SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαδραστικές λύσεις βιντεοπροβολής για την εκπαίδευση – Η υπεροχή στην καινοτομία Epson διαχρονικά

Διαδραστικές λύσεις βιντεοπροβολής για την εκπαίδευση – Η υπεροχή στην καινοτομία Epson διαχρονικά

Πόσες φορές στην εκπαιδευτική μας «σταδιοδρομία» δεν έχουμε πει ή ακούσει μέσα στην σχολική τάξη «πόσο βαρετό είναι το μάθημα».

Στην εποχή της γενιάς Ζ (Generation Z), με την πρόσβαση στην τεχνολογία και την πληροφορία στα δάκτυλα κάθε μαθητή, η σχολική αίθουσα και το μάθημα δεν μπορούν να μένουν πίσω. Η διαδραστικότητα, και η συνεργασία (collaboration) αποτελούν πλέον δομικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η αποτελεσματικότητά τους στηρίζεται αφενός στην ποιοτική τεχνολογική υποδομή και αφετέρου στην δημιουργικότητα του εκπαιδευτικού.

Οι διαδραστικές λύσεις προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα στο σύγχρονο σχολείο. Κατά κύριο λόγο μπορούν να κάνουν το μάθημα πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον: χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαλείων και λογισμικών (όπως πχ το Epson GoBoard) ο εκπαιδευτικός μπορεί να σχεδιάσει κουιζ, να ενσωματώσει υλικό από το διαδίκτυο με προσομοιώσεις γύρω από την ιστορία, ανθρωπολογία, αστρονομία, να κάνει πειράματα φυσικής, χημείας, να κάνει μαθηματικά, γεωμετρία με ηλεκτρονικά μέσα, κοκ. Κατά δεύτερο λόγο μπορεί ό,τι παρουσιάζει, σημειώνει εκείνος ή ο μαθητής διαδρώντας στην επιφάνεια, να σώζεται ηλεκτρονικά και να αποθηκεύεται/διανέμεται μέσω των διαφόρων πλατφορμών που μπορεί να χρησιμοποιεί το κάθε σχολείο. Και ειδικά στην περίπτωση των διαδραστικών βιντεοπροβολέων Epson η επιφάνεια διάδρασης είναι ένας απλός λευκοπίνακας (καθώς η λειτουργία διάδρασης είναι ενσωματωμένη στον βιντεοπροβολέα), που σημαίνει ότι δεν καταστρέφεται, σε αντίθεση με τα Flat Panels, ή Διαδραστικούς Πίνακες.

Στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως του εκπαιδευτικού συστήματος, κεντρικό στοιχείο στη διαμόρφωση της σχολικής αίθουσας είναι η «μεγάλη εικόνα» για δύο λόγους. Πρώτον, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή και από τον μαθητή στο τελευταίο θρανίο και δεύτερον, για να ενισχυθεί η συνεργασία (collaboration) μέσω του διαμοιρασμού των tablets/laptops των μαθητών στην μεγάλη προβολή με την υπόλοιπη τάξη.

Αναλυτικότερα:

  • «Κυρία, δεν βλέπω». Η ΕΕ έχει ορίσει με την οδηγία «EU Directive 90/270/EEC» στο πλαίσιο της ασφάλειας και υγείας στο χώρο εργασίας ότι η οθόνη υπολογιστή πρέπει να προσφέρει ευκρινείς, με μεγάλες διαστάσεις και καθαρά διαμορφωμένους χαρακτήρες στην εικόνα. Αντίστοιχη είναι και η ανάγκη στο σύστημα εικόνας στην αίθουσα διδασκαλίας. H Epson με τους διαδραστικούς βιντεοπροβολείς (τεχνολογίας Λάμπας, σειρά ΕΒ-6xx ή Laser, σειρά ΕΒ-7xx) εξασφαλίζει ως 110’’ επιφάνεια διάδρασης και προβολής. Ενδεικτικά οι 100’’ επιτρέπουν ως και την τέταρτη σειρά θρανίων να παρακολουθούν άνετα βίντεο, παρουσίασεις, αλλά και αναλυτική γραφή, ενώ διαθέτουν επιφάνεια 50% μεγαλύτερη από ότι μια οθόνη 75’’, όπου οριακά καλύπτεται η δεύτερη σειρά θρανίων.

«Βιντεοπροβολέας Epson EB-725Wi στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, 2022 © Dimi and Wallace»

«Στο παρακάτω βίντεο, βλέπουμε το πως ο βιντεοπροβολέας EB-725Wi, της Epson, ανατρέπει την διαδικασία της μάθησης στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, τοποθετώντας τους μαθητές στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας»

Έτσι χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιαπωνία επιλέγουν σταθερά Epson βιντεοπροβολείς πολύ κοντινής απόστασης ως την κεντρική συσκευή εικόνας στην τάξη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Πορτογαλία μόλις ανακοίνωσε στο πλαίσιο του Πορτογαλικού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις εξοπλισμού εκπαίδευσης στην Ευρώπη, με 40.000 Epson EB-735F βιντεοπροβολείς πολύ κοντινής απόστασης.

  • Διαμοιρασμός προσωπικών υπολογιστών/συσκευών στην κεντρική οθόνη. Χώρες, όπως η Γερμανία, τείνουν να χρησιμοποιούν εκτεταμένα φορητές συσκευές και στη συνέχεια με τα κατάλληλα λογισμικά προβάλλουν πολλαπλές συσκευές επί της κεντρικής οθόνης. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η μεγάλη εικόνα ως και 150’’ προκειμένου να είναι ευανάγνωστες οι επιμέρους προβολές. Η κατάλληλη λύση λοιπόν για μια τέτοια εγκατάσταση είναι βιντεοπροβολείς υψηλής φωτεινότητας, όπως ο EPSON EB-L200F, τεχνολογίας Laser με διάρκεια ζωής της πηγής φωτός (laser) ως και 20.000ώρες ή 20 χρόνια με εκπαιδευτική χρήση 1000ώρες ετησίως (5 ώρες x 200 ημέρες).

Παγκοσμίως η Epson αποτελεί τη νο1 επιλογή στους βιντεοπροβολείς εδώ και 20 χρόνια (από το 2001). Η EPSON γνωρίζει καλά τον χώρο της εκπαίδευσης και έχει εστιάσει μέσω των R&D τμημάτων στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για το σχολείο, ακούγοντας τις ανάγκες των εκπαιδευτικών (διαδραστικοί βιντεοπροβολείς, document cameras, καινοτομίες για την εύκολη εγκατάσταση / χρήση, κοκ).

Στην Ελλάδα, 1 στους 2 βιντεοπροβολείς που πωλούνται είναι Epson – το μερίδιο αγοράς τα τελευταία χρόνια είναι μεγαλύτερο του 40% - πράγμα που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών (και όχι μόνον) στην ποιότητα της τεχνολογίας 3LCD και του brand Epson . Στη δημόσια εκπαίδευση τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εγκατασταθεί πάνω από 15.000 Epson βιντεοπροβολείς, μέσω διαφόρων καναλιών διάθεσης (Δήμοι, Υπουργεία, Χορηγίες, κοκ), με ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να είναι διαδραστικοί. Στην ιδιωτική εκπαίδευση, σχολεία όπως Αρσάκειο, Κολλέγιο, Εράσμειος, Ελληνογαλλική, κοκ έχουν επενδύσει στη διαδραστική τεχνολογία της EPSON.

Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα εγκατάστασης σύγχρονου εξοπλισμού βιντεοπροβολής της Epson στα Εκπαιδευτηρία Αυγουλέα-Λιναρδάτου, τα οποία είναι γνωστά και για την ετήσια διημερίδα για την τεχνολογία στην εκπαίδευση. Αναβαθμίζοντας διαρκώς την εκπαιδευτική διαδικασία, τα Εκπαιδευτήρια επέλεξαν τη νέα σειρά Laser διαδραστικών βιντεοπροβολέων EB-725Wi, επιτυγχάνοντας ακόμη πιο ευκρινή εικόνα και κυρίως μεγάλη διάρκεια στην πηγή φωτός! Έτσι προχώρησαν με την εγκατάστασή αυτού του βιντεοπροβολέα εξαιρετικά κοντινής απόστασης (UST), σε 23 αίθουσες του σχολείου, εκσυγχρονίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων. Ο EB-725Wi παρέχει πληθώρα εργαλείων συνεργασίας, προσφέροντας δυνατότητες επεξεργασίας του διδακτικού περιεχομένου, εκτύπωση, αποθήκευση, και διαμοιρασμό του υλικού απευθείας στους μαθητές μέσω email, λύνοντας τα χέρια των εκπαιδευτικών και επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στην ουσία του μαθήματος. Χάρι σε αυτούς, οι μαθητές του εκπαιδευτηρίου έχουν πλέον έναν πιο κεντρικό ρόλο, αλληλεπιδρούν ενεργά, συνεργατικά και ευχάριστα με το ψηφιακό περιεχόμενο διδασκαλίας περιεχόμενο.

Η Epson Hellas τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχει σε ποικίλα συνέδρια φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας (ΠΕΚΑΠ, Μαθηματική Εταιρεία, Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ, e-twinning, κοκ), ερχόμενη κοντά με τους εκπαιδευτικούς και τις ανάγκες τους.