H Nable Solutions βρήκε από το μηδέν τον Assistant Volunteer που χρειάζεται η κοινωνία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Nable Solutions βρήκε από το μηδέν τον Assistant Volunteer που χρειάζεται η κοινωνία

Η Μαριέττα Σίμου είναι μια νέα γυναίκα που αποφάσισε να εμπλακεί με το επιχειρείν στην Ελλάδα και μάλιστα με τη δημιουργία μιας start-up επιχείρησης από το μηδέν. Η ίδια σήμερα είναι η Business Development Manager και Co-Founder της Nable Solutions, μιας βραβευμένης startup με εξειδίκευση στην ανάπτυξη λογισμικού.

«Σκοπός μας είναι η σχεδίαση και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, έχοντας παράλληλα κοινωνικό αντίκτυπο» δηλώνει η ίδια, καθώς ξεκινάμε μια συζήτηση για το πώς προέκυψαν όλα, απολαμβάνοντας μια Heineken 0.0, που έχει κερδίσει τη θέση της στο καθημερινό self-care όσων ενδιαφερόμαστε να γεμίζουμε την ημέρα μας με premium προϊόντα – όπως αυτή η δροσιστική μπύρα, με 0% αλκοόλ, που διατηρεί την πλούσια γεύση της στο 100%.

Εξηγώντας την εργασία της και το αντικείμενό της, η κ. Σίμου συνεχίζει παρουσιάζοντάς μας το σπουδαιότερο επίτευγμά της μέχρι σήμερα, την υπηρεσία Assistant Volunteer: «Με βάση αυτή την κατεύθυνση σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε την υπηρεσία Assistant Volunteer, μια ψηφιακή υπηρεσία που έχει σκοπό την απομακρυσμένη και αποτελεσματική διαχείριση εθελοντών και δράσεων καθώς επίσης την υποστήριξη ευάλωτων πολιτών. Η Assistant Volunteer αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των οργανισμών για την οργάνωση, διαχείριση, συντονισμό και επίβλεψη των εθελοντών και των δράσεων».

Το ξεκίνημα από το μηδέν και οι ζυμώσεις

Όπως διηγείται η κυρία Σίμου, η ιδέα για τη δημιουργία της Nable Solutions προέκυψε μέσα από ένα forum, όπου κεντρικό θέμα ήταν η ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές: «Ακούγοντας τις ομιλίες σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, άρχισε να γεννιέται στο μυαλό του ιδρυτή της Nable Solutions η ιδέα μιας επιχείρησης, η οποία μέσω των νέων τεχνολογιών θα δημιουργεί λύσεις με κοινωνικό προσανατολισμό». Από τότε μέχρι σήμερα, η νεοφυής αυτή επιχείρηση έχει βρει τα «πατήματά» της και συνεχίζει την προσπάθεια να παρέχει συγκεκριμένες λύσεις σε όσους τις χρειάζονται.

«Από την πρώτη μέρα της σύστασης μας έχουμε ως στόχο να αναπτύσσουμε νέες ιδέες που κάνουν τη διαφορά, παρέχοντας υπηρεσίες που έχουν αξία και κοινωνικό αντίκτυπο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργήσαμε το Assistant Volunteer. Πρόκειται για μια πλατφόρμα με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των εθελοντών και δράσεων, καθώς επίσης και την υποστήριξη ευάλωτων πολιτών. Στόχος μας είναι η προώθηση του εθελοντισμού, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο του εθελοντισμού στην κοινωνία, ενισχύοντας προγράμματα οργανώσεων, επιχειρήσεων και τοπικών ή κρατικών φορέων», επισημαίνει η κ. Σίμου.

Η πανδημία ως ευκαιρία δημιουργίας

Η Nable Solutions εν μέσω πανδημίας είπε το δικό της «τώρα, μπορείς» και είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την εφαρμογή αυτή. Ειδικά κατά το πρώτο κύμα, όταν επιβλήθηκε και στη χώρα μας καθολικό lock down, εμφανίστηκαν αμέσως διάφορες εθελοντικές δράσεις που είχαν στόχο τη συμπαράσταση με κάθε τρόπο προς τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας μας. Το timing φαίνεται πως ήταν κατάλληλο και πράγματι, όπως δηλώνει η Μαριέττα Σίμου, αυτό ήταν σαφές: «Κομβικό σημείο για την δημιουργία της υπηρεσίας Assistant Volunteer ήταν η πανδημία. Η ενασχόληση μας με την πανδημία και την αντιμετώπιση των συνεπειών στην κοινωνία μας ήταν ένα λογικό βήμα της ομάδας μας αφού οι υπηρεσίες μας είναι ανθρωποκεντρικές με κοινωνικό προσανατολισμό. Δημιουργώντας την υπηρεσία Assistant Volunteer, στόχος μας ήταν η προώθηση του εθελοντισμού και η αξιοποίηση της δύναμης των εθελοντών. Καθώς ο εθελοντισμός αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ωφέλιμο τρόπο για την ενίσχυση του κοινωνικού συνόλου και της επιχειρησιακής λειτουργίας των οργανισμών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που βιώσαμε με την πανδημία».

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει έναν ιδιαίτερα απαιτητικό χαρακτήρα»

Παρόλα αυτά, η πορεία της Nable Solutions για τα μέλη της δεν ήταν απρόσκοπτη. Όπως τονίζει η κ. Σίμου, «η ζωή ενός επιχειρηματία είναι πολυσύνθετη. Ως επιχειρηματίας αναλαμβάνεις πολλούς και διαφορετικούς ρόλους όπως η ανάπτυξη της στρατηγικής και του επιχειρηματικού σχεδίου, η λήψη αποφάσεων για την υλοποίηση της ιδέας σε προϊόν, η ανεύρεση συνεργατών, η απόκτηση οικονομικών πόρων και φυσικά η ανάληψη της ευθύνης για τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες της επιχείρησης. Το επιχειρηματικό περιβάλλον, ειδικότερα για τις νεοφυής επιχειρήσεις, έχει έναν ιδιαίτερα απαιτητικό χαρακτήρα. Καθώς πολλές φορές η αγορά είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις νεοφυής επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσκολία για την εξεύρεση συνεργασιών που θα τους δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν το προϊόν τους. Για αυτό βελτιωνόμαστε διαρκώς ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της αγοράς».

Με τη Heineken 0.0 συντροφιά κάθε ώρα της ημέρας, καθώς πρόκειται για μία μπύρα που εύκολα μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας όλων μας που εργαζόμαστε σκληρά, αλλά ενδιαφερόμαστε για το well – being μας, η συζήτησή μας με τη Μαριέττα Σίμου ολοκληρώνεται, καθώς η ίδια μιλά για το όραμά της, που την έφερε από το ξεκίνημα ως εδώ. Αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για τη μετέπειτα πορεία, αλλά και για την υπερπήδηση των εμποδίων, όταν παρουσιάζονται: «Σημαντικό είναι ακολουθείς ένα όραμα, το οποίο είναι ισχυρό και ξεκάθαρο, και τότε αυτό το όραμα σε τραβάει προς την υλοποίηση του. Αν αγαπάς και σε γεμίζει αυτό που κάνεις, δουλεύεις με άλλη διάθεση και αντιμετωπίζεις τις όποιες δυσκολίες με θετική ενέργεια. Η πίστη, η υπομονή και ο σταθερός στόχος είναι βασικά προσόντα ώστε να συνεχίσεις να κυνηγάς το όραμά σου. Επιθυμία μας και όραμά μας είναι η Assistant Volunteer να αποτελέσει το εργαλείο για τη διαχείριση εθελοντών και δράσεων όχι μόνο για την ταχεία αντιμετώπιση κρίσεων αλλά σε μόνιμη βάση, βοηθώντας στη βέλτιστη αξιοποίηση της δύναμης του εθελοντισμού, μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπο στην κοινωνία. Μέχρι σήμερα έχουμε ένα πολύ θετικό πρώτο δείγμα από τον κόσμο, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς για την υπηρεσία μας. Η Assistant Volunteer έχει βραβευθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και παράλληλα έχει επιλεχθεί από την εταιρεία Defy, με την οποία θα συνεργαστούμε για την πιλοτική λειτουργία».

Αντίστοιχη είναι και η δική της συμβουλή προς όποιον εξετάζει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, πιθανώς μέσω μίας start-up: «Να κυνηγήσει το όραμά του με πάθος. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι ένας εύκολος δρόμος και σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες. Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσει συνεργάτες με κοινούς στόχους και κουλτούρα ώστε να δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα για την υλοποίηση των επιχειρηματικών του σχεδίων. Χρειάζεται προσήλωση στους στόχους, επιμονή και δικτύωση».

Το μέλλον προμηνύεται συναρπαστικό για τη Nable Solutions και την ίδια τη Μαριέττα Σίμου, που πάντως παραμένει προσγειωμένη, όσα καινούρια ξεκινήματα από το μηδέν κι αν χρειαστούν: «Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε. Όμως, οραματιζόμαστε να συνεχίσουμε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να παρέχουμε λύσεις, οι οποίες θα έχουν πάντοτε κοινωνικό αντίκτυπο. Άλλωστε το μέλλον χτίζεται με όσους πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερο. Όπως λέμε και στην Nable, “Enabling a future of possibilities”».