ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deep Plane Facelift: Το λίφτινγκ που κέρδισε το Hollywood

Deep Plane Facelift: Το λίφτινγκ που κέρδισε το Hollywood

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελίτ του Hollywood και αποτελεί μια μέθοδο πλαστικής χειρουργικής που λίγοι γιατροί μπορούν να εφαρμόσουν διεθνώς.

Τα αποτελέσματα όμως του Deep Plane Facelift, μιας επέμβασης που συνιστά κυριολεκτικά την τελευταία λέξη στην πλαστική χειρουργική, είναι τόσο φυσικά και ικανά να αντέξουν στον χρόνο, που έχουν αρχίσει να πείθουν και τους πιο δύσπιστους.

Η νέα αυτή μέθοδος διαφέρει από ότι γνωρίζαμε μέχρι στιγμής, καθώς δεν βασίζεται στο τέντωμα του δέρματος ή των μυών, ώστε να καταργηθεί η… βαρύτητα. Αντίθετα, ο πλαστικός χειρουργός εστιάζει στις υποστηρικτικές δομές του μέσου προσώπου, κάτω από το δέρμα και το επιφανειακό μυϊκό απονευρωτικό σύστημα ή αλλιώς SMAS (Superficial muscular aponeurotic system).

Κατά την επέμβαση τόσο το δέρμα όσο και το μυϊκό σύστημα ακριβώς από κάτω αποκολλώνται ως ένα, με αποτέλεσμα να μην ασκείται καμία πίεση στην επιδερμίδα, χαρίζοντας τη δυνατότητα στον ασθενή για κάθε έκφραση. Στο παραδοσιακό lifting το δέρμα ανασηκώνεται, όχι όμως και το υποκείμενο SMAS, κάτι που δημιουργεί μια αφύσικα τεντωμένη εμφάνιση του προσώπου.

Σε αντίθεση με την κλασική τεχνική του facelift που εστιάζει στην περικοπή και το τράβηγμα, σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός απελευθερώνει τέσσερις βασικές ομάδες συνδέσμων γύρω από τα ζυγωματικά και το σαγόνι και μετακινεί τα πάντα προς τα πάνω αντί για προς τα πίσω. Αυτός ο κάθετος επαναπροσανατολισμός εξαφανίζει το προγούλι και επιτρέπει στα ζυγωματικά και στους μυς να τοποθετηθούν υψηλότερα στο πρόσωπο, δίνοντας μια φυσικά νεανική –σε αντίθεση με την απόλυτα αλλαγμένη άλλων τεχνικών- εμφάνιση. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι πως οι ρινοχειλικές πτυχές, οι γραμμές δηλαδή που ξεκινούν από τη μύτη και φτάνουν μέχρι το πηγούνι, εξαφανίζονται κατά τη διαδικασία. Με απλά λόγια το αποτέλεσμα του lifting έχει όγκο και είναι κάθετο αντί να είναι τεντωμένο και οριζόντιο.

Η αρχική ιδέα για το Deep Plane

Η Deep Plane προσέγγιση στα facelift πρωτοεμφανίστηκε το 1990 από έναν πλαστικό χειρουργό του Τέξας, τον Sam Hamra. Η αρχική ιδέα ήταν η επέμβαση κάτω από το υποστηρικτικό στρώμα του προσώπου, κάτω από αυτό που λέγεται SMAS (Superficial muscular aponeurotic system) στρώμα και όχι η επέμβαση πάνω στο δέρμα. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως όταν τεντώνεις το δέρμα, καταλήγεις σε μια τραβηγμένη εμφάνιση και τα αποτελέσματα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, καθώς το δέρμα είναι από τη φύση του ελαστικό. Όμως αν διορθώσεις το πρόσωπο δρώντας κάτω από το στρώμα SMAS, εξασφαλίζεις μεγαλύτερης διάρκειας αλλαγή και μάλιστα πολύ περισσότερο φυσική και διακριτική.

Η τελευταία εκδοχή του Dr Andrew Jacono, πλαστικού χειρουργού από τη Νέα Υόρκη, η οποία και έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον, είναι μια εντελώς νέα μέθοδος εμπνευσμένη από την παλαιότερη τεχνική, γνωστή ως «minimal access deep plane extended (MADE) vertical vector facelift». Η διαδικασία συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Deep Plane Facelift με αυτά των lifting με μικρές τομές, πετυχαίνοντας μια σημαντική κάθετη κίνηση του μέσου προσώπου και του σαγονιού, μια εκτενέστερη αναζωογόνηση του λαιμού και σχεδόν καθόλου σημάδια και όλα αυτά σε ένα φυσικό look. Μάλιστα, μια πρόσφατη προσθήκη στην τεχνική του Dr Jacono είναι η επανατοποθέτηση της περίσσειας των μαλακών ιστών στο πίσω μέρος του σαγονιού, για να αποκατασταθούν το περίγραμμα και ο όγκος.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα, μικρή αποθεραπεία

Η συγκεκριμένη επέμβαση διαρκεί από τρεις έως πέντε ώρες, απαιτεί περί τις 10 ημέρες αποθεραπείας για να επανέλθει η ασθενής ή ο ασθενής στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ τα αποτελέσματά της διαρκούν έως 15 χρόνια.

Με δεδομένο δε ότι το δέρμα δεν έχει δεχθεί καμία πίεση, οι άκρες των τομών που έχουν γίνει αποθεραπεύονται εύκολα και τα σημάδια είναι ελάχιστα, σχεδόν αόρατα ακόμα και σε άντρες που έχουν κοντά κουρέματα και το πρόσωπό τους δεν μπορεί να κρυφτεί.

Για την ώρα η τεχνική του Deep Plane Facelift είναι δυσεύρετη και διενεργείται από μόλις το 5% των πλαστικών χειρουργών διεθνώς, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική και με υποσχέσεις για σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια των αποτελεσμάτων της. Αν και είναι μια ιδιαίτερα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, στα σωστά χέρια χαρίζει εντυπωσιακά φυσική εμφάνιση και μάλιστα με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας.

Σημειώνεται ότι ο Πλαστικός Χειρουργός Dr Πρόδρομος Παπαϊωάννου εξειδικεύεται στο Deep Plane Facelift που διενεργείται -χωρίς νοσηλεία- είτε με τοπική αναισθησία και μέθη είτε με γενική αναισθησία, για ένα πρόσωπο νεανικό και πάνω από όλα φυσικό!

INFO!

Πρόδρομος Παπαιωάννου

Πλαστικός χειρουργός

www.drpapaioannou.gr