ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aναπόφευκτες οι ανατιμήσεις στις ηλεκτρικές συσκευές - Τα πλάνα της Bosch Ελλάδας

Aναπόφευκτες οι ανατιμήσεις στις ηλεκτρικές συσκευές - Τα πλάνα της Bosch Ελλάδας

Με τις τιμές των πρώτων υλών να είναι τρεις φορές υψηλότερες σε σχέση με το 2020 και την επιπλέον επιβάρυνση με τα προβλήματα στις μεταφορές από την Ασία, οι ανατιμήσεις στα ηλεκτρικές συσκευές και τα είδη τεχνολογίας φαίνεται πως είναι αναπόφευκτες.

«Στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε τα κέρδη αλλά να μειώσουμε τη ζημιά» δήλωσε ο Ιωάννης Κάπρας, διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης την Τετάρτη, εκτιμώντας πως δεν φαίνεται σύντομα τέλος στο ράλι ανόδου των τιμών των πρώτων υλών.

Η Bosch, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις της τάξεως του 3% με 5%, ανάλογα με τον κλάδο και το προϊόν ενώ με τις νέες αυξήσεις που θα γίνουν και τον Ιούλιο συνολικά θα έχουν φτάσει περί το 10%.

Εξήγησε πάντως ότι μετά τον Ιούλιο «δεν είναι στους στόχους μας να γίνουν κι άλλες ανατιμήσεις μέσα στο έτος» Σημείωσε πως σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές των πρώτων υλών τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, κάνοντας λόγο για κίνδυνο ύφεσης το 2023.

Σχετικά με τις πωλήσεις της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας επεσήμανε ότι δεν έχει παρατηρηθεί μείωση της κατανάλωσης λόγω των ανατιμήσεων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις αυξημένες κατά 22% σε σχέση με πέρσι ενώ η Bosch Ελλάδας κάνει συγκρατημένη πρόβλεψη για το υπόλοιπο του έτους, εξαιτίας των παγκοσμίων εξελίξεων. «Παρότι αναμένουμε μια δύσκολη χρονιά και στην Ελλάδα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, παραμένουμε προσηλωμένοι στην τοπική αγορά και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές της» σημείωσε ο κ. Κάπρας.

Ο ίδιος εκτίμησε πως για την Ελλάδα ο όμιλος θα έχει θετικό πρόσημο το 2022 κάνοντας ωστόσο λόγο όμως για μία δύσκολη εξίσωση σημειώνοντας πως αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ιωάννης Κάπρας, διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας.

Θετικά αποτελέσματα το 2021

Όσον αφορά στο 2021 οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 16% σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκαν στα 221 εκατ. ευρώ. «Η απόδοση της εταιρείας ξεπέρασε των προσδοκιών μας το 2021 και άγγιξε ρυθμούς ανάπτυξης προ πανδημίας» δήλωσε κ. Κάπρας. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον όμιλο Bosch στην Ελλάδα ανήλθε στα 283 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Δεκεμβρίου του 2021.

Σχετικά με τους τζίρους των εμπορικών τμημάτων, το τμήμα των Ανταλλακτικών Αυτοκινήτου σημείωσε διψήφια ποσοστιαία αύξηση το 2021. Τα τμήματα Ηλεκτρικών Εργαλείων και Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων, τα οποία είχαν σημειώσει πτώση το 2020 λόγω του κλεισίματος του λιανεμπορίου και της αγοράς, το 2021 κατέγραψαν και αυτά σημαντικές αυξήσεις.

Το 2021, η Bosch Ελλάδας παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για στήριξη του κοινωνικού συνόλου, συνέβαλε στη αρωγή οργανισμών με έντονη δράση και αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού και το Σωματείο Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου.

Παράλληλα, για την ενίσχυση των δράσεων του δήμου στον οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας χορηγήθηκαν προϊόντα στο Δήμο Κρωπίας. Ενώ συνεχίστηκε η συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς») για την προώθηση της ασφαλούς και οικολογικής οδήγησης και εξοικείωσης των οδηγών με τις νέες τεχνολογίες. Τέλος, σύναψε για ακόμη μια φορά συνεργασία με τη φοιτητική ομάδα PromRacing, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία κατασκευάζει ένα αναβαθμισμένο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο με το οποίο θα συμμετάσχουν στους αγώνες «FormulaStudent».

Σε ομιλικό επίπεδο, η Bosch είναι προσηλωμένη στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζοντας ήδη ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παράλληλα με τον Όμιλο και η Βοsch Ελλάδας συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη του στόχου του Ομίλου για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, με έργα στον τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας, των ενεργειακά ουδέτερων κτηρίων, αλλά και με την προσωπική συμβολή των εργαζόμενών της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ