ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τρεις λόγοι που η αγορά ακινήτων στην Αττική είναι πάντα καλή επένδυση

Οι τρεις λόγοι που η αγορά ακινήτων στην Αττική είναι πάντα καλή επένδυση

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αξίζει να έχουμε υπόψιν μας και τα οποία διαμορφώνουν τελικά μία πολύ ελκυστική εικόνα για επενδύσεις. Από τη μία, η σχέση του Έλληνα με τα ακίνητα που του ανήκουν και η ιδιοσυγκρασία του για το σπίτι του, από την άλλη οι συνθήκες που προέκυψαν μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας στη συνέχεια, δημιούργησαν δεδομένα και προϋποθέσεις που κάνουν την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα «μοναδική». Έτσι βλέπουμε, για παράδειγμα, το «παράδοξο» πως παρά την αύξηση της φορολόγησης τα ακίνητα στην Ελλάδα όχι μόνο δεν χάνουν την αξία τους, αλλά αντίθετα, τη διατηρούν υψηλά.

Επομένως, σήμερα, είναι περισσότερο από σαφές πως η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι μια συμφέρουσα επένδυση, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στον επενδυτή. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να εντοπίσουμε είναι ποια ακίνητα συγκεκριμένα είναι τα πιο επωφελή για τους επενδυτές και για ποιους λόγους.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνουμε ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία, το ενδιαφέρον εντοπίζεται σε ακίνητα που βρίσκονται στην Αττική, γεγονός που εξηγείται λόγω και του μεγάλου όγκου των διαθέσιμων ακινήτων, αλλά και του αυξημένου πληθυσμού. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν το ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων, είναι τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι νέες συνθήκες διαβίωσης που διαμορφώνονται λόγω πανδημίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και αλλαγής νοοτροπίας.

Ας δούμε όμως, πιο συγκεκριμένα, τους τρεις κύριους λόγους για τους οποίους η επένδυση σε ακίνητα στην Αττική είναι σήμερα συμφέρουσα.

#1 Η διαχρονική αξία του real estate

Ξεκινούμε από την παραδοχή πως το real estate διατηρεί και μάλλον πολλαπλασιάζει την αξία του με τον καιρό. Ένα ακίνητο, ειδικά σε «ανερχόμενες» περιοχές του λεκανοπεδίου που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στην «αφάνεια» για διάφορους λόγους, μπορεί να αποτελεί επένδυση που σύντομα θα αποφέρει μεγιστοποίηση του κέρδους. Εξυπακούεται πως υπάρχει η δεδομένη αξία των ακινήτων που δεν χάνεται ποτέ – όπως δεν χάθηκε ούτε επί οικονομικής κρίσης, ούτε επί πανδημίας, ούτε λόγω της φορολόγησης. Ίσως αυτό να είναι «ιδιαίτερο» χαρακτηριστικό της Ελλάδας, όμως τα ακίνητα, το real estate ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, δηλαδή την Αττική, αποτελούν «εγγυημένη» επένδυση, με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά.

#2 Ευκαιρίες αγορών παντού!

Σε κάθε περιοχή της Αττικής αυτή τη στιγμή υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες αγοράς. Πρόκειται για ακίνητα των οποίων σύντομα η εμπορική αξία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, για διάφορους λόγους, κυρίως αναπτυξιακούς: Όπου δηλαδή πρόκειται να κατασκευαστούν σημαντικά έργα υποδομών ή όπου συνδυάζεται με τον καλύτερο τρόπο η σχέση λειτουργικότητας – ποιότητας ζωής. Όπου, δηλαδή, μπορεί κάποιος να περνάει τον χρόνο του ευχάριστα, να μετακινείται εύκολα και το βιοτικό του επίπεδο να παραμένει υψηλό. Ενδεικτικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης είναι το πολυτελές διαμέρισμα 1ου ορόφου (2004) στη Νέα Κηφισιά, που διατίθεται προς πώληση στην αγορά από τη doValue μέσω της πλατφόρμας προώθησης ακινήτων altamiraproperties.gr. Πρόκειται για ένα ακίνητο σε εξαιρετική περιοχή, ενώ καθώς έχει συνολική επιφάνεια 138,76 τμ., αποτελείται από ένα μεγάλο ενιαίο χώρο κουζίνας - καθιστικού με τζάκι, τρία ευρύχωρα υπνοδωμάτια, βεστιάριο και τρία μπάνια. Επιπλέον διαθέτει μεγάλη βεράντα με θέα στον κήπο, πόρτα ασφαλείας και ενεργειακά κουφώματα, αποθήκη (16 τμ), αλλά και υπόγειο χώρο στάθμευσης για δύο αυτοκίνητα (41,50 τμ). Πρόκειται για μία κατοικία που αλλάζει εντελώς το βιοτικό επίπεδο του ιδιοκτήτη, εφόσον αφορά σε ιδιοκατοίκηση, ενώ αποτελεί σημαντική επένδυση με θετικό πρόσημο για το μέλλον – διότι, πλέον, όπως απέδειξε η πανδημία, είναι πρωταρχικό ζήτημα το σπίτι να διασφαλίζει το επίπεδο της ποιότητας ζωής, ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών.

#3 Εξοχικά ως κύριες κατοικίες; Τώρα είναι η ώρα!

Ακόμα μία επίπτωση της κατάστασης των τελευταίων ετών είναι πως πλέον έχει αυξηθεί η τάση χρήσης της εξοχικής ως κύριας κατοικίας. Με την τηλεργασία που κερδίζει έδαφος καθώς δοκιμάσθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας και πλέον θεωρείται σημαντική επιλογή για πολλές κατηγορίες εργαζόμενων, το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από τον αστικό ιστό για μία περιοχή –ειδικά αν βρίσκεται σχετικά κοντά στον αστικό ιστό- που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά «παραθερισμού» είναι ιδιαίτερα θελκτικό. Για παράδειγμα, αυτή η ανεξάρτητη μεζονέτα βρίσκεται στην περιοχή της Αρτέμιδας και έχει συνολικό εμβαδόν 127 τ.μ. – άνετος χώρος για να μετατραπεί σε «βάση» καλύπτοντας τις ανάγκες και μιας οικογένειας.

Η κατοικία έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο 450 τ.μ. και αποτελείται από τρία επίπεδα με ιδιαίτερα λειτουργική διαρρύθμιση. Διαθέτει υπόγειο 24,24 τ.μ., ισόγειο όροφο 70,78 τ.μ. που περιλαμβάνει ενιαίο χώρο σαλόνι-κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο και ένα w.c. και έναν όροφο εμβαδού 56,57 τ.μ. που περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια, το ένα εκ των οποίων master και ένα λουτρό. Ο περιβάλλον χώρος είναι πλήρως και καλαίσθητα διαμορφωμένος. Βρίσκεται σε ήσυχη περιοχή με μόλις 1 km απόσταση από την παραλία της Αρτέμιδας. Έτος κατασκευής της είναι το 2008 και διατίθεται προς πώληση από τη doValue. μέσω της πλατφόρμας προώθησης ακινήτων altamiraproperties.gr, όπου κανείς μπορεί να βρει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες οικιστικών ακινήτων.

Η Αττική, ειδικά αυτή την περίοδο, μπορεί να προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες επένδυσης στην αγορά ακινήτων. Με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, οι ειδικοί στο real estate μπορούν να συμβάλλουν ώστε μία επένδυση αυτού του είδους να γίνει με τον καλύτερο τρόπο και τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, κάθε φορά.