ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

PeopleCert: Πάνω από 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση της εταιρείας που ετοιμάζεται για νέες εξαγορές

PeopleCert: Πάνω από 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση της εταιρείας που ετοιμάζεται για νέες εξαγορές

Νέες εξαγορές στα επόμενα χρόνια αλλά και ταχεία οργανική ανάπτυξη περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της PeopleCert η οποία εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών με την αποτίμηση της να έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ.

Η πετυχημένη εξαγορά -τον περασμένο Ιούλιο- της βρετανικής Axelos έναντι 450 εκατ. ευρώ είχε ως αποτέλεσμα αφενός η εταιρεία να επεκτείνεται πλέον και στο χώρο της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για μεθοδολογίες διατηρώντας την ηγετική θέση της σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στην πιστοποίηση δεξιοτήτων φυσικών προσώπων και αφετέρου «εκτόξευσε» την αποτίμηση της σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert, Βύρων Νικολαϊδης η αποτίμηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Axelos ήταν στα επίπεδα των 1,1 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 1,8 δισ. ευρώ με τις δανειακές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα του ισόποσου ομολογιακού δανείου που έχει εκδώσει η εταιρεία και για το οποίο είχε υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον.

Η αποτίμηση βασίζεται στις εκτιμήσεις για EBITDA ύψους άνω των 75 εκατ. ευρώ το 2022 με την εταιρεία να αναμένει ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αυξάνει τη λειτουργική κερδοφορία της κατά 40% ετησίως όπως έχει συμβεί την τελευταία 7ετία. Η αποτίμηση βασίζεται σε έναν υπολογισμό 25 φορές του EBITDA, ο οποίος μοιάζει μεν αρκετά «υψηλός» αλλά σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη δικαιολογείται από τις μεγάλες συνέργιες που έχουν προκύψει με την Axelos αλλά και τη μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας.

Η ανάπτυξη αυτή θα προέλθει τόσο από οργανική ανάπτυξη όσο και μέσα από νέες εξαγορές που βρίσκονται στο πλάνο της PeopleCert. Εξαγορές που δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνη της Axelos, μία κίνηση που ο κ. Νικολαϊδης χαρακτήρισε ως «μεγαλύτερη από το μπόι μας». Μία κίνηση που για να την ολοκληρώσει ο ιδρυτής της PeopleCert προχώρησε -για πρώτη φορά- σε συνεργασία με ξένο επενδυτικό fund και πιο συγκεκριμένα την FTV Capital, η οποία ελέγχει πλέον το 20,5% της εταιρείας με τον κ. Νικολαϊδη να έχει το υπόλοιπο ποσοστό.

Η Axelos, η οποία είχε τους μετόχους τη βρετανική Capita (51%) και τη βρετανική κυβέρνηση (49%), είναι η εταιρεία διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων για τις διαδικασίες πιστοποίησης PRINCE2 όσον αφορά στη διαχείριση έργων) και ITIL που αφορά την πιστοποίηση συστημάτων πληροφορικής. Όπως επεσήμανε ο κ. Νικολαϊδης, η εξαγορά της Axelos έχει ως αποτέλεσμα, η PeopleCert «να εξελίσσεται από μια εταιρεία διεξαγωγής εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών γλωσσικών δεξιοτήτων σε έναν όμιλο που διαχειρίζεται και δημιουργεί δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) πιστοποιήσεων που αξιοποιούν 800 κυβερνητικοί οργανισμοί, 45 κυβερνήσεις και περισσότερες από 50.000 εταιρείες παγκοσμίως».

Στο χώρο της πιστοποίησης δεξιοτήτων φυσικών προσώπων στον τομέα της πληροφορικής, η PeopleCert είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως με τα πλάνα επέκτασης σε νέους τομείς να περιλαμβάνουν και αυτόν της δημιουργίας νέων μεθοδολογιών πιστοποίησης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Νικολαϊδης, η PeopleCert έχει πλέον τις σχετικές υποδομές και ο στόχος γενικότερα είναι να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που υπάρχουν. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η εταιρεία συνεχίζει να ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της, το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε 700 άτομα, εκ των οποίων 550 άτομα είναι στην Ελλάδα.

Τον τελευταίο χρόνο το ανθρώπινο δυναμικό διευρύνθηκε κατά 200 άτομα, εκ των οποίων τα 100 προέρχονται από την Axelos και τα υπόλοιπα 100 ήταν στην Ελλάδα με την PeopleCert να επιδιώκει να αξιοποιήσει ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας, αξιοποιώντας και την τηλεργασία, προκειμένου να προσελκύσει ταλέντο και από την ελληνική περιφέρεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ