SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά πανελλαδικά, χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Α.R.) στην Oρθοπεδική Χειρουργική

Για πρώτη φορά πανελλαδικά, χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Α.R.) στην Oρθοπεδική Χειρουργική

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως, με το χρόνο αποκατάστασης, μεταξύ άλλων, να προβληματίζουν τους πάσχοντες. Ο κος Σακελλαρίου μας μιλά για την καινοτόμο αυτή τεχνική η οποία θα μεταβάλλει ολοκληρωτικά την προσέγγιση στις επεμβατικές μεθόδους.

Γενικά:

Ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου Διευθυντής Ορθοπεδικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με ειδικό αντικείμενο την Ρομποτική Χειρουργική Ελάχιστης Επεμβατικότητας και την Μυοσκελετική Ογκολογία, πρωτοστατώντας εκ νέου στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών στην σύγχρονη ορθοπεδική χειρουργική, πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη πανελλαδικά επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος με τεχνολογία augmented reality (AR) και χρήση ειδικών γυαλιών επαυξημένης προβολής.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική και οι διαρκώς εξελισσόμενες ερευνητικές ομάδες που εργάζονται για την εφαρμογή της AR (επαυξημένη πραγματικότητα) σε κλινικές διαδικασίες ρουτίνας, μας επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι η νέα και επαναστατική αυτή τεχνολογία θα εφαρμοστεί σύντομα ως ένα διεθνές πρότυπο και στην ορθοπεδική χειρουργική.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα:

Είναι μια μοναδική τεχνική απόλυτης ακρίβειας για την οποία δεν απαιτούνται ογκώδη διεγχειρητικά εργαλεία αλλά και ούτε προεγχειρητική αξονική για τον σχεδιασμό της επέμβασης. Αρκεί η χρήση γυαλιών με ενσωματωμένο υπολογιστή και οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας.

Η τεχνολογική πρόοδος επηρέασε σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η ορθοπεδική χειρουργική και άνοιξε το δρόμο για πολλές καινοτομίες στις χειρουργικές επεμβάσεις. Οι πολύπλοκες χειρουργικές παρεμβάσεις, όπως απαιτούνται για την θεραπεία και αποκατάσταση των κακώσεων του γόνατος, την μείωση των καταγμάτων, τις διορθωτικές διαδικασίες οστεοτομίας ή τα όργανα δίπλα σε κρίσιμες ανατομικές δομές, απαιτούν ακριβή προεγχειρητικό σχεδιασμό και ακριβή ενδοεγχειρητική προσέγγιση. Σε πολλούς τομείς της ορθοπεδικής χειρουργικής έχουν καθιερωθεί προσεγγίσεις που βασίζονται στον υπολογιστή για να υποστηρίξουν τον χειρουργό στη διευκόλυνση του προεγχειρητικού σχεδιασμού ή σε ακριβέστερη χειρουργική επέμβαση και ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες επιτρέπουν μια διαδραστικότητα ανθρώπου-υπολογιστή, έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην ορθοπεδική χειρουργική, όπως η ρομποτική χειρουργική, η τρισδιάστατη εκτύπωση ειδικών οργάνων για ασθενείς (PSI), εργαλεία πλοήγησης με παρακολούθηση που απεικονίζονται σε οθόνες και πρόσφατα η αναδυόμενη τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας AR.

Οι συμβατικές ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις απαιτούν τεράστιο όγκο αριθμητικών και γεωμετρικών πληροφοριών, όπως γωνίες δυσμορφίας, ανατομικές σχέσεις για όργανα, ζωτικές παραμέτρους όπως η αρτηριακή πίεση για τον έλεγχο της απώλειας αίματος ή ο προσανατολισμός της τροχιάς για όργανα και τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Στην καθημερινή κλινική πρακτική, αυτές οι παράμετροι αναλύονται προεγχειρητικά από τον χειρουργό και καθίστανται διαθέσιμες μέσω εκτυπώσεων και/ή δεδομένων ψηφιακής απεικόνισης σε οθόνες στο χειρουργείο.

Η A.R. αντιπροσωπεύει λοιπόν μια πολύτιμη λύση για τη βελτίωση της μεταφοράς πληροφοριών και της εξέτασης κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Οι τρέχουσες προσεγγίσεις είναι κυρίως οπτικές και χρησιμοποιούν οθόνες και γυαλιά επαυξημένης προβολής. Πρόσφατες δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα αξιολογούν τα πιθανά οφέλη αυτής της τεχνολογίας, ειδικά όσον αφορά την ακτινοβολία στην οποία υπόκεινται οι ασθενείς σε οποιαδήποτε διαφορετική χειρουργική αντιμετώπιση.

Οι λόγοι είναι οι εξής συνοπτικά:

  • Δεν απαιτείται προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος
  • Δεν απαιτούνται ογκώδη διεγχειρητικά εργαλεία
  • Δεν απαιτείται χρήση διαδερμικών βελόνων
  • Δεν απαιτούνται αναλώσιμα εργαλεία
  • Ελαχιστοποίηση αιμορραγίας και τραύματος, άρα ελαχιστοποίηση χρόνων νοσηλείας και ταχύτερη αποκατάσταση.

Παρακολουθώντας, λοιπόν τις παγκόσμιες εξελίξεις σε καθημερινή βάση και με σύμμαχο την εξειδίκευση, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, και ελάχιστα τραυματική λύση, για κάθε περίπτωση των παθήσεων του γόνατος, όσο σύμπλοκη κι αν είναι.