ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

EIT Digital: O ευρωπαϊκός οργανισμός που θέλει να ενισχύσει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας

EIT Digital: O ευρωπαϊκός οργανισμός που θέλει να ενισχύσει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας

Η ταχύτητη επέκταση του δικτύου συνεργατών τους στην Ελλάδα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας αποτελεί τον βασικό στόχο του EIT Digital, ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού, ο οποίος μέσα από μία σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίεσ επιδιώκει να βοηθήσει καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα να κάνουν το επόμενο βήμα.

«Στην Ελλάδα είχαμε μέχρι πριν από 1 χρόνο 2 συνεργάτες, πλέον έχουμε φθάσει στους 10 και ο στόχος μας μέχρι το τέλος του έτους είναι να έχουμε φθάσει στους 15» επισημαίνει στο CNN Greece ο Federico Menna, διευθυντής λειτουργιών και υπεύθυνος για τις δραστηριότητες του οργανισμού στην νότια Ευρώπη.

Μεταξύ των εν Ελλάδι συνεργατών είναι φορείς όπως το Found.ation, το Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, το Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Mellon Group, η IKNOWHOW Informatics και η Emphasis Digiworld.

Στα πλάνα, όπως αναφέρει ο κ. Menna, είναι επίσης η δημιουργία ενός τοπικού γραφείου προκειμένου να υπάρχει επαφή με την κυβέρνηση και ήδη υπάρχουν συζητήσεις με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον στόχο να υπάρχει και υποστήριξη από το κράτος -ακόμη και υπό τη μορφή κάποιας μικρής χρηματοδότησης- όσον αφορά στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το EIT Digital

«Στην Ελλάδα το οικοσύστημα καινοτομίας είναι ιδιαίτερα ενεργό» σημειώνει ο κ. Menna.

Το ΕΙΤ Digital αποτελεί μέρος του European Institute of Innovation & Technology (EIT), έναν πανευρωπαϊκό οργανισμό που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο την προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών εγχειρημάτων. Tο EIT Digital είναι μία από τις κοινότητες του ΕΙΤ και πιο συγκεκριμένα αυτή που ασχολείται με το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Αυτή τη στιγμή έχει φθάσει να έχει περίπου 350 συνεργάτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρουσιάζοντας εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς επέκτασης όσον αφορά το δίκτυο του, βασικός στόχος του οποίου είναι να βοηθά καινοτόμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Όπως εξηγεί ο κ. Menna, το ΕΙΤ Digital υλοποιεί μία σειρά από προγράμματα που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν καινοτόμες επιχειρήσεις, βρίσκοντας τους σε πολλές περιπτώσεις και χρηματοδότηση, ενώ υπάρχει και ένας «επιταχυντής» (accelerator) για εταιρείες που έχουν ξεπεράσει το «επίπεδο» του startup και είναι σε φάση ταχείας ανάπτυξης (scale up).

Στο παρελθόν, το EIT Digital είχε επικεντρωθεί αρκετά σε νέα εγχειρήματα αλλά τώρα αναζητά περισσότερες scale up επιχειρήσεις. Επιπλέον, λειτουργεί και μία σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να βοηθήσουν στη βελτίωση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων που υποστηρίζει.

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μία ισχυρή ψηφιακά περιοχή» τονίζει ο κ. Menna.

Από το EIT Digital, μία επιχείρηση μπορεί να λάβει υποστήριξη σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της, παροχή βοήθειας προκειμένου να επεκταθεί σε νέες αγορές αλλά και να βρει χρηματοδότηση και γενικότερα πρόσβαση σε ένα ευρύ οικοσύστημα και δίκτυο συνεργατών.

Σύμφωνα με τον κ. Menna, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που είναι ιδιαίτερα ενεργές στο EIT Digital με τη συμμετοχή στη δράση που αφορά τη χρηματοδότηση και στήριξη νέων εγχειρημάτων να είναι ιδιαίτερα έντονη. Το επόμενο βήμα αφορά τις scale up εταιρείες όπου και εκεί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς για συμμετοχή στον «επιταχυντή» του EIT Digital, απ’ όπου έχει ήδη «αποφοιτήσει» η Apifon.

«Υπήρξε και φέτος μεγάλο ενδιαφέρον από την Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Menna, σημειώνοντας ότι οι συμμετοχές προέρχονταν κυρίως από τομείς όπως το fintech αλλά και οι εφαρμογές υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ