ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πλάνα της United Group για το νέο σχήμα Nova – Wind

Τα πλάνα της United Group για το νέο σχήμα Nova – Wind

Μία νέα σελίδα γυρίζει στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Wind Ελλάς από τη United Group, η οποία, ως γνωστόν, ελέγχει και τη Nova.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες αλλά ουσιαστικά οι διεργασίες για την επικείμενη συγχώνευση της Wind με τη Nova έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το νέο σχήμα θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά προφανώς, έχοντας το ατού ότι μπορεί να προσφέρει ένα συνολικό πακέτο υπηρεσιών, ο στόχος είναι να περάσει στη δεύτερη θέση και όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της United Group, το επενδυτικό πλάνο για την επόμενη πενταετία είναι αρκετά φιλόδοξο και ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ και επικεντρώνεται σε τομείς όπως η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, η ανάπτυξη του 5G και η συνδρομητική τηλεόραση. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη πως η United Group, που έχει έδρα στην Ολλανδία και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης, έχει ήδη επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Το ποσό αυτό αφορά τις επενδύσεις που έγιναν για την εξαγορά της Wind Ελλάς, την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet, η οποία έχει μετονομαστεί πλέον σε Nova, και τις κινήσεις για την ενίσχυση της θέσης της τελευταίας τους τελευταίους μήνες, οι οποίες κυρίως αφορούσαν τον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Οι διαδικασίες συγχώνευσης της Wind και της Nova έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται το νέο σχήμα να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο 2022. Ένα ερώτημα που υπάρχει είναι οι επιλογές των προσώπων για τις σημαντικότερες θέσεις στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι διευθύνων σύμβουλος στη Nova είναι ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, ο οποίος έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια στη Wind Ελλάς. Σημειωτέον δε πως στη Wind Ελλάς έχουμε νέο διευθύνοντα σύμβουλο καθώς ο Νάσος Ζαρκαλής, όπως ανακοινώθηκε χθες, αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, την οποία είχε αναλάβει το 2009. Θα παραμείνει πάντως ως σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου για τρεις μήνες, συνδράμοντας στη μεταβατική περίοδο. Νέος διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Χάρης Κυριακόπουλος, μέχρι πρότινος γενικός οικονομικός διευθυντής της εταιρείας.

Όσον αφορά στους στόχους του νέου σχήματος, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κινήσεις στον τομέα της παροχής ενός συνολικού πακέτου υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει υπηρεσίες σταθερής, κινητής και συνδρομητικής τηλεόρασης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Nova, πέραν του λανσαρίσματος της πλατφόρμας EON, έχει σπεύσει να ενισχύσει το περιεχόμενο της με πιο σημαντική προσθήκη τους τελευταίους μήνες την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων της Premier League από την επόμενη σεζόν.

Παράλληλα, στα πλάνα είναι η μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα των συνδέσεων οπτικών ινών και η επέκταση του δικτύου 5G που αναπτύσσει η Wind. Επίσης, αναμένεται να δούμε το νέο σχήμα να δραστηριοποιείται και στον τομέα των λύσεων για επιχειρήσεις αλλά και να διεκδικεί έργα πληροφορικής που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ