιορίζοντας την αερομεταφερόμενη μετάδοση του Covid-19

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια, μπαίνοντας σε κάποιον εσωτερικό χώρο, στην εποχή του Covid-19; Φαίνεται ότι ο επαρκής εξαερισμός και το φιλτράρισμα του αέρα σε έναν εσωτερικό χώρο, σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων υγιεινής που συστήνουν οι ειδικοί, δύναται να περιορίσει ή να ανακόψει σημαντικά την εξάπλωση του κορωνοϊού σε ένα κλειστό περιβάλλον.

Το ζήτημα είναι ότι όπως όλα δείχνουν, εκτός από την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την απολύμανση των κλειστών, κοινόχρηστων χώρων, με βάση τα νέα δεδομένα για την αερομεταφερόμενη μετάδοση του Covid-19, ο καθαρισμός και η ανανέωση του αέρα σε κάθε εσωτερικό χώρο, κρίνεται απαραίτητη. Όλα αυτά ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι ο εσωτερικός αέρας είναι έως και 99% φορές πιο επιβαρυμένος από τον εξωτερικό, με πάνω από το 95% των λοιμώξεων και των αλλεργικών αντιδράσεων να προκαλούνται σε εσωτερικούς χώρους.

Τα παραπάνω στοιχεία αρκούν για να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε τώρα για την προστασία μας σε εσωτερικούς χώρους και γενικότερα, η έμφαση στον αέρα που αναπνέουμε εντός, αποτελούν ζητήματα που αξίζουν την αμέριστη προσοχή μας και το σίγουρο είναι πως θα μας απασχολήσουν και θα επικρατήσουν και στη μετά covid εποχή.

Από τα νέα μέτρα για την προστασία μας στη μεγάλη ζήτηση για συσκευές καθαρισμού αέρα

Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν ενδεχομένως το γιατί το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική ζήτηση για συσκευές καθαρισμού αέρα, από πολλές επιχειρήσεις, κέντρα εκδηλώσεων και φυσικά, σχολεία, με βασικό στόχο την απομάκρυνση των επικίνδυνων αερολυμάτων και την προστασία μας από αυτά.

Πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι όμως αυτές οι συσκευές; Σίγουρα ο συχνός και καλός αερισμός ενός χώρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που μπορεί να λάβει κάποιος σήμερα, ωστόσο, δεν είναι πάντα και σε κάθε χώρο εφικτό. Σύμφωνα, λοιπόν, με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων του Μονάχου και δη, τον καθηγητή Κρίστιαν Κέλερ, οι συσκευές καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA H14, αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή προστασίας μας σε εσωτερικούς χώρους, με τον ίδιο να υποστηρίζει επίσης ότι τα αερολύματα συμβάλλουν στην ταχύτατη μετάδοση του Covid-19. Μάλιστα, πολλοί είναι και οι ειδικοί που τονίζουν πως η ανακύκλωση του αέρα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ο συνεχής καθαρισμός του με φίλτρα HEPA, πρέπει να αποφεύγεται πλήρως, ιδιαίτερα σε χώρους παραγωγής αερολύματος και δη, όταν υπάρχει πιθανό κρούσμα.

Σε κάθε περίπτωση και όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, οι επιχειρηματίες, αλλά και οι καταναλωτές εν γένει, πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι συσκευές καθαρισμού αέρα που θα προμηθευτούν, είναι υψηλής απόδοσης και διαθέτουν φίλτρα HEPA Η14 τα οποία είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, φέροντας έναν μοναδικό σειριακό αριθμό.

Πώς ο αέρας που αναπνέουμε μπορεί να κάνει τη διαφορά για την υγεία μας

Τι ακριβώς είναι όμως τα φίλτρα HEPA H14; Η αλήθεια είναι ότι τα συγκεκριμένα φίλτρα χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και χρόνια στις φαρμακοβιομηχανίες για τη δημιουργία στείρων χώρων και στα χειρουργεία των νοσοκομείων. Με το ξέσπασμα της πανδημίας όμως, η χρήση τους έγινε πιο διαδεδομένη, ενώ πλέον είναι διαθέσιμες και φορητές συσκευές καθαρισμού αέρα υψηλής απόδοσης για την πρόληψη λοιμώξεων από SARS-COV-2 και δη, συσκευές όπως το TAC V + και το AIRGOCLEAN® ONE της γερμανικής εταιρείας Trotec, με το ενσωματωμένο σύστημα φίλτρων H14, που στην Ελλάδα μας έρχονται από την εταιρεία Vielfys Α.Ε., η οποία κλείνει φέτος 70 χρόνια συνεχής παρουσίας στη χώρα μας.

Πρόκειται για επαγγελματικές premium συσκευές καθαρισμού αέρα υψηλής απόδοσης και 100% γερμανικής κατασκευής, οι οποίες χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως και σε παγκόσμιο επίπεδο από εταιρείες, σχολεία, υπουργεία και συστήματα υγείας, καταστήματα εστίασης, αίθουσες αναμονής και μέσα μεταφοράς, παρέχοντας υψηλή προστασία. Να υπογραμμίσουμε ότι τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία στη Γερμανία, έχουν εξοπλιστεί ήδη με συσκευές της σειράς TAC και το μοντέλο AIRGOCLEAN® ONE, που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και τελευταίας γενιάς τεχνολογίας, με κάθε φίλτρο να έχει ελεγχθεί, δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί ξεχωριστά.

Το σίγουρο είναι πως εν έτει 2021 η καθημερινή μας ασφάλεια, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε μπορεί να κάνει τη διαφορά για την υγεία μας. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι συνεπώς το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι είναι οι επαγγελματίες, οι οποίοι στρέφονται τώρα σε συσκευές καθαρισμού αέρα υψηλής απόδοσης με φίλτρα HEPA H14, για να παρέχουν στους πελάτες και τους καταναλωτές εν γένει την απαραίτητη ασφάλεια, μια τάση που όπως όλα δείχνουν, θα κυριαρχήσει και στη μετά covid εποχή.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί και δη, οι έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και σύμφωνα με τις οποίες, η αερομεταφερόμενη μετάδοση του νέου κορωνοϊού και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, καθιστούν απαραίτητη τη λήψη μέτρων, που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή ένα υγιές περιβάλλον και να αναπνέουμε ελεύθερα και δη καθαρό και φιλτραρισμένο αέρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε το γιατί οι συσκευές καθαρισμού αέρα υψηλής απόδοσης είναι τόσο σημαντικές για την προστασία της υγείας και θα αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς μας, τόσο την παρούσα περίοδο, όσο και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Μάθετε περισσότερα για την Vielfys και τα προϊόντα στην ιστοσελίδα της www.vielfys.gr ή επικοινωνήστε στο 210 68 93 575 και στο sales@vielfys.gr.