ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η μεγάλη επιστροφή των εκθέσεων στη μετα-covid εποχή

Η μεγάλη επιστροφή των εκθέσεων στη μετα-covid εποχή
Την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, η ζήτηση για εκθέσεις είναι διαρκώς αυξανόμενη και ιδιαίτερα σε κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό και την οικοδομή.

Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια οι εμπορικές εκθέσεις επέστρεψαν με φυσική παρουσία αλλά και χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού.

 

Ο κλάδος των εκθέσεων έχει άλλωστε σημαντική συνεισφορά στην οικονομία και θεωρείται απαραίτητος στην εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων καθώς αγοραστές και πωλητές έρχονται κοντά ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων και τη σύναψη συμφωνιών.

Την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, η ζήτηση για εκθέσεις είναι διαρκώς αυξανόμενη, με τις επιχειρήσεις να φαίνεται πως επιχειρούν να «καλύψουν» σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα δύο σχεδόν χαμένα χρόνια.

«Με ικανοποίηση παρατηρούμε πως οι εκθέσεις κερδίζουν το χαμένο έδαφος πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο. Σαφώς η περίοδος της πανδημίας λειτούργησε ανασταλτικά, καθώς ο κλάδος των εκθέσεων ήταν κλειστός για περίπου δύο χρόνια, αλλά η ανάγκη των επιχειρήσεων να αποκαταστήσουν και να ανανεώσουν το δίκτυο επαφών τους έχει επαναφέρει τις εκθέσεις στο κέντρο του ενδιαφέροντος» σημειώνει στο CNN Greece, o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διοργάνωσης εκθέσεων Rota, κ. Αλέξης Λαγουδάκης.

Όπως προσθέτει μάλιστα, «ήδη κάποιες εκθέσεις μας έχουν ξεπεράσει σε ζήτηση τα προς πανδημίας επίπεδα του 2019 και αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικό εργαλείο αποτελούν οι εκθέσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη».

Ο κ. Αλέξης Λαγουδάκης, διευθύνων σύμβουλος Rota

Μεγαλύτερη ζήτηση σε κλάδους του τουρισμού και της οικοδομής

Ενδεικτικό είναι ότι με την επιστροφή των εκθέσεων, εκεί που παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από πλευράς επιχειρήσεων και αυξημένη ζήτηση, είναι στους κλάδους που δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις την προηγούμενη διετία, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

«Η Β2Β προσέγγιση αποτελεί το κυριότερο μέλημα συντριπτικά των περισσότερων επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετέχουν σε εκθέσεις.

Μεγαλύτερη κινητικότητα και ζήτηση εμφανίζουν οι κλάδοι που σχετίζονται με τον τουρισμό, από τις υποδομές και τον εξοπλισμό μέχρι τη μόδα και τα τουριστικά δώρα, ο κλάδος των κατασκευών και της οικοδομής, που ξεπέρασε τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και ο κλάδος της αναψυχής, με ό,τι αυτός μπορεί να συσχετίζεται.

Όλοι αυτοί οι κλάδοι είναι δείγμα ότι η αγορά επιστρέφει δυναμικά σε όσα στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα» επισημαίνει ο κ. Λαγουδάκης.

Όπως εξηγεί άλλωστε, «ο αντίκτυπος της πανδημίας στον τομέα των εκθέσεων ήταν σημαντικός και ερμηνεύεται πιο εύκολα παρατηρώντας την ίδια την αγορά. Μέσω των εκθέσεων δημιουργείται τεράστια εμπορική δραστηριότητα που κινητοποιεί θετικά κάθε κλάδο. Αναλογιστείτε, λοιπόν, ότι όλη αυτή η δραστηριότητα πάγωσε για περίπου δύο χρόνια και οι αρνητικές συνέπειες διαχύθηκαν στην οικονομία, αλλά και στην ίδια την κοινωνία».

«Για να βρούμε, όμως, έστω και κάτι θετικό από όλο αυτό, η πανδημία επιβεβαίωσε και μία θέση που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και πλέον δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση: οι εκθέσεις αποτελούν έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για τον εμπορικό κλάδο και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από virtual γεγονότα. Ασφαλώς και η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά, προσφέροντας σπουδαίες υπηρεσίες και ευκολίες, αλλά η ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία και προσωπική επαφή παραμένει αναντικατάστατη και για αυτό και αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του εκθεσιακού κλάδου» προσθέτει.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Πάντως, το μέλλον για τον κλάδο διαγράφεται ελπιδοφόρο, με βάση την πρώτη εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά την επανέναρξή των εκθέσεων, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία και ικανοποίηση τόσο στους διοργανωτές όσο φυσικά και στις επιχειρήσεις.

«Η ανταπόκριση του κοινού προς τις εκθέσεις μάς δίνει κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Η ζήτηση κινείται διαρκώς αυξητικά, όπως για παράδειγμα στην έκθεση Οικοδομή 2022, η οποία αναμένεται συνολικά να είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την τελευταία διοργάνωση. Οι εκθέσεις αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον για επιχειρηματική δραστηριότητα και προσφέρουν με συνέπεια λύσεις και επιλογές στον κάθε επαγγελματία. Θεωρούμε πως ο κλάδος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και αυτό θα το καρπωθεί η οικονομία και κατ' επέκταση η ίδια η κοινωνία» σημειώνει ο κ. Λαγουδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ