ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Αξιολογούμε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Γ. Περιστέρης: Αξιολογούμε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Τέρνα Ενεργειακή επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων. 

«Η εταιρεία έχει γίνει και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αποδέκτης του ενδιαφέροντος μεγάλων διεθνών επενδυτών.Το ενδιαφέρον αυτό αξιολογείται, χωρίς προς το παρόν να έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη προς ανακοίνωση», επισήμανε ο κ. Περιστέρης.

Σημειώνεται πως η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα έχει καλέσει εκτάκτως τους κατόχους ομολόγων της εταιρείας έκδοσης 2018 και 2020 σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, ζητώντας συναίνεση για τη χρήση καθαρών εσόδων από την εκποίηση εξαιρούμενου περιουσιακού στοιχείου, γεγονός που ενίσχυσε τις πληροφορίες για μια συμφωνία πώλησης μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή.

Ο κ. Περιστέρης δήλωσε πως ο πόλεμος και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας απέδειξε πως ως χώρα αν είχαμε προχωρήσει έγκαιρα στην κατασκευή ΑΠΕ, στις διασυνδέσεις και σε έργα αποθήκευσης θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση, καθώς οι ΑΠΕ εκτός από την ενεργειακή οικονομία προσφέρουν χαμηλές τιμές και αποτρέπουν την κλιματική καταστροφή.

Ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα που δείχνει την κωλυσιεργία των αρχών. Όπως είπε ο κ. Περιστέρης, «το 2009 - 2010 υπήρξαν αρκετοί μεγάλοι επενδυτές με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Η τότε κυβέρνηση πήρε την απόφαση να βελτιώσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα αυτό το κυνήγι της αριστείας να το πληρώνουμε μέχρι σήμερα, το 2022. Θα μπορούσαμε μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια να είχαμε κατασκευάσει έως και 2.000MW θαλάσσιων αιολικών πάρκων».

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή κερδών και αποθεματικών συνολικού ποσού 39.390.730,60 ευρώ, ήτοι 0,34 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι οι μέτοχοι που κατέχουν μετοχές της εταιρείας στις 5 Ιουλίου και η πληρωμή θα ξεκινήσει από τις 11 Ιουλίου. Η εταιρεία την τελευταία πενταετία και έχει διανείμει στους μετόχους συνολικά 176 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 προβλέπει τη συνέχιση της διανομής μερισμάτων στα συνήθη υψηλά επίπεδα των περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η διοίκηση επανέλαβε τον αναβαθμισμένο στόχο για εγκατάσταση 6,4 GW μέχρι το 2029, που αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

Ως προς τις προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου, η Τέρνα Ενεργειακή θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW, στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή. Με αυτά τα δεδομένα μέχρι το 2025 η Tέρνα Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Αντίστοιχα, την περίοδο 2026 - 2029 η Τέρνα Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ