ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

To smartphone σας χρειάζεται και αυτό προστασία από κυβερνοαπειλές

To smartphone σας χρειάζεται και αυτό προστασία από κυβερνοαπειλές

Διαφημιστική καταχώρηση της Samsung Electronics Ελλάς Μ.Α.Ε.

Η σημασία των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (ή πιο απλά smartphones όπως είναι ο αγγλικός όρος που έχει καθιερωθεί) μπορεί να γίνει κατανοητός, κάνοντας στον εαυτό σας μία απλή ερώτηση: για ποιο λόγο θα επιστρέφατε εσπευσμένα σπίτι σας αν έχετε φύγει από αυτό; Αν ξεχάσατε το πορτοφόλι σας ή αν ξεχάσατε το smartphone σας;

Η απάντηση είναι εύκολη: σε περίπτωση που ξεχάσατε το smartphone σας. Πολύ απλά, γιατί το smartphone δεν αποτελεί απλά μία συσκευή επικοινωνίας αλλά βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας και το «σημείο» εκείνο όπου αποθηκεύουμε πρακτικά τα πάντα. Από τις αναμνήσεις μας μέχρι τους κωδικούς μας για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και για κάθε υπηρεσία που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Όλα αυτά αν και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για καθένα από εμάς, συνήθως δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει στο θέμα της προστασίας τους από κυβερνοαπειλές. Και η ασφάλεια των ψηφιακών συσκευών μας και ειδικά των smartphones μας αποτελεί το θέμα του αφιερώματος «Digital Safety Insights by Samsung» που δημοσιεύει το CNN Greece.

Το θέμα της κυβερνοασφάλειας στα smartphones έχει ανέβει πλέον ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα όχι μόνο των πολιτών αλλά και των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών.

Για τη Samsung η ασφάλεια είναι στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων της με την εταιρεία να προσφέρει μία ευρεία γκάμα σχετικών λύσεων και χαρακτηριστικών στα μοντέλα της. Ειδικά, το Samsung Knox, μία πλατφόρμα ασφαλείας που αξιοποιεί και hardware λύσεις και προστατεύει από άκρο σε άκρο τη συσκευή σας, να , όπως αποδεικνύεται και από τις πολυάριθμες πιστοποιήσεις που έχει αποκτήσει.

Αντιμετωπίζοντας τις «επιθέσεις»

Για τους ψηφιακούς εισβολείς ή απλά για κάποιους χρήστες με «κακόβουλες» προθέσεις, το smartphone είναι η συσκευή που θα επιλέξουν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα μας. Μοιάζει ενδεχομένως με σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά η πραγματικότητα είναι πως κάποιος «κακόβουλος» χρήστης μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που έχει άσχημες προθέσεις απέναντι μας και θα μπορούσε κάλλιστα να υποκλέψει τη ζωή μας, αποκτώντας πρόσβαση στο smartphone μας.

Οι «επιθέσεις» αυτές βασίζονται κυρίως σε «κακόβουλες» εφαρμογές λογισμικού, το αποκαλούμενο και malware. Και είναι προφανές ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν. Τι μπορεί να κάνει ένας χρήστης smartphone;

  • Μία πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλά να μην ανοίγει συνημμένα αρχεία που του έρχονται στο email ή μέσα από εφαρμογές επικοινωνίας , οι οποίες μοιάζουν έστω και ελάχιστα ύποπτες.
  • Μία δεύτερη βασική συμβουλή είναι να έχει την πιο ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιεί αλλά και των διάφορων εφαρμογών που έχει εγκαταστήσει. Η Samsung αυτοματοποιεί τη διαδικασία αναζήτησης και εγκατάστασης των ενημερώσεων και του λειτουργικού συστήματος.
  • Μία τρίτη συμβουλή είναι η ύπαρξη antivirus εφαρμογής. Πολλές συσκευές, όπως αυτές της Samsung, έρχονται με προεγκατεστημένο τέτοιου είδους λογισμικό, αλλά οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν και τον σχετικό έλεγχο προκειμένου να διασφαλίζουν ότι το antivirus είναι σε λειτουργία και προστατεύει τη συσκευή από malware και άλλου τύπου «επιθέσεις».
  • Μία ακόμη πρόταση είναι η εξασφάλιση ότι η σύνδεση στο WiFi γίνεται μέσω ενός ασφαλούς δικτύου. Εφαρμογές όπως, για παράδειγμα, το Secure Wi-Fi της Samsung κρυπτογραφούν την κίνηση στο Διαδίκτυο μέσω ενός ασφαλούς VPN για να διατηρήσουν τις πληροφορίες τους ασφαλείς κατά την περιήγησή τους.
  • Ακόμη, είναι πρακτικό να τοποθετείτε όλα τα ευαίσθητα δεδομένα σας σε ένα ασφαλή φάκελο, όπως το Secure Folder που υπάρχει ως εφαρμογή στα smartphones της Samsung.

Γενικότερα, το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων του smartphone σας είναι κάτι που χρήζει μεγάλης προσοχής. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βέλτιστες λύσεις είναι αυτές που αξιοποιούν και hardware πέραν από εφαρμογές κυβερνοασφάλειας. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε -ως χρήστες- προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία των δεδομένων μας, τα οποία έχουμε αποθηκευμένα στο smartphone μας.