ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αττική Οδός: Οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης «οδηγούν» με αξιοπιστία σε ένα καλύτερο μέλλον

Αττική Οδός: Οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης «οδηγούν» με αξιοπιστία σε ένα καλύτερο μέλλον

Οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν «το Α και το Ω» για την εξέλιξη και την πρόοδο κάθε σύγχρονης και καλά οργανωμένης κοινωνίας.

Ο λόγος αυτής της νέας, πιο «πράσινης» πραγματικότητας στην καθημερινότητά μας, πηγάζει από το γεγονός πως, στις μέρες μας, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε μια μεγάλη, συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε, σε ένα περιβάλλον που θα αντέχει να μας «φιλοξενεί».

Ομολογουμένως, πρόκειται για μία προσπάθεια που αρχίζει με τις πιο μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές, για να καταλήξει σε σημαντικές καινοτομίες, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για ένα βιώσιμο μέλλον, λοιπόν, από το να ενταχθούν οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στο πλάνο της, για το τώρα και το αύριο. Αυτή τη λογική έχει «υιοθετήσει» στην Ελλάδα και η Αττική Οδός, όντας ένας αυτοκινητόδρομος που έχει χαρακτηριστεί ως «success story», για τον τρόπο με τον οποίο έχει ενσωματώσει από την πρώτη στιγμή στην ανάπτυξή του, τη βιωσιμότητα και τις βασικές της αρχές.

Έχοντας το «βλέμμα» στραμμένο στο μέλλον, η Αττική Οδός, κατάφερε να αποτελέσει έργο-σταθμό, δίνοντας μία νέα διάσταση στην καθιερωμένη αντίληψη για τον χρόνο και τις αποστάσεις στο λεκανοπέδιο. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια, ο αυτοκινητόδρομος που επιλέγουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, για να φτάσουν στον προορισμό τους. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και δημιουργεί αξία, αναπτύσσοντας υπεύθυνες πρακτικές για τους εργαζόμενους, για τους χρήστες, για την κοινωνία και για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το έργο, έχουν ενσωματώσει πλήρως στον πυρήνα της λειτουργίας τους τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τους τέσσερις βασικούς άξονες, γύρω από τους οποίους κινείται το τεράστιο αυτό έργο.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ανθρώπινο δυναμικό

Εάν υπάρχει κάτι το οποίο η Αττική Οδός γνωρίζει καλά, τότε, αναμφίβολα, είναι η σημαντική συμβολή των εργαζομένων της, που προσπαθούν αδιάκοπα από κάθε θέση ευθύνης για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες της επενδύουν στη διαρκή εκπαίδευση και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, εξασφαλίζοντας παράλληλα πρόσθετες παροχές για το προσωπικό.

Αναλύοντας σε αριθμούς την παραπάνω αρχή, αξίζει να αναφερθεί πως το 2021 οι εταιρείες απασχόλησαν 1.664 εργαζόμενους και συνέβαλαν στην εκπαίδευση και την περαιτέρω κατάρτιση των υπαλλήλων τους σε διάφορα θέματα σχετικά με το επαγγελματικό τους αντικείμενο για πάνω από 11.000 ώρες συνολικά. Επιπλέον, για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής του ανθρώπινου δυναμικού, προχωρούν σε πρόσθετες παροχές: Ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη, μηνιαίο επίδομα παιδικού σταθμού για τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, συμμετοχή των παιδιών των εργαζομένων σε παιδικές κατασκηνώσεις, δωροεπιταγές στο τέλος της χρονιάς, κάρτες σίτισης (ticket restaurant), 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης κ.ά. Στην ανεκτίμητη εταιρική Τράπεζα Αίματος, το 2021 προσφέρθηκαν 417 μονάδες αίματος από 216 εθελοντές αιμοδότες, οι οποίες και βρίσκονται στη διάθεση των εργαζομένων και των συγγενών τους όταν υπάρχει ανάγκη.

Πρωταρχικό μέλημα η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση

Προτεραιότητα επίσης, τόσο της «Αττικής Οδού Α.Ε.», όσο και των «Αττικών Διαδρομών Α.Ε.» είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των χρηστών. Το 2021 η εταιρεία λειτουργίας σε σύνολο 23.326 συμβάντων, βρέθηκε σε 6 λεπτά περίπου, κατά μέσο όρο, κοντά στους χρήστες, ενώ, το τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών της Αττικής Οδού δέχθηκε πάνω από 350.000 κλήσεις που εξυπηρετήθηκαν κατά μέσο όρο σε λιγότερο από 2 λεπτά. Με πρωταρχική μέριμνα την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, οι δύο εταιρείες διαθέτουν 5 πιστοποιήσεις ISO. Επίσης, στα Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών προστέθηκε ένα ακόμα επί του κόμβου της Λ. Κηφισίας («Δαχτυλίδι»), το οποίο είναι το πρώτο εκτός αυτοκινητόδρομου, απαντώντας στο αίτημα για πρόσβαση σε ένα σημείο που να βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία.

Με το «βλέμμα» προς τις τοπικές κοινωνίες

Η Αττική Οδός γνωρίζει πώς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Το 2021 οι εταιρείες προχώρησαν σε δωρεές σε ΜΚΟ και λοιπούς φορείς συνολικού ύψους άνω των 42.000 €, ενώ παράλληλα, με προσήλωση στο όραμά τους για την προαγωγή της κουλτούρας οδικής ασφάλειας στην κοινωνία, προωθούν συνεχώς νέες δράσεις και πρωτοβουλίες για να μυήσουν παιδιά και εφήβους στη σπουδαία αυτή υπόθεση. Ενδεικτικά, όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν με δημιουργικότητα και φαντασία πάνω από 150.000 παιδιά μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Με κατευθυντήριο γνώμονα την «πράσινη» ανάπτυξη

Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας, είναι «μονόδρομος» για την Αττική Οδό και το έργο που πραγματοποιεί. Συνεπώς, οι διευρυμένες πράσινες ζώνες της Αττικής Οδού συντηρούνται και επεκτείνονται, με εξειδικευμένο προσωπικό να απασχολείται σε μόνιμη βάση για τη φροντίδα των 800.000 δέντρων και θάμνων και των 78.000 τ.μ. χλοοτάπητα του πράσινου αυτοκινητόδρομου. Μεταξύ άλλων, το 2021 ανακυκλώθηκαν 1.560 κιλά πλαστικού, 1.918 κιλά ελαστικών και 15.235 κιλά σιδήρου, ενώ οι εταιρείες μείωσαν τη συνολική κατανάλωση νερού κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η Αττική Οδός, κατάφερε -έχοντας στο επίκεντρο της ανάγκες του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντος- να αποτελέσει έργο-σταθμό, δίνοντας μία νέα διάσταση στην καθιερωμένη αντίληψη για τον χρόνο και τις αποστάσεις στο λεκανοπέδιο και να δημιουργήσει, συγχρόνως, μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους χιλιάδες οδηγούς και τις εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.». Ερχόμενη στο παρόν και χαράσσοντας ένα μέλλον πιο «πράσινο» για τη νέα γενιά, έφερε στο «σήμερα» μια πορεία, με οδηγό τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.