ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Pfizer Hellas: καινοτομία και δημιουργία αξίας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Pfizer Hellas: καινοτομία και δημιουργία αξίας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στη σύγχρονη εποχή, όπου έννοιες και λέξεις όπως η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη, έχουν αναδειχθεί στους «κανόνες» στη ζωή μας, το να ακολουθεί μία εταιρεία μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και κυρίως, το να έχει υιοθετήσει τα κριτήρια ESG, παρακολουθώντας και περιορίζοντας τις ηθικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει, αποτελούν βασικά ζητούμενα.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Πόσες είναι οι επιχειρήσεις που τηρούν ουσιαστικά αυτά τα κριτήρια και δη, τα έχουν ενσωματώσει στη στρατηγική τους, σε μία προσπάθεια να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο «αύριο» για τον πλανήτη μας, αλλά και για την ίδια την ανθρωπότητα; Το παράδειγμα της Pfizer Hellas είναι αναμφίβολα χαρακτηριστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Διότι όχι μόνο είναι μία από τις πέντε πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα, που εκδίδουν Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας με βάση τα κριτήρια ESG, αλλά την ίδια ώρα μέσα από τις πρωτοβουλίες της, αποδεικνύει ότι στρέφεται στη βιώσιμη ανάπτυξη με όλο και πιο ταχείς ρυθμούς, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναλαμβάνοντας δράση σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης της περιβαλλοντικής διάστασης των φαρμάκων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το CNN Greece μίλησε με την κυρία Βάσω Καραμάνου, BU Lead Vaccines και Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas. Και τα όσα μοιράστηκε μαζί μας, έχουν σίγουρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών»

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το ζητούμενο σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας και αυτό είναι κάτι που έχει κατανοήσει και σέβεται η Pfizer Hellas, η οποία μάλιστα προχώρησε πρόσφατα στη δημοσιοποίηση της 3ης Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας (2019-2020). Για την ίδια την κυρία Καραμάνου, άλλωστε, «η ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων είναι μια πρόκληση για τις επιχειρήσεις σήμερα, καθώς η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για την ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση για πρακτικές που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη». Και στρατηγική προτεραιότητα της Pfizer παγκοσμίως, «είναι η συμβολή στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για κάθε κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται».

«Με γνώμονα τον εταιρικό σκοπό “Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών”, η Pfizer υιοθετεί τα κριτήρια ΕSG στη στρατηγική της Εταιρικής Υπευθυνότητας, με στόχο να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά η BU Lead Vaccines και Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που στην 3η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας, ενσωματώσαμε τα ESG κριτήρια (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) ακολουθώντας τις τάσεις και τις επιταγές της εποχής μας, παρέχοντας διαφανή και ολοκληρωμένη ενημέρωση προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη στρατηγική και τις επιδόσεις μας σε κάθε έναν από αυτούς τους πυλώνες».

Όσον αφορά στο ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους επικεντρώνεται η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Pfizer Hellas, μιλώντας στο CNN Greece, η κυρία Καραμάνου αναφέρθηκε στην προαγωγή της υγείας, της ευημερίας της κοινωνίας και την ανάπτυξη των εργαζόμενων, στην προστασία του περιβάλλοντος και τέλος, στην υπεύθυνη επιχειρηματική λειτουργία με γνώμονα την εμπιστοσύνη, την ακεραιότητα και τη διαφάνεια. Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «για κάθε έναν από αυτούς τους άξονες, υλοποιούμε συγκεκριμένη στρατηγική και δράσεις που αποτυπώνουν τη δέσμευση της Pfizer Hellas για βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε η εταιρεία να μεγιστοποιεί το θετικό της αποτύπωμα στη χώρα».

main_2.jpgΗ BU Lead Vaccines και Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas, Βάσω Καραμάνου
Η BU Lead Vaccines και Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas, Βάσω Καραμάνου

Επενδύοντας έμπρακτα στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη χώρα μας

Πώς όμως μία από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, επενδύει και δραστηριοποιείται με τέτοιον τρόπο, ώστε να θέτει τις βάσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τη χώρα μας; Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Pfizer Hellas έχει επενδύσει στη δημιουργία δύο παγκόσμιων κέντρων στη Θεσσαλονίκη, μία επένδυση που αποδεικνύει τη στήριξη της εταιρείας στην ελληνική εθνική οικονομία, αλλά και τη συμβολή της για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη χώρα μας. Και σύμφωνα με την κυρία Καραμάνου, με αυτόν τον τρόπο η Pfizer Hellas «στηρίζει τη νέα γενιά και το ανθρώπινο δυναμικό, αναδεικνύοντας σημαντικούς τομείς στους οποίους η χώρα μας έχει τη δυναμική να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως, όπως αυτόν της Καινοτομίας».

Η ίδια η BU Lead Vaccines και Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas, μάλιστα, υπογράμμισε ότι «όπως αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, με τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών, η συνολική συνεισφορά της Pfizer στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2030, ενώ η δραστηριότητα της Pfizer στην Ελλάδα για την περίοδο 2020-2030 υπολογίζεται ότι θα υποστηρίζει συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 2.600 θέσεις» -στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά σε αυτήν την εποχή της αβεβαιότητας που διανύουμε, θα σημειώσουμε εμείς.

H διαχείριση της περιβαλλοντικής διάστασης των φαρμάκων σε πρώτο πλάνο

Εκτός, βέβαια, από το θέμα της ανάπτυξης των δύο παγκόσμιων κέντρων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη -που παρεμπιπτόντως συνεχίζεται δυναμικά, ξεπερνώντας τον αρχικό σχεδιασμό της εταιρείας- ένα ακόμη θέμα ιδιαίτερης σημασίας στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία Καραμάνου, είναι εκείνο της διαχείρισης της περιβαλλοντικής διάστασης των φαρμάκων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που βρίσκεται στις προτεραιότητες της εταιρείας, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, με τη Pfizer να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τους κινδύνους που δημιουργούνται για την ανθρώπινη υγεία εξαιτίας της Mικροβιακής Aντοχής.

Αυτός είναι ο λόγος που σύμφωνα με την κυρία Καραμάνου, η εταιρεία «έχει δεσμευθεί παγκόσμια για την τήρηση αρχών διαφάνειας και υπευθυνότητας, στην παραγωγή και τη διακίνηση των αντιβιοτικών φαρμάκων της» και για αυτόν τον λόγο, «επενδύει συστηματικά στη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού». Αξίζει να αναφέρουμε, μάλιστα, ότι μία από τις πιο σημαντικές δράσεις που υλοποίησε η Pfizer Hellas προς αυτήν την κατεύθυνση, ήταν ο διαγωνισμός σεναρίου με τίτλο «Σενάρια Ζωής», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της Μικροβιακής Αντοχής και την ενημέρωση σχετικά με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ήταν μία ταινία με τίτλο «41οC», η οποία ως προϊόν μυθοπλασίας και μέσω της υπερβολής, επιχείρησε να αναδείξει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με εσφαλμένες αντιλήψεις και πρακτικές στη χρήση των αντιβιοτικών.

Στο πλευρό των ευάλωτων ομάδων με «οχήματα» την Επιστήμη και την Καινοτομία

Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Pfizer Hellas και πρόκειται σίγουρα για έναν πυλώνα, στον οποίο η εταιρεία επενδύσει διαρκώς. Ωστόσο, βασικό μέλημά της είναι το να έχει έναν συνολικά θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στο ίδιο το περιβάλλον, αλλά και στην κοινωνία, ανταποκρινόμενη άμεσα στις ανάγκες των ασθενών, καθώς και των πιο ευάλωτων ομάδων. Αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία έχει αναλάβει πολλές και σημαντικές ΕΚΕ πρωτοβουλίες και συνεργάζεται με Συλλόγους Ασθενών και ΜΚΟ.

«Στα 60 χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε σταθερά με Συλλόγους Ασθενών προκειμένου να στηρίξουμε αποτελεσματικά τις ανάγκες τους, αλλά και ΜΚΟ για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην άρση των ανισοτήτων και στην υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Από τη δωρεά φαρμάκων αξίας 1 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μέχρι τη διάθεση πόρων άνω των 600.000 ευρώ το 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, η Pfizer Hellas στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας, πραγματοποιώντας δωρεές άνω των 2,1 εκατ. ευρώ μέσα στη διετία 2019-2020», είπε στο CNN Greece η BU Lead Vaccines και Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas. Και αυτή είναι μία από τις βασικές δεσμεύσεις της εταιρείας για το μέλλον, το να παραμείνει δηλαδή στο πλευρό των ευάλωτων ομάδων και να συμβάλλει στην άρση των ανισοτήτων, τόσο με τα καινοτόμα φάρμακά της, όσο και με δράσεις που στηρίζουν ασθενείς και ευπαθείς ομάδες. Όλα αυτά συνεχίζοντας να συμμετέχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και να συνεισφέρει με δράσεις που στηρίζουν και ενισχύουν την Καινοτομία και την Επιστήμη, σύμφωνα με την κυρία Καραμάνου.

«Μέσα από κάθε έκφανση της δραστηριότητάς μας προτεραιότητά μας είναι να αφουγκραζόμαστε και να ανταποκρινόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ασθενών, των εργαζομένων μας, των συνεργατών μας και του κοινωνικού συνόλου», ανέφερε ακόμη η κυρία Καραμάνου και συνέχισε: «Γι’ αυτό και επιδιώκουμε διαχρονικά την ευθυγράμμιση της επιχειρηματικής μας στρατηγικής με την εκπλήρωση υψηλών στόχων, όσον αφορά στην επίδρασή μας στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Πάγιος στόχος μας είναι να κατανοούμε και να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ασθενών, των εργαζομένων μας, των συνεργατών μας και του κοινωνικού συνόλου. Είμαστε περήφανοι που μέχρι σήμερα και μέσω της Επιστήμης και της Καινοτομίας έχουμε καταφέρει να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος».

Το σίγουρο είναι πως με την προστασία του περιβάλλοντος να έχει αναδειχθεί στον «κανόνα» στη ζωή μας και με τα δεδομένα γύρω μας να αλλάζουν διαρκώς, δημιουργώντας ένα αίσθημα αβεβαιότητας σε όλους μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν έμπρακτα στη βιωσιμότητα, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η BU Lead Vaccines και Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas, «οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι συνεχείς, σε έναν κόσμο που αλλάζει και επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση», ωστόσο, «το στοίχημα είναι να μην σταματήσουμε να προκαλούμε διαρκώς τον ίδιο μας τον εαυτό για το τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να προσφέρουμε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».