ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύοντας στα Ευρωπαϊκά ταλέντα για να βοηθήσουν στην κατασκευή του Metaverse

Επενδύοντας στα Ευρωπαϊκά ταλέντα για να βοηθήσουν στην κατασκευή του Metaverse

Από τους Nick Clegg, VP Global Affairs & Javier Olivan, VP Central Products

Το Facebook βρίσκεται στην αρχή ενός ταξιδιού για να βοηθήσει στην κατασκευή της επόμενης πλατφόρμας υπολογιστών. Μέσα από την συνεργασία και με άλλους, αναπτύσσουμε αυτό που συχνά αναφέρεται ως metaverse - μια νέα φάση διασυνδεδεμένων εικονικών εμπειριών χρησιμοποιώντας τεχνολογίες, όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα. Η βασική ιδέα πίσω από αυτό το project είναι η δημιουργία μιας πιο έντονης αίσθησης της «εικονικής παρουσίας», η αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο μπορεί να προσομοιάσει την εμπειρία της προσωπικής αλληλεπίδρασης. Το metaverse έχει τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση σε πολλές και νέες δημιουργικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές ευκαιρίες. Και οι Ευρωπαίοι μπορούν να το διαμορφώσουν σωστά εξαρχής.

Καμία εταιρεία δεν θα έχει στην κατοχή της ούτε θα διαχειρίζεται το metaverse. Όπως και το διαδίκτυο, το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η προσβασιμότητα και η διαλειτουργικότητά του. Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το project, χρειάζεται συνεργασία μεταξύ εταιρειών, προγραμματιστών, δημιουργών και υπεύθυνων χάραξης πολιτικής. Για το Facebook, θα χρειαστούν επίσης συνεχείς επενδύσεις σε προϊόντα και τεχνολογικά ταλέντα, καθώς και ανάπτυξη σε όλο το φάσμα της επιχείρησης. Πρόσφατα, λοιπόν, ανακοινώσαμε ένα σχέδιο δημιουργίας 10.000 νέων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτή η επένδυση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη δύναμη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογίας και τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών ταλέντων της τεχνολογίας. Η Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντική για το Facebook. Από τους χιλιάδες εργαζόμενους στην ΕΕ έως τα εκατομμύρια των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές και τα εργαλεία μας καθημερινά, η Ευρώπη είναι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας, καθώς το Facebook επενδύει στην επιτυχία των ευρωπαϊκών εταιρειών και της ευρύτερης οικονομίας. Αυτή είναι μια συναρπαστική περίοδος για την ευρωπαϊκή τεχνολογία. Η ΕΕ έχει πολλά πλεονεκτήματα που την καθιστούν εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας-μεγάλη καταναλωτική αγορά, πανεπιστήμια πρώτης κατηγορίας και, κυρίως, κορυφαία ταλέντα υψηλών δυνατοτήτων.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πολλών τομέων, είτε πρόκειται για τη γερμανική βιοτεχνολογία που βοηθά στην ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου MRNA, είτε στον συνασπισμό ευρωπαϊκών νεοτραπεζών που καθορίζουν το μέλλον της οικονομίας. Η Ισπανία παρατηρεί ρεκόρ επενδύσεων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις για τα πάντα, από την παράδοση ειδών παντοπωλείου στο διαδίκτυο έως την νευροηλεκτρονική, ενώ η Σουηδία βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει, έως το 2023, η πρώτη κοινωνία που δεν χρησιμοποιεί μετρητά στον κόσμο. Πιστεύουμε καιρό τώρα ότι τα ευρωπαϊκά ταλέντα είναι κορυφαία παγκοσμίως, για αυτό και έχουμε επενδύσει τόσο πολύ με την πάροδο των ετών - από επιχορηγήσεις χρηματοδότησης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, έως το άνοιγμα του πρώτου μεγάλου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης και προγράμματος επιτάχυνσης FAIR στη Γαλλία και το γραφείο Facebook Reality Labs στο Κορκ.

Πέρα από τα αναδυόμενα τεχνολογικά ταλέντα, η ΕΕ έχει επίσης σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διαμόρφωση των νέων κανόνων του διαδικτύου. Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρωτοπορούν, βοηθώντας στην ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών αξιών στην καθημερινή λειτουργία του διαδικτύου, όπως η ελεύθερη έκφραση, η ιδιωτικότητα, η διαφάνεια και τα δικαιώματα των ατόμων/ ατομικά δικαιώματα. Το Facebook μοιράζεται αυτές τις αξίες και έχουμε λάβει σημαντικά μέτρα όλα αυτά τα χρόνια για να τις διατηρήσουμε. Ελπίζουμε να δούμε την ολοκλήρωση της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς για τη στήριξη των υπαρχόντων πλεονεκτημάτων της Ευρώπης, καθώς και τη σταθερότητα στις διεθνείς ροές δεδομένων, που είναι απαραίτητες για μια ακμάζουσα ψηφιακή οικονομία.

Καθώς ξεκινάμε το ταξίδι για να κάνουμε πραγματικότητα το metaverse, η ανάγκη για εξειδικευμένους μηχανικούς είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του Facebook. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ για να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους και τις κατάλληλες αγορές για να το προωθήσουμε, στο πλαίσιο μιας επικείμενης προσπάθειας προσλήψεων σε όλη την περιοχή. Και καθώς το Facebook συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ευρώπη, ελπίζουμε να επενδύσουμε περισσότερο «στα ταλέντα του» και να συνεχίσουμε να καινοτομούμε στην Ευρώπη, για την ίδια την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.