SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μια «Εγγύηση για το Μέλλον» για τις επιχειρήσεις από την Εθνική Τράπεζα

Μια «Εγγύηση για το Μέλλον» για τις επιχειρήσεις από την Εθνική Τράπεζα

Είναι γεγονός πως η πανδημία του COVID-19 έπληξε εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως, ανακόπτοντας σε πολλές περιπτώσεις την ανοδική τους πορεία, αναστέλλοντας επιχειρηματικά σχέδια και συμβάλλοντας στη μείωση θέσεων εργασίας.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να βαίνει προς το τέλος της και την καθημερινότητά μας να επανέρχεται σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας, τα βλέμματα και το ενδιαφέρον εστιάζονται σε αυτό που ονομάζουμε «επόμενη μέρα». Ειδικά στην οικονομία και για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν σημαντικά από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, οι βάσεις που τίθενται σήμερα για το μέλλον, έχουν πρωτεύουσα σημασία. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και η επιτάχυνση του οικονομικού μετασχηματισμού είναι τα ζητούμενα, αλλά προκειμένου αυτό να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο, απαιτείται προσπάθεια, επιμονή και στήριξη.

Πώς μπορεί συνεπώς μία επιχείρηση, είτε είναι πολύ μικρή, είτε μεσαία ή μεγάλη, να επιταχύνει την οικονομική της ανάκαμψη και την ίδια ώρα, να καταστεί βιώσιμη μακροπρόθεσμα;

Όσο φιλόδοξη και αν φαντάζει η ενδυνάμωση μιας επιχείρησης την περίοδο που διανύουμε, αυτό που χρειάζεται για να κάνει το επόμενο βήμα και να διαγράψει ανοδική πορεία, είναι μία εγγύηση για το μέλλον. Αυτή ακριβώς η εγγύηση έρχεται τώρα για τις επιχειρήσεις μέσα από την Εθνική Τράπεζα και το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Pan-European Guarantee Fund (EGF).

Με «οδηγούς» τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης

Τι είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Pan-European Guarantee Fund και γιατί αξίζει την προσοχή μας; Ουσιαστικά, έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και δημιουργήθηκε με σκοπό να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης στις ευρωπαϊκές οικονομίες, μέσα από προγράμματα χρηματοδοτήσεων.

Τι γίνεται όμως με τις χρηματοδοτήσεις του EGF στην Ελλάδα; Στη χώρα μας, λοιπόν, η στήριξη των επιχειρήσεων από το EGF, πραγματοποιείται μέσω εγγυήσεων που παρέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στην παροχή τραπεζικών δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ενσώματα και άυλα πάγια, καθώς και για κεφάλαιο κίνησης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ή ανακυκλούμενο. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές μπορούν να έχουν τη μορφή δανείων, ορίων κεφαλαίου κίνησης, ομολογιακών δανείων ή αναχρηματοδότησης δανείων. Όλα αυτά με στόχο την επιτάχυνση του οικονομικού μετασχηματισμού και την ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής των επιχειρήσεων, με σκοπό να μπουν τα θεμέλια της υγιούς ανάπτυξης που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.

Τα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε

Το βασικό ερώτημα και εκείνο που απασχολεί πιο πολύ τους περισσότερους, είναι βέβαια το ποιοι μπορούν να λάβουν μία «Εγγύηση για το Μέλλον» μέσω των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων;

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, είναι πως τα εν λόγω προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν βιώσιμο οικονομικό πλάνο και προοπτικές να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μακροπρόθεσμα. Η Εθνική Τράπεζα παρέχει στο πλαίσιο αυτό τα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων «Εγγύηση για το Μέλλον», με προνομιακούς όρους.

Ποια είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά αυτών των εγγυοδοτικών προγραμμάτων; Ο κύκλος εργασιών και ο αριθμός των εργαζόμενων της εκάστοτε επιχείρησης, αποτελούν στοιχεία που καθορίζουν το εύρος της χρηματοδοτικής στήριξης. Έτσι, τα χρηματοδοτικά προγράμματα περιλαμβάνουν ποσοστό Εγγύησης από 50% έως 75% επί του ποσού δανείου, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Pan-European Guarantee Fund (EGF), χρηματοδότηση ποσού μέχρι 20 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις και μέχρι 5 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προνομιακό επιτόκιο, λόγω της εγγύησης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τις μεγάλες επιχειρήσεις και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τις μικρομεσαίες και διάρκεια έως 10 χρόνια, με δυνατότητα περιόδου χάριτος και ευελιξία στο σχεδιασμό αποπληρωμής.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε να επωφεληθείτε από τις χρηματοδοτήσεις που προσφέρονται με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Pan-European Guarantee Fund, απευθυνθείτε στην Εθνική Τράπεζα και ενημερωθείτε για τις λύσεις που προσφέρονται για τη δική σας επιχείρηση και μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων «Εγγύηση για το Μέλλον» της Εθνικής Τράπεζας για τις Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις μπορείτε να δείτε εδώ και για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εδώ.