SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οδηγός smartphone: Specs που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Οδηγός smartphone: Specs που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Πήρες λοιπόν τη μεγάλη απόφαση και ετοιμάζεσαι να επιλέξεις το επόμενο κινητό σου τηλέφωνο. Η αγορά ωστόσο είναι γεμάτη από λαμπερά και ολοκαίνουρια smartphones με εκπληκτικά χαρακτηριστικά, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει σύγχυση ακόμα και στους πιο πεπειραμένους χρήστες. Τι θα πρέπει να προσέξεις κατά την έρευνα αγοράς σου; Ποιες είναι εκείνες οι προδιαγραφές στις οποίες καλό θα ήταν να ρίξεις το βάρος σου και με βάση ποιους παράγοντες θα καταλήξεις εν τέλει στη συσκευή που θα κάνεις δική σου;

Έλα να δούμε τα 7+1 must, βήμα προς βήμα.

Τύπος οθόνης

Σίγουρα θα έχεις προσέξει αρκετά αρκτικόλεξα σε ό,τι αφορά τις οθόνες των smartphone: LCD, LED, OLED, AMOLED και πολλά ακόμα. Πρόσθεσε τεχνολογίες όπως οι Retina, Super και Dynamic AMOLED και έχεις το απόλυτο… μπέρδεμα! Ας ξεκαθαρίσουμε -όσο γίνεται- την κατάσταση: LCD και LED είναι πρακτικά το ίδιο με τις δεύτερες να έχουν ελαφρώς καλύτερη αντίθεση/φωτεινότητα και χαμηλότερη κατανάλωση. Οι OLED έχουν ανώτερη απόδοση και αντίθεση ενώ οι AMOLED ακόμα πιο βελτιωμένη απόκριση, πιστότητα χρωμάτων αλλά και κατανάλωση ενέργειας. Super AMOLED είναι απλώς οι AMOLED των ακριβότερων μοντέλων της Samsung ενώ Retina (ή Super Retina XDR) οι OLED της Apple.

Συνδεσιμότητα

Το πρώτο πράγμα που θα σου προτείναμε να κοιτάξεις, ιδίως αν πρόκειται για high-end συσκευή, είναι το 5G. Αργά ή γρήγορα η κάλυψη της νέας γενιάς δικτύων θα διευρυνθεί σημαντικά οπότε θα είναι κρίμα να μη μπορείς να χαρείς τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας αυτής. Ως προς το Wi-Fi ιδανικά θα πρέπει η συσκευή σου να υποστηρίζει την τελευταία γενιά του πρωτοκόλλου (802.11ax ή Wi-Fi 6) ενώ θεωρούμε δεδομένο το Bluetooth με υποστήριξη NFC. Στα της ενσύρματης συνδεσιμότητας τώρα, η USB-C είναι ό,τι καλύτερο -θα σε διευκολύνει σημαντικά ως προς την εύρεση καλωδίου.

Αυτονομία

Υπάρχουν κάποιοι που θα σου πουν να προσέξεις τη μπαταρία της συσκευής που θα πάρεις. Εμείς, όπως μόλις διάβασες, προτιμήσαμε να αναφερθούμε στην αυτονομία της. Σε τελική ανάλυση, αυτό που μετράει είναι το πόσο θα αντέξει το κινητό σου μέχρι να έρθει η στιγμή να το βάλεις -και πάλι- στην πρίζα. Η χωρητικότητα της μπαταρίας παίζει σίγουρα μεγάλο ρόλο (όσο πιο πολλά τα mAh, τόσο πιο καλά) όμως σε ενδιαφέρει εξίσου και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τους πόρους του το ίδιο το smartphone. Στα της μπαταρίας καλό θα ήταν να υποστηρίζονται ακόμα ταχεία και ασύρματη φόρτιση.

Αποθηκευτικός χώρος

Ο αποθηκευτικός χώρος του κινητού σου είναι σημαντικός καθώς θα καθορίσει τον αριθμό των apps αλλά και των κάθε λογής αρχείων (μουσική, φωτογραφίες, βίντεο κλπ) που μπορείς να έχεις αποθηκευμένα ανά πάσα στιγμή σε αυτό. Αν η συσκευή που πρόκειται να πάρεις υποστηρίζει κάρτες μνήμης, τότε το έργο σου γίνεται μεμιάς ευκολότερο αφού μπορείς με μία κίνηση να αυξήσεις τον χώρο που έχεις στη διάθεσή σου. Αν όμως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, βεβαιώσου ότι η ενσωματωμένη χωρητικότητα σε καλύπτει αφού σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταφύγεις σε κάποια υπηρεσία cloud -με το αζημίωτο.

Μέγεθος

Το μέγεθος της συσκευής είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα, ωστόσο εμείς στο υπογραμμίζουμε και έχουμε τους λόγους μας. Πριν καταλήξεις στο κινητό σου, εξασφάλισε ότι είσαι ικανοποιημένος με το μέγεθος -και το βάρος- του. Το τελευταίο που θες είναι το νέο σου smartphone να σου πέφτει μεγάλο ή/και βαρύ με αποτέλεσμα να σε δυσκολεύει στη μεταφορά και τη χρήση του. Δώσε προσοχή ιδίως αν αναβαθμίζεσαι από κάποια παλιά και κατά πάσα πιθανότητα σημαντικά μικρότερου μεγέθους συσκευή. Τα μικρά και τα μεγάλα smartphones έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ζύγισέ τα (στην κυριολεξία) και αποφάσισε.

Κάμερες

Η ανάλυση των αισθητήρων στις κάμερες ενός smartphone παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των λήψεων που θα σου προσφέρει αυτό αλλά δεν είναι και το παν. Όσο πιο πολλά τα megapixels (θα τα δεις να αναγράφονται MP), τόσο το καλύτερο βέβαια, κάτι που ισχύει και με το μέγεθος του αισθητήρα (οι 1/1,33 ίντσες, ας πούμε, είναι προτιμότερες από τις 1/1,65 ίντσες). Το ψηφιακό zoom όσο εντυπωσιακό κι αν δείχνει στα χαρτιά (30x, 50x ή και 100x) θα μειώσει την ποιότητα της εκάστοτε λήψης σου -είναι προτιμότερο να εστιάσεις στο οπτικό. Καλό θα ήταν να υπάρχει προηγμένο σύστημα σταθεροποίησης, όπως επίσης λειτουργίες πορτρέτου, νυχτερινής λήψης και τεχνητής νοημοσύνης.

Ψύξη

Το θέμα της ψύξης σε ένα smartphone θα σε απασχολήσει μόνο αν επιδίδεσαι σε απαιτητικές εργασίες -ως επί το πλείστον gaming. Αν λοιπόν σκοπεύεις να… ζορίζεις τακτικά τη συσκευή σου, φρόντισε εκείνη να διαθέτει τελευταίας γενιάς και αποτελεσματικό σύστημα ψύξης. Αν το κινητό σου ανεβάζει συχνά θερμοκρασία, τότε αφ’ ενός θα επηρεαστούν οι επιδόσεις του και αφ’ ετέρου θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη ως προς το κράτημά του. Σημείωσε ότι ένα τέτοιο σύστημα ψύξης μοιραία θα αυξήσει το βάρος του smartphone αλλά τουλάχιστον θα σε αποζημιώσει το design του.

Λειτουργικό σύστημα

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αφού έχεις στην πράξη δύο επιλογές: iOS και Android. Στην πρώτη περίπτωση θα πας για iPhone. Στη δεύτερη για συσκευή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας -οι κατασκευαστές συνηθίζουν να πλαισιώνουν το Android με το δικό τους περιβάλλον χρήστη, οπότε μη μπερδευτείς. Έλεγξε προσεκτικά απλώς πόσες αναβαθμίσεις λογισμικού σου εγγυάται ο κατασκευαστής της συσκευής στην οποία θα καταλήξεις ώστε να είσαι καλυμμένος σε βάθος χρόνου. Σε αρκετά Android προσφέρονται τουλάχιστον τρία χρόνια, στα δε iPhone μιλάμε για αρκετά περισσότερα.