ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων
Unsplash

Περαιτέρω ώθηση στην ενίσχυση και στη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων, τόσο εκείνων που κάνουν τα πρώτα βήματα τους όσο και αυτών που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του θέλει να δώσει η κυβέρνηση με το υπουργείο Ανάπτυξης να ετοιμάζεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να προχωρήσει σε μία σειρά από σχετικές δράσεις, ο προϋπολογισμός των οποίων μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα πρωτοβουλιών όπως τα προγράμματα Jeremie και Equifund κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα, ιδίως όσον αφορά στη δημιουργία περισσότερων funds που θα επενδύσουν σε καινοτόμα εγχειρήματα.

Επίσης, ένας ακόμη στόχος είναι να υπάρξουν funds που θα μπορέσουν να βοηθήσουν επιχειρήσεις που έχουν λάβει μία αρχική χρηματοδότηση αλλά χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπτυξη τους.

Η μέχρι τώρα πορεία των funds του Equifund, ιδίως αυτά που δραστηριοποιούνται στα δύο πρώτα στάδια (early stage και innovation window), εκτιμάται ως πολύ καλή και δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα από αυτά τα funds έχουν ήδη προχωρήσει σε δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων με τα κεφάλαια να προέρχονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIF) όσο και από ιδιώτες επενδυτές.

Το γεγονός ότι την τελευταία διετία έχουν υπάρξει σημαντικές εξαγορές στο ελληνικό οικοσύστημα βοηθά στην ταχύτερη εξεύρεση κεφαλαίων.

Ένα από τα επόμενα βήματα θα είναι μία νέα πρωτοβουλία από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ, με στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 4 ακόμη funds (σ.σ. με τον στόχο να είναι πάντως 5-6) με ένα μοντέλο αντίστοιχο με το Equifund που θα επενδύουν σε εγχειρήματα με μεγαλύτερες κεφαλαιουχικές ανάγκες.

Επίσης, θα υπάρξουν κινήσεις για τη δημιουργία επενδυτικών funds όπου η συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι μικρότερη μεν σε σχέση με ότι έχουμε δει στο Equifund αλλά θα υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για τους ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία του fund, το οποίο θα αξιοποιήσει τα χρήματα που έχουν «επιστραφεί» από το Jeremie, και θα χρηματοδοτεί εγχειρήματα σε πολύ πρώιμο επιχειρηματικό στάδιο που έχουν βρει κάποιον business angel. Τα κεφάλαια για το συγκεκριμένο fund ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν κινήσεις για τη στήριξη funds και δράσεων που αφορούν επενδύσεις σε τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρήσεις με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Συνολικά, τα κεφάλαια που σκοπεύει να «στρέψει» προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Ανάπτυξης μπορούν να φθάσουν και τα 250 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, χωρίς, όμως, να αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω το ποσό δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα για άντληση κεφαλαίων από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027), το οποίο προβλέπει χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ