ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαίσιο: Οι επενδύσεις και οι άνθρωποι πίσω από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας 15ετίας

Πλαίσιο: Οι επενδύσεις και οι άνθρωποι πίσω από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας 15ετίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία δύο χρόνια, διανύουμε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας και συνεχών ανατροπών για το σύγχρονο ελληνικό επιχειρείν. 

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση που ξέσπασε το 2020 προκάλεσε ένα μεγάλο «ντόμινο» αλλαγών, το οποίο δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε, ενώ διαμόρφωσε ένα δυσμενές περιβάλλον, στο οποίο οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να αποδείξουν την αντοχή και τη σταθερότητά τους, ώστε να καταφέρουν να βγουν αλώβητες. Ευτυχώς, κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις τα κατάφεραν και μάλιστα, με ανέλπιστη επιτυχία, παρουσιάζοντας αλματώδη ανάπτυξη σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την εγχώρια οικονομία.

Κάπου εδώ, εύλογα, προκύπτει το εξής ερώτημα: Ποιο ήταν το αβαντάζ που έδωσε προβάδισμα σε αυτές τις επιχειρήσεις; Πώς κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και να αποκτήσουν μία ανοδική πορεία, ειδικότερα σε μία χρονική στιγμή που οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος τους; Για να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα, χρειάζεται να αναλύσουμε ένα παράδειγμα, το οποίο επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, δηλαδή μία ελληνική επιχείρηση που κόντρα στις αντιξοότητες και τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία, κατάφερε να παρουσιάσει εντυπωσιακή ανάπτυξη και να αυξήσει την κερδοφορία της.

Και αν υπάρχει ένα εύστοχο παράδειγμα, το οποίο αποδεικνύει πως γίνονται «θαύματα», αυτό είναι σίγουρα η Πλαίσιο, η 100% ελληνική εταιρεία που μέσα στο 2021 λειτούργησε ως ένα πολύτιμο και καλοκουρδισμένο «γρανάζι», το οποίο έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Μία σημαντική επιτυχία πίσω από την οποία «κρύβεται» μία μεγάλη οικογένεια

Αν αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους ορισμένες εγχώριες επιχειρήσεις μπόρεσαν να ελιχθούν στις απαιτήσεις που δημιούργησε η πανδημία, θα διαπιστώσουμε πως διέθεταν εξαρχής σταθερές, γερές βάσεις, τις οποίες αξιοποίησαν μέσα στην «τρικυμία». Ποιες ήταν αυτές οι βάσεις; Ένα ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό και μία δεμένη ομάδα, που έχει μάθει να λειτουργεί με οικογενειακό mindset. Και αυτό ακριβώς έκανε και η ομάδα των 1.500 ανθρώπων της Πλαίσιο, η οποία μέσα στο 2021 συμπλήρωσε 56.789 ανθρωποώρες εκπαίδευσης σε όλες τις δομές και τα τμήματα. Μάλιστα, 108 εργαζόμενοι ανέλαβαν νέα καθήκοντα μέσω ενός εσωτερικού μηχανισμού, ο οποίος στηρίζει το promotion from within, ενώ η επιχείρηση προχώρησε σε καταβολή bonus ύψους 1 εκατ. ευρώ, ως ανταμοιβή για αυτήν την εξαιρετική προσπάθεια.

Όπως ήταν επόμενο, αυτή η συλλογική προσπάθεια είχε και τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού η Πλαίσιο παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας 15ετίας, με τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 23,2%, δηλαδή στα 436,9 εκατ. ευρώ από τα 354,6 εκατ. ευρώ το 2020 και έτσι, πέτυχε τον υψηλότερο κύκλο πωλήσεων στην ιστορία της. Πιο αναλυτικά, τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν εντυπωσιακή μεγέθυνση στα 11,1 εκατ. ευρώ, ενώ η ταμειακή ρευστότητα έφτασε τα 62,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αυξήθηκε κατά 50% το EBITDA, ενώ παράλληλα διευρύνθηκαν τα μερίδια αγοράς και έτσι, προτάθηκε διπλάσιο μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη που ανοίγει τον δρόμο για ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο

Όταν μία επιχείρηση καταφέρνει να ξεπεράσει το «ρεκόρ» της, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να οργανώσει ένα νέο αναπτυξιακό πλάνο, ένα σχέδιο μέσα από το οποίο θα καταφέρει να ανταποδώσει στο κοινό την εμπιστοσύνη που της έδειξε και συγχρόνως, θα διευρύνει τις επενδύσεις τις, με σκοπό τη διευκόλυνση των καταναλωτών της. Αυτό σκοπεύει να κάνει και η Πλαίσιο, φιλοδοξώντας να πραγματοποιήσει ένα πλάνο ύψους 10 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις σε last mile & logistics, όπως σε live tracking υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει γνώση της ακριβούς ώρας παράδοσης της παραγγελίας του, με ταυτόχρονο εντοπισμό της στον χάρτη. Επιπλέον, θα επενδύσει σε e-commerce πλατφόρμες υψηλών προδιαγραφών, ενώ έχει ήδη στα σκαριά ένα πλάνο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Μαγούλα Αττικής.

Παρόλα αυτά, οι επενδύσεις δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο εστιάζει η Πλαίσιο, καθώς μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, επιδιώκει να δημιουργήσει έναν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, προσέφερε σχολικό εξοπλισμό σε 3.089 μαθητές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, ενώ παρείχε τεχνολογικό εξοπλισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα. Επιπλέον, στήριξε για μία ακόμη χρονιά ΜΚΟ, όπως η Κιβωτός του Κόσμου, το Make-A-Wish Ελλάδος, το Ινστιτούτο Prolepsis και η Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Επίσης, με αφορμή το χρυσό μετάλλιο της ομάδας αγωνιστικής Ρομποτικής της Πλαίσιο, «Plaisiobots», από τη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις αρχές του 2021, η εταιρεία συνεχίζει να εμπνέει μαθητές και φοιτητές να ασχοληθούν με νέες τεχνολογίες, μέσω του διαγωνισμού Ρομποτικής και Επιχειρηματικότητας «Plaisiobots: The Race», δίνοντας για έπαθλο τρία εκπαιδευτικά ταξίδια στην Αμερική, τα οποία θα πραγματοποιηθούν εντός του 2022.

Συνοψίζοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως η Πλαίσιο αποτελεί ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για το σύνολο του ελληνικού επιχειρείν, ένα παράδειγμα που μας υπενθυμίζει πως όταν μία επιχείρηση επενδύει σωστά στο ανθρώπινο δυναμικό και αντιμετωπίζει με σεβασμό το κοινό, ανταποδίδοντας την προτίμησή του, μπορεί να αναδειχθεί ακόμη και μέσα από τις πιο δύσκολες συνθήκες.