ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MYTILINEOS: Ξεπερνά τις πιέσεις και καταγράφει δυναμική ανάπτυξη

MYTILINEOS: Ξεπερνά τις πιέσεις και καταγράφει δυναμική ανάπτυξη

Με τη λειτουργία νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW εντός του Γ’ τριμήνου του έτους, την άμεση αύξηση της παραγωγής Αλουμινίου και την ανάπτυξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το 2022 φαίνεται πως είναι άλλη μια καλή χρονιά για τη MYTILINEOS. Συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία, η εταιρεία παρουσίασε υψηλές επιδόσεις και στα οικονομικά στοιχεία του Α’ τριμήνου του έτους. Όπως είναι σαφές, η MYTILINEOS ανταπεξέρχεται στις σύγχρονες προκλήσεις και πιέσεις που ασκούνται σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και ενεργειακό και γεωπολιτικό, καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα, σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που κατεγράφησαν το 2021.

Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου: Σταθερή, αναπτυξιακή τροχιά

Η MYTILINEOS έχει μια πολύ δυναμική πορεία, ιδιαίτερα σε σχέση με την πράσινη μετάβαση, επιδιώκοντας να επιτευχθεί με ομαλότητα και σταθερότητα. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία των επιδόσεων που καταγράφει ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, που δραστηριοποιείται η MYTILINEOS. Ο συγκεκριμένος Τομέας, εξάλλου, ευνοείται σταθερά από το γεγονός πως η MYTILINEOS λειτουργεί τον πιο αποτελεσματικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα και ο οποίος μάλιστα, αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με την ένταξη της νέας μονάδας (826MW) τους επόμενους μήνες.

Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου αντιστοιχεί σε 61,6% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης και ευελιξίας των μονάδων της MYTILINEOS, ως αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που έχουν προηγηθεί, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα της για προμήθεια φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, αναδεικνύονται ως σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.

Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής σε τελική ευθεία

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) ισχύος 826MW, υψηλής απόδοσης με καύσιμο το φυσικό αέριο έχει τεθεί ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα σε πλήρη εμπορική λειτουργία εντός του Β’ εξαμήνου του 2022. Κατά την πλήρη λειτουργία της, θα είναι ο πιο φθηνός και αποδοτικός χρήστης φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Με τη νέα μονάδα, η MYTILINEOS επιβεβαιώνει τη θέση της ως ηγετικής δύναμης στην προσπάθεια πράσινης μετάβασης της χώρας, υπό τις επιταγές της ΕΕ και των Διεθνών Συμφωνιών του ΟΗΕ, προς ένα ενεργειακό μίγμα με σημαντικά μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι με τη νέα μονάδα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της MYTILINEOS, ανέρχεται στα 2,3GW (εκ των οποίων ~211MW είναι ΑΠΕ), γεγονός που σημαίνει ότι σταδιακά, το μερίδιο αγοράς που κατέχει η Εταιρεία σήμερα, αναφορικά με την παραγωγή, αναμένεται να διπλασιαστεί.

Πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση με έργα σε όλο τον κόσμο

Ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης για την εταιρεία, καθώς πια είναι παγκόσμιος κατασκευαστής και ανάδοχος έργων ηλιακής ενέργειας και έργων αποθήκευσης ενέργειας, προσφέροντας αξιόπιστές λύσεις σε όλο το φάσμα ανάπτυξης αυτών των έργων, από αυτόνομα έργα έως πολύπλοκα υβριδικά συστήματα. Με ισχυρή τεχνογνωσία, δραστηριοποίηση σε διεθνές επίπεδο και απαράμιλλη ανταπόκριση σχεδιάζει και υλοποιεί έργα υψηλής ποιότητας για τους πελάτες της. Η ευρύτερη στρατηγική του Τομέα περιλαμβάνει επίσης το επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων Build-Operate-Transfer ("BOT") που αξιοποιεί τεχνογνωσία κατασκευής εταιρείας, έχοντας ολοκληρώσει περισσότερα από 1,5 GW ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας και 400 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας και στις πέντε ηπείρους.

Έτσι, στην Ελλάδα η εταιρεία στοχεύει σε ένα πορτφόλιο 1480MW, με 775 MW να έχουν υποβληθεί για όρους σύνδεσης και 140 MW να είναι ήδη σε φάση κατασκευής. Το πορτφόλιο του εξωτερικού φτάνει τα 2,140 GW, με 123 MW σε λειτουργία, 657 ΜW υπό κατασκευή, 475 MW έτοιμα για κατασκευή (Ready to Build - RTB) και 884 MW σε τελευταία στάδια ανάπτυξης και εκτιμώμενο RTB κατά το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2022. Τα μεγέθη αυτά υπογραμμίζουν το σχεδιασμό της εταιρείας για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης, η προώθηση των «πράσινων» PPA, δηλαδή των διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών είναι βασική προτεραιότητα για τη MYTILINEOS.

Η Protergia ενδυναμώνει την παρουσία της στη λιανική με νέες υπηρεσίες και ανταγωνιστικά προϊόντα

Η Protergia ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της και στη λιανική. Η πελατειακή της βάση, στο Α’ τρίμηνο του 2022, έφτασε τους 338.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, γεγονός που σημαίνει ότι το μερίδιο αγοράς της ανέρχεται πλέον σε ~7%. Πέραν των δεδομένων αυτών, η Protergia διαρκώς ενσωματώνει καινοτομίες στα προϊόντα της, με στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικών προγραμμάτων και υπηρεσιών, που να ταιριάζουν σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε επιχείρηση.

Η εφαρμογή MyProtergia δημιουργήθηκε για την εύκολη διαχείριση του λογαριασμού εκ μέρους των πελατών, ενώ περιλαμβάνει επίσης tips εξοικονόμησης ενέργειας, δυνατότητα για γρήγορες πληρωμές και άμεση καταχώρηση των ενδείξεων του μετρητή, εύκολα και απλά από το κινητό ή τον υπολογιστή. Με την υπηρεσία Protergia Sun Save, οι καταναλωτές έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας, μέσω καινοτόμων προϊόντων, την ηλιακή ενέργεια στο σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Οι υπηρεσίες Protergia Charge, σχεδιάστηκαν για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των καταναλωτών που επιλέγουν ηλεκτροκίνηση, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς τις πράσινες μεταφορές. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχουν στη διάθεσή τους τη νέα υπηρεσία Protergia Charge Home Complete, μέσω της οποίας παρέχονται ολοκληρωμένες λύσεις εξοπλισμού και λογισμικού διαχείρισης για επαναφόρτιση στο σπίτι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Protergia επιμένει στην προσωποποιημένη εξυπηρέτηση με εξειδικευμένους σύμβουλους ενέργειας που συνομιλούν με τους καταναλωτές και για τον λόγο αυτό, αναπτύσσει περεταίρω το δίκτυο των καταστημάτων της, που πλέον βρίσκονται σε τέσσερα σημεία στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τον Βόλο και την Κοζάνη.

Με αναπτυξιακή πορεία σταθερά ανοδική, η MYTILINEOS μπαίνει δυναμικά στο 2022, με τα στοιχεία να προμηνύονται θετικά, παρά τη διεθνή αστάθεια. Η εταιρεία ανταποκρίνεται στις πιέσεις, τόσο με την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου, όσο και με τις καινοτόμες υπηρεσίες της Protergia, που διευρύνει διαρκώς την πελατειακή της βάση.