SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ημέρα του Φαρμακοποιού: Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους άγρυπνους σύμμαχους της Υγείας μας

Ημέρα του Φαρμακοποιού: Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους άγρυπνους σύμμαχους της Υγείας μας

«Φαρμακείο: Πάντα αξιόπιστο για την υγεία σας» ήταν το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Φαρμακοποιού που εορτάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου σε όλη την υφήλιο, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (International Pharmaceutical Federation - FIP).

Στο πλαίσιο των εορτασμών, με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της εταιρείας Noufio και platinum χορηγό τη BIAN AE, διοργανώθηκε στη χώρα μας διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τη σχέση εμπιστοσύνης φαρμακοποιού – πολίτη, τον ρόλο του φαρμακείου κατά την πανδημία, αλλά και το μέλλον.

Η ελληνική καμπάνια για τον εορτασμό της Ημέρας Φαρμακοποιού εστίασε στον «Φαρμακοποιό Υπερήρωα, τον άγρυπνο σύμμαχο της Υγείας, παντού και πάντα», ο οποίος απέδειξε υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες και εν μέσω πανδημίας πως μπορεί και είναι πάντα εκεί για τον πολίτη που τον χρειάζεται. Έτσι, κέρδισε ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη του, έγινε ο χώρος υγείας που επιλέγει και προτιμά να συμβουλεύεται ό,τι κι αν του έχει συμβεί. Η ίδια η ελληνική πολιτεία, γνωρίζει πως στο πρόσωπο του κάθε Έλληνα φαρμακοποιού έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο για τη δημόσια υγεία – όπως άλλωστε αποδείχθηκε πολλάκις.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσιος Ευγενίδης που στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός πως η σχέση του φαρμακοποιού με τον ασθενή, εφόσον είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, επηρεάζει ουσιαστικά τη συμμόρφωση του ασθενή με τη θεραπεία του και την αγωγή του, με τα καλύτερα αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία: «Ο φαρμακοποιός είναι ουσιαστικός και άοκνος σύμμαχος της πολιτείας με την επιστημονική συμβουλή του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιος Αυγερινός, κατά τον χαιρετισμό του: «Ο φαρμακοποιός στην Ελλάδα αποτελεί τον ακαταμάχητο προμαχώνα της αλληλεγγύης και προσφοράς, ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις επιτακτικές ανάγκες της ελληνικής πολιτείας. Στον πολιτισμό της άγριας αγοράς, ο πάσχων άνθρωπος γίνεται καταναλωτής ή και ψηφοφόρος, όμως ο Έλληνας φαρμακοποιός αποτελεί το ηθικό ανάχωμα στην ανάσχεση αυτών των φαινομένων», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Οι ασθενείς μας εμπιστεύονται και το βιώνουμε καθημερινά» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, επισημαίνοντας πως οι φαρμακοποιοί, ειδικά κατά την πανδημία, έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, που αναγνωρίζονται από πολίτες και πολιτεία, με την εμπιστοσύνη να είναι πλέον το χαρακτηριστικό αυτών των σχέσεων: «Αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις παραμέτρους, από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, τη συμβουλή του φαρμακοποιού για το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, για τις καθημερινές ανάγκες σε φάρμακα και άλλα».

Φαρμακοποιοί δίπλα στους πολίτες και στην πανδημία

Η ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου Φ.Σ. Ρεθύμνου Κώστα Βαρδιάμπαση, που παρουσίασε αναλυτικά τον ρόλο και την πορεία των φαρμακοποιών μέσα στην πανδημία: «Από την πρώτη στιγμή κληθήκαμε να διεκπεραιώσουμε πολλές και σημαντικές δράσεις, όπως για παράδειγμα, όταν μπήκε στην πρώτη γραμμή το εργαστήριο του φαρμακείου για να αντιμετωπίσει τα πρωτοφανή φαινόμενα έλλειψης αλκοόλης για την παρασκευή αντισηπτικών. Εν μέσω lock down τα φαρμακεία λειτούργησαν σε πρωτοφανείς συνθήκες, σε κάθε χωριό της Ελλάδας. Η διασπορά των φαρμακείων επέτρεψε στον κόσμο, υπό όποιες συνθήκες, να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην διακοπεί ποτέ η ροή του αγαθού που ονομάζεται φάρμακο, διότι προτεραιότητά μας ήταν η διάθεση φαρμάκων προς όλους», αναφέροντας ως παράδειγμα τόσο τη διάθεση των self – tests όσο και τη διενέργεια rapid tests μέσω των φαρμακείων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σοφία A. Παπαδημητρίου, Phd Chemistry/MPharm μίλησε με θέμα: «Η νανοτεχνολογία στο φαρμακείο και τα νέα εμβόλια νανοτεχνολογίας - Πολλοί λόγοι εμπιστοσύνης, λίγοι λόγοι φόβου». Αναφερόμενη εκτενώς στα επιτεύγματα και τις χρήσεις της ναναοτεχνολογίας, τόνισε πως πρόκειται για τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη επί πάρα πολλά χρόνια: «Τα εμβόλια νανοτεχνολογίας είναι η απόδειξη ότι έχουμε βρει τα όπλα των οποίων οι σφαίρες πλήττουν συγκεκριμένους στόχους και όχι ολόκληρο τον οργανισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τους συναδέλφους της φαρμακοποιούς να μην μιλούν απλοϊκά στον κόσμο, αλλά να επιχειρούν να μεταφέρουν τη γνώση από την επιστήμη τους.

Τα φαρμακεία, χώροι υγείας για τους πολίτες

Τα διατροφικά κενά που παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από τα ελληνικά φαρμακεία, δήλωσε ο κ. Γιώργος Σπίγγος, Product manager ALTION Food Supplements, BIAN A.E., χημικός, MSc in Health Economics & Management, που εξήγησε τη σπουδαιότητα των συμπληρωμάτων διατροφής: «Τα διατροφικά κενά που υπάρχουν στην Ελλάδα μπορούν να καλυφθούν με μια συνεπή, ισορροπημένη διατροφή, που είναι πάντα η πρώτη μας επιλογή, ενώ δεύτερη είναι τα συμπληρώματα διατροφής, τα χαρακτηριστικά των οποίων οφείλουν να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί και τα οποία λαμβάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι για μικρό».

Αντίστοιχη είναι η συμβολή του φαρμακοποιού και του φαρμακείου και στη διαχείριση του κρυολογήματος, ένα θέμα που ανέπτυξε κατά την ημερίδα η φαρμακοποιός κ. Μαρίλια Πούλου, Product manager DEPON, ΒΙΑΝ Α.Ε., που τόνισε πως «ο φαρμακοποιός μπορεί να κάνει φαρμακευτικές προτάσεις, αλλά και προτάσεις μη φαρμακευτικών σκευασμάτων προς τον ασθενή».

Οι φαρμακοποιοί για το περιβάλλον και το φαρμακείο του μέλλον

«Η προστασία για το περιβάλλον είναι στο DNA μας» ήταν το θέμα της παρέμβασης του κ. Φίλιππου Γκέργκη, Brand manager της εταιρείας KARABINIS MEDICAL, στην ημερίδα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν τα περιβαλλοντικά προγράμματα της εταιρείας, με την επισήμανση ότι οι φαρμακοποιοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με την προστασία του πλανήτη. «Το περιβάλλον που ζούμε μας συμπληρώνει καθημερινά και μας γεμίζει ενέργεια, όπως και τα συμπληρώματα διατροφής. Εφοδιάζουμε τα φαρμακεία με κάδους και τα μετατρέπουμε σε σημεία ανακύκλωσης συσκευασιών», δήλωσε σχετικά.

Ο κ. Λευτέρης Τεπερικίδης, PharmD, scientific & strategic advisor - Scoping review specialist - Medical writer μίλησε για τις «Υπηρεσίες Υγείας στον χώρο του φαρμακείου: Το μέλλον είναι σήμερα», τονίζοντας πως οι Έλληνες φαρμακοποιοί που ξεχωρίζουν για την επιστημοσύνη τους, ενώ η κ. Μάγκη Κολιοπούλου, Μάρκετινγκ μάνατζερ Uriage Greece, μίλησε για τις υπηρεσίες ομορφιάς που προσφέρει το φαρμακείο, αναπτύσσοντας το θέμα: «Η προστατευτική δύναμη του Ιαματικού Νερού των Γαλλικών Άλπεων κι η εξειδίκευση στον επιδερμικό φραγμό».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ένα ψηφιακό «ταξίδι»: «Ένα ταξίδι στο φαρμακείο του παρελθόντος: ξενάγηση στο Φαρμακευτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», με τη βοήθεια του κ. Νίκου Νικόλτσιου, μουσειολόγου, έφορου του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου. Λίγο πριν το κλείσιμο, η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Σοφία Κούνουπα και ο πρόεδρος του ΦΣΘ κ. Διονύσης Ευγενίδης κλήρωσαν προς το κοινό που συμμετείχε πλούσια δώρα από τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ