ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το παρόν της ασφάλειας στα smartphones είναι βιομετρικό

Το παρόν της ασφάλειας στα smartphones είναι βιομετρικό

Διαφημιστική καταχώρηση της Samsung Electronics Ελλάς Μ.Α.Ε.

Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα Samsung smartphones, για να αποκτήσεις πρόσβαση στις εφαρμογές απλά πατούσες το πλήκτρο ενεργοποίησης της οθόνης. Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε η τάση λήψης κάποιων μέτρων ασφαλείας. Αρχικά, είδαμε να χρησιμοποιείται το τετραψήφιο ΡΙΝ, το οποίο προσφέρει ταχύτητα αλλά όχι και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ασφάλειας, στη συνέχεια κωδικοί (passwords) που είναι δύσκολο όμως να θυμάσαι και είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, ενώ αργότερα είδαμε και τα αποκαλούμενα patterns.

Όμως, όλες αυτές οι επιλογές έχουν διάφορα ζητήματα και προκλήσεις με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχουν μέθοδοι ταυτοποίησης εισόδου που βασίζονται στα βιομετρικά χαρακτηριστικά των χρηστών, όπως είναι η αναγνώριση προσώπου (face recognition) και η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος (fingerprint sensor recognition).

Η αναγνώριση προσώπου είναι από τις μεθόδους που προτιμούν πολλοί χρήστες smartphones γιατί είναι εξαιρετικά εύκολο. Απλά σηκώνεις το smartphone σου και σε αναγνωρίζει. Όμως, υπάρχουν και αρκετά ζητήματα όσον αφορά στη χρήση αυτής της μεθόδου, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιείς τη συσκευή σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού ή που μπορεί να έχεις καλυμμένο το πρόσωπο σου κ.ά.

Τα παραπάνω είναι ο λόγος που η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος θεωρείται πιο ασφαλής τρόπος πρόσβασης που προσφέρει ταυτόχρονα και υψηλό επίπεδο ευχρηστίας. Ειδικά από τη στιγμή που ο αισθητήρας τοποθετείται κάτω από την οθόνη με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά εύκολη η πρόσβαση.

Αυτό που χρήζει επισήμανσης είναι πως η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά και ενώ οι πρώτες υλοποιήσεις είχαν αρκετά ζητήματα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ιδίως από τη στιγμή που έκανε την εμφάνιση της η τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος με τη χρήση υπερήχων (ultrasonic fingerprint ID), η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Samsung Galaxy S10 και S10+.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος χρησιμοποιεί υπερήχους προκειμένου να δημιουργήσει μία 3D εικόνα του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη. Στην περίπτωση των συσκευών της Samsung χρησιμοποιείται αλγόριθμος μηχανικής εκμάθησης (machine learning algorithm) ο οποίος βοηθά ώστε να εντοπίζονται διαφορές μεταξύ πραγματικών δακτυλικών αποτυπωμάτων και παραποιημένων 3D αντιγράφων.

Πολλαπλές μέθοδοι πρόσβασης

Η χρήση των βιομετρικών χαρακτηριστικών έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής επειδή προσφέρει μεγαλύτερη ευχρηστία και ευκολία, όχι μόνο στη διαδικασία πρόσβασης σε ένα smartphone, αλλά και επειδή διευκολύνει ενέργειες όπως είναι η αποδοχή συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω web και mobile banking εφαρμογών ή με τη χρήση της ίδιας της συσκευής.

Πλέον σε αρκετά μοντέλα Samsung Galaxy smartphones υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης τόσο με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος όσο και με την αναγνώριση προσώπου. Επιπλέον, η χρήση των βιομετρικών χαρακτηριστικών δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει ο χρήστης να μην έχει ενεργοποιήσει και τη δυνατότητα χρήσης ΡΙΝ ή και κωδικού. Όσον αφορά στο ΡΙΝ, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τετραψήφιων κωδικών τύπου «1111» ή «1234» που συναντάμε αρκετά συχνά. Το ΡΙΝ είναι μία αρκετά καλή και πρακτική εναλλακτική επιλογή λόγω κυρίως της ταχύτητας που προσφέρει και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν χρήστες που την προτιμούν. Φυσικά, η αναγνώριση μέσω βιομετρικών χαρακτηριστικών είναι πολύ καλύτερη επιλογή.

Στην περίπτωση του κωδικού πρόσβασης (password), το μίνιμουμ θα πρέπει να είναι ένας κωδικός αποτελούμενος από 8 ψηφία με τη χρήση τόσο γραμμάτων (τουλάχιστον ένα πρέπει να είναι κεφαλαίο) όσο και αριθμών αλλά και συμβόλων. Είναι πιο δύσκολο να τον θυμάται κάποιος/α χρήστης αλλά υπάρχουν πολλές εφαρμογές, όπως, για παράδειγμα, το Samsung Pass, που προσφέρουν δυνατότητα ασφαλούς αποθήκευσης και χρήσης κωδικών πρόσβασης. Γενικότερα, η ύπαρξη πολλών εναλλακτικών επιλογών είναι κλειδί για να έχουμε υψηλό επίπεδο ασφάλειας, όσον αφορά στην πρόσβαση στις εφαρμογές και τις δυνατότητες του smartphone που χρησιμοποιούμε πλέον κάθε ώρα και κάθε στιγμή της ημέρας.