SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aluminco: Ψηλά ο πήχης της ανάπτυξης με κριτήρια ESG και καινοτομίας

Aluminco: Ψηλά ο πήχης της ανάπτυξης με κριτήρια ESG και καινοτομίας

Σε ανοδική τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Aluminco, ενώ με μεγάλο δρασκελισμό επεκτείνεται και στις αγορές του κόσμου. Στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτικές λύσεις αλουμινίου, απαντά με την εξαγορά μιας σημαντικής μονάδας στη Θεσσαλονίκη, μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αειφορίας, αποτελώντας έναν δυνατό παίκτη της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου, με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι των πολυεθνικών. 

Από το ξεκίνημά της πριν από 40 χρόνια η Aluminco, έθεσε γερές βάσεις κι ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής της εξελίχθηκε σε ηγετική βιομηχανία διέλασης αλουμινίου με πωλήσεις που το 2021 έφτασαν τα 52 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις βρίσκονται στο DNA της Aluminco. Πρόσφατα, έθεσε σε λειτουργία μία νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου στην κεντρική παραγωγική μονάδα των Οινοφύτων Βοιωτίας, με την οποία ενισχύει την παραγωγική της ικανότητα κατά 56% και ταυτόχρονα περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής της.

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η εξαγορά καθετοποιημένης μονάδας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δυναμικότητας 7.000 τόνων ετησίως, απ’ όπου ενίσχυσε τα πάγια της με μία ακόμη γραμμή διέλασης, την τέταρτη κατά σειρά και παράλληλα απέκτησε ένα στρατηγικό γεωγραφικό σημείο, που θα μετατραπεί σε πύλη εξαγωγών προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής, της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Με το σύνολο των επενδύσεων η παραγωγική δυναμικότητα της Aluminco αυξήθηκε σε 35.000 τόνους προφίλ αλουμινίου ετησίως, γεγονός που εμπεδώνει την κορυφαία θέση της στον κλάδο.

Πράσινη πολιτική

Με έμφαση στην περιβαλλοντική πολιτική και τα κριτήρια ESG, η Aluminco «παντρεύει» την παράδοση στην ποιότητα, με την ικανότητά της να εκσυγχρονίζεται, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές στην κυκλική οικονομία. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί η νέα γραμμή διέλασης στα Οινόφυτα, η οποία διαθέτει το καινοτόμο PE.E.S.S, ένα «πράσινο» τεχνολογικό σύστημα για αποδοτική εξοικονόμηση, με διψήφια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Τα πρωτοποριακού σχεδιασμού αρχιτεκτονικά συστήματα Aluminco, κατασκευάζονται με υψηλές προδιαγραφές και σύμφωνα με τις Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίες εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια παραγωγής και λειτουργίας της εταιρείας. Προϊόντα και συστήματα Aluminco, φιλικά προς το περιβάλλον, ταξιδεύουν στις αγορές του κόσμου και με «διαβατήριο» τα πιστοποιητικά ποιότητας που τα συνοδεύουν, εξοπλίζουν από κατοικίες και καταστήματα, μέχρι ουρανοξύστες, επαγγελματικά και δημόσια κτίρια, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και εμπορικά κέντρα. Το δίκτυο διανομής εξυπηρετεί τις πιο σημαντικές και απαιτητικές αγορές της Ευρώπης, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής, διανέμοντας προϊόντα αλουμινίου σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αργύρης Καρράς «Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την υιοθέτηση “Green Building” στις μεγάλες αγορές και πρόσφατα και στην Ελλάδα. Οι πρωτοπόροι, όπως η Prodea Investments, η Dimand και άλλοι, έχοντας «ακούσει» την ανάγκη αυτή δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο με sustainable κτήρια. Στο ίδιο πλαίσιο η Aluminco δημιουργεί προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, αφήνοντας ένα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Για εμάς ανάπτυξη μπορεί να είναι μόνο η βιώσιμη ανάπτυξη».

Ένα πολύ σημαντικό βήμα της Aluminco προς την παραπάνω κατεύθυνση αποτελεί η ένταξή της στην Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (Environmental Product Declaration - EPD). Πρόκειται για ένα σύστημα Οικολογικής Σήμανσης, με τη μορφή επαληθεύσιμου εγγράφου, που γνωστοποιεί με διαφάνεια την περιβαλλοντική επίπτωση των προϊόντων καθ’ όλο τον κύκλο ζωής τους. Το EPD της Aluminco αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 14025 και ΕΝ 15804 και στηρίχθηκε στη Μελέτης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (Life Cycle Assessment-LCA) κατά τα πρότυπα ISO 14040 και ISO 14044, για τέσσερα διαφορετικά προϊόντα που αποτελούν των κύριο όγκο παραγωγής και πωλήσεων της (ψυχρό άβαφο προφίλ αλουμινίου, θερμοδιακοπτόμενο άβαφο προφίλ αλουμινίου, ψυχρό βαμμένο προφίλ αλουμινίου, θερμοδιακοπτόμενο βαμμένο προφίλ αλουμινίου). Μετά από τις αντίστοιχες μελέτες το EPD και το LCA της Aluminco επαληθεύτηκαν από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης (Eurocert) και δημοσιευτήκαν στο International EPD System, ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες για τις υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις των προϊόντων της.

40 χρόνια παράδοση

Την ιστορία της Aluminco, ξεκίνησε να γράφει πριν από 40 χρόνια ο Θεόδωρος Καρράς, ιδρύοντας μια μικρή εταιρεία αλουμινίου, που εισήγαγε πολλές καινοτομίες στην ελληνική αγορά. Μεταξύ άλλων, αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία που δημιούργησε μια νέα γενιά προϊόντων χυτού αλουμινίου, σε κλασικά σχέδια, παρέχοντας πετυχημένες λύσεις για κάθε αρχιτεκτονική εφαρμογή.

Τις γνώσεις από τον κόσμο του αλουμινίου και τις αξίες στο επιχειρείν, ο Θ. Καρράς μεταλαμπάδευσε στην επόμενη γενιά, η οποία αφού παρέλαβε τη σκυτάλη της διοίκησης έδωσε νέα ώθηση στην Aluminco, επαναπροσδιορίζοντας τους αναπτυξιακούς κι επεκτατικούς της στόχους κι εστιάζοντας στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω της παραγωγής «πράσινου» αλουμινίου και στον εξαγωγικό προσανατολισμό. Με τον Αργύρη Καρρά πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, τα αδέλφια του Δημήτρη Καρρά και Βαγγέλη Καρρά κι άλλα μέλη της οικογένειας σε καίριες διοικητικές θέσεις, η Aluminco, βάζει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης, θέτοντας φιλόδοξα πλάνα περαιτέρω δυναμικής ανάπτυξης, που θα ενισχύσει την θέση της ως ηγέτιδα εταιρεία στην αγορά.