ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καββαθάς στο CNN Greece: Αναζητούν προσωπικό στην εστίαση και δεν βρίσκουν

Καββαθάς στο CNN Greece: Αναζητούν προσωπικό στην εστίαση και δεν βρίσκουν
Τα νέα δεδομένα στον κλάδο της εστίασης προβληματίζουν τους επιχειρηματίες ΙΝΤΙΜΕ

Μεγάλο «πονοκέφαλο» αποτελεί για τους επιχειρηματίες της εστίασης η εύρεση προσωπικού, τόσο στα νησιά, όσο και στα αστικά κέντρα, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά να σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece πως «αναζητούν επί μέρες εργαζόμενους μέσω αγγελιών και δεν βρίσκουν».

Μπορεί ο κλάδος της εστίασης έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας να επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας και η αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού να ανοίγει χαραμάδα αισιοδοξίας, ωστόσο ο προβληματισμός των επιχειρηματιών του κλάδου, ενόψει καλοκαιριού, παραμένει.

«Λόγω της πανδημίας, αρκετοί εργαζόμενοι αναζήτησαν το προηγούμενο διάστημα άλλες δουλειές, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να παρατηρείται έλλειψη προσωπικού σε διάφορες θέσεις στις επιχειρήσεις εστίασης. Επιπλέον, η εικόνα που έχουμε, είναι πως αρκετοί μετανάστες που εργάζονταν στον κλάδο τα προηγούμενα χρόνια, φεύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας δουλειές σε γειτονικές χώρες» εξηγεί ο κ. Καββαθάς.

Περίπου 1.000 κενές θέσεις εργασίας στη Νάξο

Εντονότερο πάντως φαίνεται πως είναι το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως τα νησιά των Κυκλάδων.

Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, υπάρχει επιπλέον και το ζήτημα της στέγασης για τους εποχικούς υπαλλήλους, καθώς στα περισσότερα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να τα διαθέτουν μέσω Airbnb σε τουρίστες.

Ενδεικτικό της κατάστασης για τις επιχειρήσεις στα νησιά είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, αυτή τη στιγμή στη Νάξο, υπάρχει ανάγκη για περίπου 1.000 εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για ολόκληρη τη χώρα σχετικά με τον αριθμό των ελλείψεων σε προσωπικό, ο κ. Καββαθάς σημειώνει ότι «έστω και ένας εργαζόμενος να λείπει από κάθε επιχείρηση, μιλάμε για περίπου 40.000 κενές θέσεις εργασίας συνολικά».

Υπενθυμίζεται, ότι οι φορείς στον κλάδο του τουρισμού υπολογίζουν αντίστοιχα, 50.000 θέσεις εργασίας που δεν έχουν καλυφθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από την πλευρά τους, εργαζόμενοι που έχουν δουλέψει τα προηγούμενα χρόνια ως εποχικοί υπάλληλοι σε εστίαση και τουρισμό κάνουν λόγο σε αρκετές περιπτώσεις είτε για εξοντωτικά ωράρια, είτε για πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, τους καλοκαιρινούς μήνες που εργάζονταν σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Ανατιμήσεις και πτώση της κατανάλωσης

Την ίδια στιγμή, το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά έχει, όπως είναι φυσικό επιπτώσεις και στην κατανάλωση στην εστίαση, καθώς η έξοδος για φαγητό ή ακόμη και για καφέ, αποτελεί πλέον ένα «είδος πολυτελείας» για αρκετούς καταναλωτές.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του κόστους ενέργειας και η μεγάλη άνοδος των τιμών πρώτων υλών και μάλιστα σε βασικά προϊόντα τους τελευταίους μήνες, έχει επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις εστίασης.

Έτσι οι επιχειρηματίες του κλάδου φαίνεται πως αναζητούν τη «χρυσή τομή», ώστε από τη μία πλευρά να «συγκρατήσουν» το επόμενο διάστημα όσο είναι δυνατό, τις τιμές των καταλόγων τους και από την άλλη να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους.

«Στο ζήτημα των τιμών, ο κλάδος κρατά επιφυλακτική στάση και βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής καθώς τα περιθώρια για όλους στενεύουν. Εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και επιπλέον γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές που επίσης έχουν επιβαρυνθεί, περιορίζουν την κατανάλωση στις όποιες εξόδους τους» τονίζει ο κ. Καββαθάς.

Με βάση τα παραπάνω, ο κλάδος της εστίασης σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ενόψει της τουριστικής σεζόν που ξεκινά.

Καθώς, μπορεί έπειτα από δύο χρόνια οι επιχειρήσεις ήδη από τον Μάιο φέτος να μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες κανονικότητας, ωστόσο τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί πλέον, δημιουργούν νέες «πηγές» ανησυχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ