ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hotelbrain: Ταχεία ανάπτυξη με βλέμμα και προς το Χρηματιστήριο Αθηνών

Hotelbrain: Ταχεία ανάπτυξη με βλέμμα και προς το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να παρουσιάσει ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια αλλά και στο καινοτόμο μοντέλο λειτουργίας που αποδείχθηκε ότι μπορεί να δημιουργήσει υπεραξίες, ποντάρει η HotelBrain, οι άνθρωποι της οποίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της HotelBrain, η εταιρεία έχει εξελιχθεί πλέον «στη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στην Ελλάδα με βάση τον αριθμό μονάδων και μία από τις μεγαλύτερες σε κύκλο εργασιών και προσωπικό». Συγκεκριμένα, η HotelBrain, το μοντέλο δραστηριοποίησης της οποίας βασίζεται στη σύναψη μακροπρόθεσμων μισθώσεων ξενοδοχείων (+10 έτη) σε αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές, έχει φθάσει να διαχειρίζεται πλέον 73 ξενοδοχεία με συνολικό δυναμικότητα 4115 δωματίων. Σημειώνεται πως η εταιρεία, κατά την περίοδο 2020-2021, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν στο κλάδο λόγω του Covid-19, η HotelBrain κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των ξενοδοχειακών μισθώσεων με 26 νέα ξενοδοχεία και 1.841 νέα δωμάτια.

Το πλάνο, όπως ανέφερε ο κ. Παλαιολόγος, είναι να κλείσει τη φετινή χρονιά έχοντας συνάψει μισθώσεις με 78 ξενοδοχεία, ενώ στο τέλος του 2023 ο στόχος είναι ο αριθμός αυτός να έχει φθάσει στα 100 ξενοδοχεία με δυναμικότητα 6500 δωματίων και έναν κύκλο εργασιών της τάξεως άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το 2021 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να κλείσει στα 26 εκατ. ευρώ λόγω των ιδιαιτεροτήτων της φετινής σεζόν με τον κ. Παλαιολόγο να δηλώνει ότι οι ενδείξεις για την επόμενη σεζόν είναι πως θα είναι εξαιρετική αλλά με την εταιρεία να είναι μεν αισιόδοξη αλλά ταυτόχρονα και προσεκτική.

Στο τέλος του 2022 αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις για την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο με τον κ. Παλαιολόγο, να επισημαίνει ότι «αυτή είναι η πρόταση των συμβούλων αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της επόμενης χρονιάς». Σημειώνεται πως στη HotelBrain επένδυσε πέρσι ο όμιλο ΙΟGR του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου. Όπως είπε ο κ. Παλαιολόγος η επένδυση υλοποιήθηκε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και πλέον η Swissport Hellas του ομίλου IOGR έχει περίπου 20% στη HotelBrain με υπόλοιπους μετόχους το επενδυτικό fund Southbridge και τον ίδιο.

Ο κ. Παλαιολόγος επεσήμανε πως το μοντέλο δραστηριοποίησης της HotelBrain αποδείχθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα και τόνισε αρκετές φορές ότι οι συνέργιες που δημιουργεί η εταιρεία μεταξύ των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται είναι αυτή που δημιουργεί τις υπεραξίες. Μέσω της διοικητικής και διαχειριστικής ομάδας, που αποτελείται από περίπου 90 άτομα, επιτυγχάνεται η κεντρική υποστήριξη των ξενοδοχείων (πωλήσεις, προμήθειες, ΙΤ, τεχνική υποστήριξη, HR, λογιστήρια κτλ.), ενώ η ξενοδοχειακή λειτουργία γίνεται αποκεντρωμένα στο κάθε ξενοδοχείο ξεχωριστά, προσαρμοσμένα στο κάθε concept και τον χαρακτήρα που έχει επιλεχθεί.

Η HotelBrain έχει αυτή τη στιγμή ξενοδοχεία σε 34 προορισμούς και μπορεί να προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα επιλογών στους συνεργάτες της και τους tour operators. Όσον αφορά τους επόμενους γεωγραφικούς στόχους, αυτοί περιλαμβάνουν περιοχές όπως η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος.

Όσον αφορά στη δραστηριοποίηση στο εξωτερικό, αυτή αγορά την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε ξενοδοχεία εκτός Ελλάδας και σε χώρες όπως είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία, το Μαρόκο και η Αυστρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ