ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τομείς στους οποίους σκοπεύει να επενδύσει η Vodafone Ελλάδος

Οι τομείς στους οποίους σκοπεύει να επενδύσει η Vodafone Ελλάδος
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης

Έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των δικών της υποδομών και δικτύων αλλά και επέκταση σε νέους τομείς πέραν των «παραδοσιακών» τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σκοπεύει να δώσει η Vodafone Ελλάδος, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Ο κ. Μπρουμίδης έκανε λόγο για μία εταιρεία που έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και από εκεί που επικεντρωνόταν στην υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, πλέον δραστηριοποιείται στη σταθερή τηλεφωνία, στην ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο, τη συνδρομητική τηλεόραση, έχει εισέλθει στα έργα πληροφορικής με σημαντικές επιτυχίες, ενώ επεκτείνεται και σε τομείς όπως είναι το Internet of Things (IoT).

Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα της ανάπτυξης των δικών της υποδομών με τον κ. Μπρουμίδη να αναφέρει ότι η Vodafone Ελλάδος συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου ύψους 600 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, το οποίο επικεντρώνεται αφενός στην ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών που θα έχει φθάσει να καλύπτει 800.000 γραμμές μέχρι το 2025 και αφετέρου η επέκταση της πληθυσμιακής κάλυψης με 5G με τον στόχο εκεί να είναι το 70% μέχρι το 2023. Μάλιστα, ο κ. Μπρουμίδης επεσήμανε ότι θα υπάρξουν επιπλέον κεφάλαια προς επένδυση σε υποδομές όταν η Vodafone θα αρχίσει να μετατρέπει συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC) σε συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH).

Αξιοσημείωτο αναφορικά με τις υποδομές κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς είναι πως η Vodafone Ελλάδος σκοπεύει να ξεκινήσει, εντός του 2022, τη λειτουργία υποδομών 5G Stand Alone (SA). Πρόκειται για την επόμενη «έκδοση» του 5G, η οποία είναι αυτή που θα επιτρέψει την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών και εφαρμογών. Σημειώνεται ότι η Vodafone Ελλάδος θα είναι από τους πρώτους παρόχους στην Ευρώπη που θα θέσει σε λειτουργία δίκτυο 5G SA.

Ο κ. Μπρουμίδης ερωτήθηκε σχετικά με το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας με τη ΔΕΗ με δεδομένο ότι η τελευταία έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι εγκαθιστώντας ίνα στα υπέργεια καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος, με το πλάνο να αφορά την παροχή υπηρεσιών χονδρικής. Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει επαφές με τη ΔΕΗ εδώ και αρκετό καιρό και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν το δίκτυο φτιαχτεί, αν λειτουργεί και αν η τιμή χονδρικής ικανοποιητική, τότε θα μιλήσουμε».

Ένας από τους τομείς που η Vodafone Ελλάδος σκοπεύει να δώσει περαιτέρω προσοχή είναι αυτός των ψηφιακών έργων (ICT) για τον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για τη διετία 2022-2023 όσον αφορά στα έσοδα από έργα ICT ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. «Είναι μία προτεραιότητα για εμάς, θα πάμε με συγκεκριμένο πλάνο και θα επικεντρωθούμε σε έργα που μας ενδιαφέρουν και με συνεργασίες από το «πάνω ράφι» της αγοράς» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος.

Όσον αφορά τη συνδρομητική τηλεόραση, ο κ. Μπρουμίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αποδοχή που έχουν τα πακέτα που ενσωματώνουν και πρόσβαση στο Disney+, τη γνωστή υπηρεσία video streaming που είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Ο κ. Μπρουμίδης υποστήριξε, μάλιστα, ότι στα πλάνα είναι να υπάρξει αντίστοιχη κίνηση και για το HBO Max, μίας άλλης γνωστής υπηρεσία video streaming, η οποία εκτιμάται πως θα είναι και αυτή διαθέσιμη στην Ελλάδα εντός των επόμενων μηνών.

Με το Disney+ η Vodafone Ελλάδος είναι αρκετά «επιθετική» όσον αφορά στην εμπορική πολιτική, καθώς το προσφέρει δωρεάν στις συνδέσεις 100 και 200 Mbps. Ο κ. Μπρουμίδης επεσήμανε ότι η στρατηγική της Vodafone Ελλάδος είναι διαφορετική από εκείνη του ανταγωνισμού επιλέγοντας να εστιάζει στις ανάγκες των καταναλωτών και να τους αναβαθμίζει ανάλογα με το τι πραγματικά χρειάζονται. Είτε πρόκειται για βελτίωση ταχυτήτων είτε για νέες υπηρεσίες όπως είναι αυτές που σχετίζονται με το περιεχόμενο. «Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές για κάθε πελάτη ξεχωριστά, ανάλογα τις ανάγκες του κάθε συνδρομητή. Ήδη από το 1 εκατ. πελάτες μας έχουμε αναβαθμίσει τα τελευταία 2 χρόνια περί τις 350.000 γραμμές, με κόστος. Τώρα λανσάραμε μια διαφορετική μορφή αναβάθμισης προσφέροντας αναβάθμιση μέσω της προσφοράς δωρεάν υπηρεσιών όπως η τηλεόραση» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος.

Όσον αφορά τα ρυθμιστικά θέματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την κίνηση του ΟΤΕ για διπλασιασμό των ταχυτήτων των συνδρομητών του δωρεάν όπου αυτό είναι εφικτό, ο κ. Μπρουμίδης επανέλαβε τη θέση της Vodafone Ελλάδος, ότι αυτό που ζητά η εταιρεία, είναι να μπορούν να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις όλοι οι πάροχοι επί ίσοις όροις. Ανέφερε δε, ότι η Vodafone Ελλάδος έχει προσφύγει στην ΕΕ για το θέμα, ενώ δήλωσε ότι και στην ΕΕΤΤ έχουν κατανοήσει ότι το μοντέλο που χρησιμοποιείται για την έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ είναι από το 2011 και είναι παρωχημένο. Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, το νέο μοντέλο, έπρεπε να είχε βγει πριν από 3 χρόνια αλλά υπήρξε ρυθμιστική αργία. Και η Vodafone Ελλάδος ζητά να βγει το νέο μοντέλο χονδρικής, να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται από την επόμενη χρονιά και να περάσουν τα πακέτα του ΟΤΕ και μέσα από το νέο μοντέλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ