SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia Properties: Γιατί όλοι κάνουν λόγο για μία game changer real estate εταιρεία στην Ελλάδα

Premia Properties: Γιατί όλοι κάνουν λόγο για μία game changer real estate εταιρεία στην Ελλάδα

Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία και την αύξηση του μεγέθους του χαρτοφυλακίου της είναι αρκετή για να αντιληφθούμε πως σε ό,τι αφορά στα success stories στον τομέα του real estate, η Premia Properties ξεχωρίζει.

Για την ακρίβεια, η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία ακινήτων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, έχει μπει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη στον τομέα των ακινήτων.

Το γιατί κάνουμε λόγο για μία από τις πιο επιτυχημένες περιπτώσεις στο real estate και το γιατί οι κύκλοι των επενδυτών αναφέρονται στην εταιρεία ως challenger του τομέα των ακινήτων, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Να αναφέρουμε απλώς ότι μέσα σε 1,5 έτος η Premia Properties έχει καταφέρει τρεις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εντυπωσιακή άνοδο των οικονομικών της μεγεθών, σημαντική και ταχύτατη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της.

Μάλιστα, η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε εν μέσω θερινής ραστώνης, αποτέλεσε μία κίνηση ματ που αποκάλυψε τη λελογισμένη λήψη ρίσκου, αλλά και τις καλά σχεδιασμένες κινήσεις της έμπειρης διοικητικής ομάδας της εταιρείας. Το αποτέλεσμα ήταν η υπερκάλυψη, αλλά και η ευρεία συμμετοχή από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Αυτή η στρατηγική και η τολμηρή κίνηση της εταιρείας, «γύρισε κεφάλια» και άνοιξε τον δρόμο για να δούμε ακόμη πιο εντυπωσιακές κινήσεις από την Premia Properties, η οποία να σημειώσουμε ότι παρά τη ραγδαία ανάπτυξη που έχει δει σε λίγους μόλις μήνες, παραμένει προσηλωμένη στο φιλόδοξο αναπτυξιακό της πλάνο.

Το εντυπωσιακό πέρασμα από τα 7 στα 27 ακίνητα μέσα σε έναν χρόνο

Για εκείνους οι οποίοι γνωρίζουν καλά τον τομέα του real estate, η Premia Properties τους έχει ήδη αποδείξει ότι αποτελεί μία εταιρεία διαφορετική από τις άλλες του κλάδου και δη, μία εταιρεία που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο με σημαντική ποιότητα και ποσότητα.

Σίγουρα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Premia Properties έχει καταφέρει να αυξήσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της από (επτά) 7 ακίνητα αξίας 65,9 εκατ. ευρώ πριν από περίπου ένα χρόνο σε 27 σήμερα, αγγίζοντας τα 173 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ, τομέας στον οποίο η εταιρεία θεωρείται πρωτοπόρος. Aυτή η αύξηση αποδεικνύει ότι σε μία δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, η οποία διακρίνεται από τη μεταβλητότητα των αγορών, υπάρχουν εταιρείες που έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν και μπορούν να αποτελέσουν μία θετική διαφήμιση για τη χώρα μας στα διεθνή roadshows. Όλα αυτά εστιάζοντας σε νευραλγικούς κλάδους για την οικονομία, όπως τα logistics και τα ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα, που ταυτόχρονα καθιστούν την ανάπτυξη βιώσιμη και λιγότερο ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες.

Η υποστήριξη από τη Σουηδία και η εξειδικευμένη διοικητική ομάδα

Ένα ακόμη στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της Premia Properties, είναι το ότι με το ορόσημο της επιτυχημένης τρίτης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η εταιρεία προσέλκυσε πλήθος ξένων επενδυτών, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την ευρεία διασπορά της μετοχής (free float). Σίγουρα αξίζει να αναφέρουμε πως ένας εκ των βασικών επενδυτών και στρατηγικός εταίρος της Premia Properties, είναι η εταιρεία κολοσσός στο real estate, FASTIGHETS AB BALDER, η οποία μέσω της ΑΜΚ απέκτησε ποσοστό 17,22% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Για εκείνους που δεν το γνωρίζουν, διαθέτει παρουσία σε έξι χώρες και ανήκει στον Σουηδό μεγιστάνα Erik Selin, ο οποίος μάλιστα όχι μόνο συγκαταλέγεται στους 750 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, με περιουσία ύψους 5,1 δισ. δολαρίων, αλλά θεωρείται και αυθεντία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, με μία επιτυχημένη διαδρομή περίπου 30 ετών στον κλάδο του real estate.

Αν λάβουμε, μάλιστα, υπόψη μας το γεγονός ότι βασική μέτοχος της Premia Properties είναι η σουηδική εταιρεία Sterner Stenhus, που παραμένει ενεργά στο πλευρό της διοικητικής ομάδας στην Ελλάδα, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα τη δυναμική της. Το σίγουρο είναι πως η διοικητική ομάδα της Premia διαθέτει εξειδίκευση, εμπειρία, σαφή προσανατολισμό στα αποτελέσματα και σπουδαίες ικανότητες στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και αναβάθμιση έργων, με μία ιδιαίτερα αναπτυγμένη κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης.

Η επένδυση στη βιωσιμότητα και οι λαμπρές προοπτικές για το μέλλον

Με τη βιωσιμότητα να αποτελεί, πλέον, τον «κανόνα» στη ζωή και τις δραστηριότητές μας, η Premia Properties δεν θα μπορούσε να μην επενδύσει και σε αυτό. Για την ακρίβεια, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί επιλογή ουσίας για την Premia Properties, η οποία παραμένει προσηλωμένη σε αυτή και φιλοδοξεί να ενεργεί βιώσιμα μετρώντας την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική επίδοσή της, ακολουθώντας τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας. Για την εταιρεία, άλλωστε, η βιωσιμότητα είναι μια επιχειρηματική μέθοδος συνώνυμη με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ευθύνη που προέρχεται από την πλήρη αναγνώριση του ρόλου της ως εταιρικός πολίτης. Πρόσφατα μάλιστα αυτή η υπόσχεση αναγνωρίστηκε με την είσοδο της Premia στον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ένα ακόμα κίνητρο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών που δίνουν ολοένα και περισσότερη βαρύτητα στις εταιρείες που ενσωματώνουν στη λειτουργία τους τα ESG κριτήρια.

Όσο για τις προτεραιότητες της εταιρείας για το μέλλον, παραμένει η υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της ύψους 120 εκατ. ευρώ, με απώτερο στόχο μέχρι τον Ιούνιο του 2022, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της να ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στον τομέα logistics, των εμπορικών αλυσίδων (big boxes), αλλά και οι επενδύσεις σε κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα (σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και χώροι περίθαλψης τρίτης ηλικίας), παραμένει στην ατζέντα της. Αξίζει να τονίσουμε δε ότι χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές των θεσμικών μετόχων της, η Premia πρωτοπορεί επενδύοντας σε έναν νέο κλάδο διαχείρισης ακινήτων, εκείνον των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments), έχοντας ήδη αγοράσει ένα ακίνητο 58 διαμερισμάτων στον Πειραιά, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο του 2021, ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά άλλων τριών ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Μέσα στην επόμενη πενταετία και σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των μετόχων και των στελεχών της εταιρείας, μάλιστα, ο στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε ακίνητα, ανεβάζοντας τη συνολική αξία του σε 1 δισ. ευρώ. Και όλα δείχνουν πως ακόμη και αυτός ο στόχος, δεν είναι μακριά. Πρόσφατα δε, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότησή της ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας («ΑΕΕΑΠ»), μια στρατηγική κίνηση που εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της εταιρείας για την αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.

Το σίγουρο είναι πως η Premia Properties έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά για το ελληνικό real estate. Και όπως όλα δείχνουν, έχει ανοίξει τον δρόμο για εισροή ξένων κεφαλαίων, λειτουργώντας ως επενδυτική διαφήμιση για τη χώρα και αποτελώντας ταυτόχρονα παράδειγμα προς μίμηση, αφού δείχνει τον δρόμο και σε άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια από το ΧΑ.