ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καταλυτικός ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αντιμετώπιση της παρούσας ενεργειακής κρίσης

Καταλυτικός ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αντιμετώπιση της παρούσας ενεργειακής κρίσης

Με την ενεργειακή κρίση να αφήνει ήδη τα σημάδια της στην ελληνική οικονομία, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδιο ενεργοποίησης κάθε όπλου που διαθέτει στη φαρέτρα της.

Με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία από το διεθνές ράλι τιμών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που έχει σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον κρίσιμο ρόλο της στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δημιουργώντας ανάχωμα στις ανατιμήσεις.

Προκειμένου να υπάρξει οικονομική ελάφρυνση στους οικιακούς πελάτες, την πιο ευάλωτη κατηγορία καταναλωτών, αποφασίστηκε η παρέμβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά με την απορρόφηση του 15% των ανατιμήσεων.

Ήδη, η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προχωρήσει στην εξειδίκευση του μέτρου οριζόντιας επιδότησης στους καταναλωτές φυσικού αερίου, για τη διασφάλιση της οποίας, θα επιστρατεύσει ανεξάρτητο σύμβουλο εταιρείας «Big Four».

Ο ρόλος που καλείται να παίξει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αντιμετώπιση της παρούσας ενεργειακής κρίσης αλλά και στη διασφάλιση διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας για το μέλλον, είναι καταλυτικός. Τα περιθώρια που διαθέτει η εταιρεία σήμερα για τη διασφάλιση σταθερών τιμών ενέργειας, όπως και η δυναμική της για τα επόμενα χρόνια, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολούθησε υπό τον Κωνσταντίνο Ξιφαρά τα τελευταία δύο χρόνια.

Με σαφή προσανατολισμό την οικονομική ανάκαμψη και τον μετασχηματισμό της σε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εδραίωσε τη θέση της στην ελληνική αγορά και ισχυροποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί σήμερα να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, στηρίζοντας την κοινωνία.

Σημαντικός σταθμός στην πορεία ενίσχυσης του ρόλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας ήταν η επαναδιαπραγμάτευση όλων των μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου με παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσσούς, μια κίνηση που ενίσχυσε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντικές μειώσεις τιμών. Το 2020 η δημόσια εταιρεία επέστρεψε στους πελάτες της περισσότερα από 120 εκ. ευρώ, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, ενισχύοντας συνολικά τη ρευστότητα της αγοράς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία μετά τη δικαστική της νίκη επί της τουρκικής BOTAS και την είσπραξη των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης (ICC).

Με διαρκείς επενδύσεις, συμφωνίες που έχει συνάψει, αλλά και συμμαχίες που έχει χτίσει εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, αναλαμβάνοντας ρόλο πρωταγωνιστή στη μετάβαση της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια.

Μάλιστα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι και η καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως το small scale LNG(Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), η εταιρεία επεκτείνει σταθερά τη χρήση του φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που βρίσκονται εκτός εγκατεστημένου δικτύου.

Το φυσικό αέριο βρισκόταν ανέκαθεν στον πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ωστόσο οι επενδύσεις της εταιρείας αποδεικνύονται ισχυρό «ατού» στον δρόμο προς την πλήρη απανθρακοποίηση, καθώς θα αξιοποιήσουν και νέες μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Ο πλωτός τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη στον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με 20%, αποτελεί επίσης μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις που υλοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυξάνει τις δυνατότητες εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, ενώ θα ενισχύσει και τον ανταγωνισμό πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, με βασικούς ωφελημένους τους τελικούς καταναλωτές.

Παράλληλα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ένα βαρύ χαρτί στην ενεργειακή μετάβαση, ειδικά σε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και για αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισήλθε ήδη στον τομέα αυτόν με τη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW.