ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΜΕΤΑΛ: Συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής

ΠΑΝΜΕΤΑΛ: Συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής

Έναν αιώνα ζωής κλείνει φέτος η εταιρεία ανακύκλωσης «ΠΑΝΜΕΤΑΛ»ΥΙΟΙ ΙΟΡΔ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΙΔΗ Ο.Ε.  Η ιστορική εταιρεία ιδρύθηκε το 1922, μετά την μικρασιατική καταστροφή και την άφιξη της οικογένειας του Δήμου Μπακιρτζίδη στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο κατάστημα της οικογένειας λειτούργησε στην οδό Μοναστηρίου και είχε ως αντικείμενο την κατασκευή μεταλλικών μαγειρικών σκευών, καθώς και την κατασκευή κραμάτων κασσιτέρου και κασσιτεροκολλήσεων.

Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, την δεκαετία του’50, η εταιρία «πέρασε» στα χέρια της δεύτερης γενιάς και ξεκίνησε να συλλέγει τις πρώτες ποσότητες παλαιών σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων, οι οποίες υπήρχαν διαθέσιμες από την εποχή του πολέμου.

Αυτές ήταν απαραίτητες να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και γενικότερα για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Το 1963 η «ΠΑΝΜΕΤΑΛ» μετέφερε την έδρα της στη ΒΙ.ΠΕ. της Σίνδου-Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας μια επιπλέον δραστηριότητα που ήταν η αποκασσιτέρωση αποκομμάτων λευκοσιδηρού από τις κονσερβοβιομηχανίες της Β. Ελλάδος μέσω της ηλεκτρολυτικής μεθόδου.

Σήμερα διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 25.000m2 εκ των οποίων τα 5.000m2 αποτελούν στεγασμένους χώρους.

Διαγράφοντας μια σταθερή ανοδική πορεία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η τρίτη πλέον γενιά της οικογένειας, συστηματικά δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση παντός είδους μεταλλικών απορριμμάτων, Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, Ηλεκτρικών - Ηλεκτρονικών Συσκευών και Μεταλλικών Συσκευασιών, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα εναλλακτικά συστήματα που συστήθηκαν από το Ελληνικό δημόσιο.

Πρόσφατα η «ΠΑΝΜΕΤΑΛ» ολοκλήρωσε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 εκ. ευρώ, αναβάθμισε τον μηχανολογικό εξοπλισμό της, τοποθετώντας μεταξύ άλλων μηχανήματα συμπίεσης, κοπής και άλεσης των μετάλλων καθώς και γραμμή αυτόματου διαχωρισμού ( EddyCurrent) των σιδηρούχων από τα μη σιδηρούχα μέταλλα και τα λοιπά υπολείμματα τους.

Τα υλικά που διαχειρίζεται η εταιρία, προέρχονται από βιομηχανίες , βιοτεχνίες που παράγουν μεταλλικά προϊόντα, αστικά απορρίμματα καθώς και παντός είδους μεταλλικά απορρίμματα από Δήμους - Δημοτικές επιχειρήσεις και λοιπούς ιδιώτες.

Ένα σημαντικό ποσοστό(περίπου 30-35%) των πωλήσεων της αφορούν εξαγωγές προϊόντων σε χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής, όπως Ινδία, Κίνα, Ταϊβάν αλλά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η «ΠΑΝΜΕΤΑΛ» είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανακυκλωτών Μεταλλικών Απορριμμάτων (ΠΣΑΜΑ), μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιριών Ανακύκλωσης (EURIC), και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανακύκλωσης(EFR), εφαρμόζοντας συστήματα πιστοποίησης ISO 9001 και ISO 14001.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ