ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και η μετάβαση των επιχειρήσεων στη Beyond myDATA εποχή

Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και η μετάβαση των επιχειρήσεων στη Beyond myDATA εποχή

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια, τόσο οι εξελίξεις στην τεχνολογία, όσο και τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, συνέλαβαν στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και δημιουργήσαν μία νέα πραγματικότητα για τους καταναλωτές, αλλά κυρίως για τις εταιρείες και τις μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις.

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές της σύγχρονης ψηφιακής εποχής που έλαβε χώρα ήταν, βέβαια, η εξοικείωση των επιχειρήσεων με την έννοια της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που στην Ελλάδα έγινε μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myDATA.

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα για τις επιχειρήσεις να πάνε ένα βήμα παραπέρα, αφού μετά το πρώτο στάδιο του μεγαλύτερου έργου μαζικής ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων στην χώρα μας, ξεκινά το επόμενο και συγκεκριμένα, έρχεται η Beyond myDATA εποχή. Και αυτό το πέρασμα, που συνεπάγεται με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση προς το κράτος, αναμένεται να απλοποιήσει περαιτέρω τη λειτουργία των σύγχρονων επιχειρήσεων, εξοικονομώντας πολύτιμο διαχειριστικό χρόνο και κόστος προς όφελος τους, αυτοματοποιώντας πολλές χρονοβόρες διαδικασίες και ταυτόχρονα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα πιο βιώσιμο «πρόσωπο».

Οι συναλλαγές B2G και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

Τι είναι η Beyond myDATA εποχή και ποιες αλλαγές αναμένεται να φέρει στον κόσμο του σύγχρονου επιχειρείν; Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, που τώρα έρχεται μέσω του B2G, δηλαδή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στο πλαίσιο των Δημόσιων Συμβάσεων.

Με λίγα λόγια, από την πρώτη επαφή με την ηλεκτρονική και αυτοματοποιημένη ανταλλαγή παραστατικών και γενικότερα των διαδικασιών που σχετίζονται με τις διεκπεραιώσεις των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, περνάμε στην εποχή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πρόσφατη διευκρίνιση της ΓΓΠΣΔΔ, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν ηλεκτρονική τιμολόγηση, υποχρεούνται να αποστέλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους προς τις δημόσιες αρχές, με άμεση έναρξη εφαρμογής.

Αυτή η απόφαση φέρνει πολλές αλλαγές για τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται τώρα να επιταχύνουν τα βήματά τους, προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Το σίγουρο είναι όμως, ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση διευκολύνει ήδη σε σημαντικό βαθμό τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας μάλιστα τόσο στην ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση της διαδικασίας ανταλλαγής παραστατικών, όσο και στη μείωση του ιδιαίτερα υψηλού κόστους τους, καθώς και μεταξύ άλλων, στον περιορισμό λαθών που συμβαίνουν συχνά, όταν αυτή η διαδικασία γίνεται με έγχαρτα τιμολόγια ή δελτία αποστολής.

Πώς μπορεί μία επιχείρηση να περάσει στο επόμενο στάδιο

Με ποιον τρόπο μπορεί, λοιπόν, μία επιχείρηση να περάσει στη Beyond myDATA εποχή και να ανακαλύψει τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία μάλιστα γίνεται τώρα υποχρεωτική;

Ακόμη και για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν καταφέρει να εξοικειωθούν απολύτως με τις ψηφιακές τεχνολογίες, το να καταφέρουν να περάσουν στην εποχή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εύκολα και γρήγορα, είναι μία απλή διαδικασία, αν έχουν φυσικά την κατάλληλη στήριξη. Για να τα καταφέρουν συνεπώς, θα χρειαστεί ενδεχομένως να στραφούν σε έναν πιστοποιημένο πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που θα αναλάβει για εκείνες αυτήν τη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της IMPACT, μίας από τις πλέον καινοτόμες εταιρείες της ελληνικής αγοράς στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών από το 1998, που προσφέρει την πλέον ολοκληρωμένη λύση ηλεκτρονικής τιμολόγησης, έχοντας μάλιστα υλοποιήσει σημαντικά έργα στους κλάδους του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, των τραπεζών και μεταξύ άλλων, των τηλεπικοινωνιών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η απόφαση, λοιπόν, μιας επιχείρησης να στραφεί σε έναν πιστοποιημένο πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική, σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της IMPACT, οι ειδικοί στις ψηφιακές τεχνολογίες και η εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών συμβούλων της εταιρείας, μέσω του ιδιόκτητου PEPPOL Access Point της IMPACT, αναλαμβάνουν τη δρομολόγηση των τιμολογίων άμεσα και με ασφάλεια στην αρμόδια αναθέτουσα αρχή, κάτι που έχει πολλά οφέλη: Από τον άμεσο εντοπισμό του τιμολογίου, μέχρι τον έλεγχο της έγκρισης, αλλά και της ολοκλήρωσης της πληρωμής. Όλα αυτά ενώ καθόλη τη διάρκεια της υλοποίησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, οι επιχειρήσεις έχουν στο πλευρό ειδικούς, οι οποίοι τους καθοδηγούν, παρέχοντάς τους κάθε απαραίτητη πληροφορία, ανά πάσα στιγμή. Να σημειώσουμε δε πως το ελληνικό δημόσιο θα λαμβάνει πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια από τους προμηθευτές του αποκλειστικά μέσω του δικτύου PEPPOL, στο οποίο η IMPACT είναι συμβατή. Για την ακρίβεια, είναι ο πρώτος πάροχος που πιστοποιήθηκε από το δημόσιο.

Ένα ακόμη σημαντικό όφελος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, βέβαια, που συχνά δεν αναλογιζόμαστε, αλλά έχει μεγάλη αξία, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η βιωσιμότητα αποτελεί τον «κανόνα» στη ζωή μας, είναι και ο θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον. Διότι η μετάβαση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση «μεταφράζεται» σε μείωση του αποτυπώματος CO2 στο περιβάλλον μέσω της μείωσης της κατανάλωσης χαρτιού και της υιοθέτησης πρακτικών που ενισχύουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των σύγχρονων εταιρειών. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η IMPACT. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επτά στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα έχουν επιλέξει τις λύσεις ηλεκτρονικής τιμολόγησης που προσφέρει μέσω της πλατφόρμας WeDoConnect.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα WeDoConnect της IMPACT αξιοποιεί τις λύσεις cloud της Microsoft, καθώς είναι εγκατεστημένη στο Microsoft Azure. Αυτή η υλοποίηση εγγυάται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας, αξιοπιστίας, επιδόσεων και ευελιξίας που είναι διαθέσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με την υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προς το κράτος να είναι γεγονός, πάντως, δεν υπάρχει αμφιβολία πως πολλές διαδικασίες θα απλοποιηθούν περαιτέρω, χάρη στις συναλλαγές B2G. Το σίγουρο είναι πως η Beyond myDATA εποχή είναι εδώ και οι επιχειρήσεις καλούνται να εισέλθουν σε αυτήν, πραγματοποιώντας όσο πιο ομαλά γίνεται το πέρασμά τους και ολοκληρώνοντας τον δικό τους ψηφιακό μετασχηματισμό.