ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το smartphone σας χρειάζεται μία πολυεπίπεδη λύση προστασίας από τις απειλές

Το smartphone σας χρειάζεται μία πολυεπίπεδη λύση προστασίας από τις απειλές

Διαφημιστική καταχώρηση της Samsung Electronics Ελλάς Μ.Α.Ε.

Προκειμένου ένα smartphone να θεωρείται ότι προστατεύεται επαρκώς από πιθανές «απειλές» συνίσταται να είναι πολυεπίπεδο και το κυριότερο να συνδυάζει hardware και εξειδικευμένο λογισμικό. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα πολυεπίπεδης ασφάλειας είναι αυτό του Samsung Knox.

Το Samsung Knox παρουσιάστηκε από τη Samsung το 2013 ως μία πλατφόρμα κυβερνοπροστασίας για συσκευές που χρησιμοποιούνται κυρίως από επιχειρήσεις. Πολύ γρήγορα, όμως, η Samsung αποφάσισε να επεκτείνει τη χρήση του και πλέον έχει φθάσει στο σημείο να προσφέρει και σε καταναλωτές, εκτός από επιχειρήσεις, την εν λόγω προστασία.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Samsung Knox είναι ότι παρέχει προστασία από άκρο σε άκρο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι προστατεύει την συσκευή, είτε σε επίπεδο hardware είτε σε επίπεδο εφαρμογών και λειτουργιών, μίας φορητής συσκευής. Αυτό επιτυγχάνεται με έναν συνδυασμό hardware και εξειδικευμένου λογισμικού που ξεκινά από ένα ειδικό ασφαλές chip πάνω στο οποίο βασίζεται η πλατφόρμα προκειμένου να προσφέρει προστασία σε πραγματικό χρόνο. Η πλατφόρμα, μάλιστα, εξελίσσεται διαρκώς με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να είναι η παρουσίαση του Samsung Knox Vault (δεν απαιτείται αγορά) με τη σειρά Galaxy S21. Το Samsung Knox Vault συνδυάζει τον ασφαλή επεξεργαστή με ένα νέο Secure Memory Chip για να διασφαλίσει ότι τα ευαίσθητα δεδομένα δεν φεύγουν ποτέ από τη συσκευή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρηματοκιβώτιο μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο όπως το παρουσιάζει η Samsung.

Επιπλέον, το Samsung Knox περιλαμβάνει μία σειρά από έξυπνα χαρακτηριστικά και λειτουργίες ασφάλειας. Για παράδειγμα, όταν οι χρήστες ξεκινούν/επανεκκινούν τη συσκευή τους, το Secure Boot εντοπίζει οποιοδήποτε μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό και το σταματά από τη φόρτωσή του στη συσκευή. Και αν εκκινείται σε μη εγκεκριμένη κατάσταση, το κινητό θα κλειδώνει αυτόματα τυχόν ευαίσθητες λειτουργίες (π.χ. Samsung Pass ή Samsung Health). Επιπλέον, επειδή οι χρήστες συχνά περνούν μέρες χωρίς επανεκκίνηση της συσκευής τους, τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Time Kernel Protection (ΤKP), Real-Time Kernel Protection (RKP) και Defeat Exploit (DEFEX) της Samsung εντοπίζουν και αποτρέπουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη συμπεριφορά ή μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές στα δικαιώματα που έχουν οριστεί από τον χρήστη.

Ακόμη, η Samsung, σε μεγάλο ποσοστό, παράγει η ίδια το σύνολο των εξαρτημάτων σε ένα smartphone, όπερ σημαίνει ότι μπορεί να διασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ασφάλεια του καθενός από αυτά.

Εκεί που το Samsung Knox καταφέρνει πολύ περισσότερα είναι στον τομέα της ασφάλειας εταιρικών συσκευών. Με τους εργαζόμενους να κινούνται όλο και περισσότερο εκτός των γραφείων της εταιρείας τους αλλά και με το μοντέλο της τηλεργασίας να επεκτείνεται, το θέμα της προστασίας των εταιρικών smartphones από κυβερνοαπειλές έχει ανέβει πολύ ψηλά στην ατζέντα. Το Samsung Knox (απαιτείται αγορά) προσφέρει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθηση της κατάστασης των συσκευών αλλά και τη δυνατότητα για διαχείριση αυτών, όπως και προηγμένη ασφάλεια αναφορικά με τη διαχείριση των δικτύων στα οποία έχουν πρόσβαση τα smartphones μίας επιχείρησης. Το αποτέλεσμα είναι τα αρμόδια τμήματα να μπορούν άμεσα και εξ αποστάσεως να εντοπίσουν απειλές ή έστω να περιορίσουν τις «απώλειες» και τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν.

Το Samsung Knox έγινε γρήγορα μια από τις πιο αξιόπιστες πλατφόρμες ασφάλειας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο και δεν είναι τυχαίο ότι έλαβε το βραβείο GLOMO 2020 για την καλύτερη καινοτομία στο κινητό και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ψηφιακή εποχή (Best Mobile Innovation for Building Trust in the Digital Age) Το Samsung Knox έχει ακόμα μία από τις πιο ευρείες λίστες πιστοποιήσεων.