ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Wind περνά στον έλεγχο της United Group και συγχωνεύεται με τη Nova

Η Wind περνά στον έλεγχο της United Group και συγχωνεύεται με τη Nova
Η United Group εξαγοράζει την Wind Hellas

Η δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην Ελλάδα αποτελεί τον στόχο της United Group, η οποία μετά την απόκτηση του ελέγχου της Nova (πρώην Forthnet), ανακοίνωσε σήμερα συμφωνία για την εξαγορά της Wind Hellas.

Συγκεκριμένα, η United Group, η οποία ελέγχεται από το γνωστό επενδυτικό fund BC Partners, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε οριστική συμφωνία με τη Crystal Almond Holdings Limited, μητρική εταιρεία της Wind Ελλάς, για την απόκτηση του 100% της τελευταίας. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκτιμάται ότι κινείται σε επίπεδα λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας τη συμφωνία μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία ολοκληρώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καθώς η United Group είχε κάνει στο παρελθόν έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Wind Ελλάς οπότε τώρα η αντίστοιχη διαδικασία μπορούσε να γίνει αρκετά πιο γρήγορα. Επιπλέον, πληροφορίες φέρουν να υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί αρκετά η σχετική διαδικασία.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται το 2022, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, τέτοιου είδους συμφωνίες απαιτούν ένα χρονικό διάστημα της τάξεως των 6-8 μηνών.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να συγχωνευθούν η Nova και η Wind Ελλάς, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας πάροχος που θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όσον αφορά τη σταθερή τηλεφωνία και τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις αλλά και όσον αφορά στη συνδρομητική τηλεόραση. Ένας από τους πρώτους στόχους θα είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές των δύο εταιρειών, η ενίσχυση του μεριδίου της Windστην κινητή τηλεφωνία, προκειμένου το νέο σχήμα, το οποίο ξεκινά έχοντας συνολικές πωλήσεις της τάξεως άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το νέο σχήμα θα είναι εξαιρετικά δυνατό, φυσικά, και στον τομέα του περιεχομένου όπου η Nova κινείται πολύ δυναμικά και είναι ένας χώρος με έντονη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες. Στα πλάνα περιλαμβάνεται ακόμη και η ενίσχυση της παρουσίας της νέας εταιρείας στον χώρο των έργων ψηφιακών τεχνολογιών (ICT) για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την πορεία των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Nova και της Vodafone Ελλάδος αφενός για την είσοδο της πρώτης στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (MVNO) όσο και για την ενσωμάτωση των καναλιών Novasports στο «μπουκέτο» της Vodafone TV.

Η ένταξη της Wind Ελλάς στη United Group αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του ομίλου στην νοτιοανατολική Ευρώπη καθιστώντας την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο, καθώς εκτιμάται ότι από τη χώρα μας θα προέρχεται πάνω από το 30% των εσόδων της UG. Σημειώνεται ότι η UG δραστηριοποιείται σε 8 χώρες της ΝΑ Ευρώπης, έχοντας ήδη περίπου 11 εκατ. πελάτες, περίπου 14.500 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Η απόκτηση της WindΕλλάς θα ενισχύσει τόσο την πελατειακή βάση όσο και τα έσοδα της UG καθώς η πρώτη έχει πάνω από 4,2 εκατ. πελάτες και έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners και πρόεδρος της United Group, δήλωσε: «Η εξαγορά και η ενσωμάτωση ισχυρών εγχώριων εταιριών τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην πλατφόρμα μας, αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής της United Group. Η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας αγορά για εμάς. Mε την εξαγορά της Wind είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο, ολιστικό πάροχο και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, μέσω επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, σε περιεχόμενο, σε τεχνολογία και σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελώντας ηγετική δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, Victoriya Boklag, δήλωσε σχετικά: «Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της United Group στην ελληνική αγορά. Η Wind, χάρη στην ισχυρή δραστηριότητά της στην κινητή τηλεφωνία, συνδυάζεται εξαιρετικά με την τεχνογνωσία που διαθέτουν η Nova και η United Group στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και σταθερής τηλεφωνίας. Με την απόκτηση της Wind, εντάσσουμε στο δυναμικό μας μία επιτυχημένη επιχείρηση, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την παρουσία μας και τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής ανέφερε ότι «η Wind έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας, στην 30χρονη πορεία της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνίων, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 4 δις ευρώ για την ανάπτυξη κορυφαίων υποδομών. Η τελευταία πενταετία υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη, με συνεχή άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως δίκτυα οπτικών ινών και 5G που αλλάζουν την καθημερινότητά μας. Είμαι πολύ περήφανος για όσα έχουμε επιτύχει ως οργανισμός, κυρίως όμως για τους ανθρώπους μας και τους συνεργάτες μας, που κερδίζουν καθημερινά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών και επιχειρήσεων, με στέρεα βάση τις αξίες μας. Τώρα ξεκινάει μια νέα, συναρπαστική εποχή στην ιστορία της WIND με την ένταξή της στην United Group, τον μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην ΝΑ Ευρώπη. Είμαι ενθουσιασμένος για τη συμφωνία, που δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη, συστηματικές επενδύσεις, καλύτερες υπηρεσίες για τους Έλληνες καταναλωτές, προοπτικές για τους ανθρώπους μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ