ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις εγκαταλελειμμένοι χώροι μεταμορφώθηκαν σε Πάρκα Τσέπης από την P&G

Τρεις εγκαταλελειμμένοι χώροι μεταμορφώθηκαν σε Πάρκα Τσέπης από την P&G

Τρία νέα πάρκα τσέπης ετοιμάστηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, από την P&G, που έτσι έφτασε τα δέκα συνολικά στις δύο μεγαλύτερες αστικές περιοχές της Ελλάδας, μέσα σε διάστημα ενάμιση έτους.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες» το οποίο η P&G «τρέχει» σε υψηλές ταχύτητες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη που έχουν οι δύο μεγαλουπόλεις και συγκεκριμένα ορισμένες περιοχές τους για «πηγές πρασίνου» εντός του αστικού ιστού. Χώρους δηλαδή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, που θα λειτουργούν ως κέντρα συνάθροισης για τους κατοίκους, προσφέροντάς τους όμως την ευκαιρία να απολαμβάνουν φυσική σκιά, φρέσκο αέρα και τη μοναδική ηρεμία που αποπνέει η φύση, ακόμα και… σε συσκευασία «τσέπης».

Τα τρία νέα πάρκα δημιουργήθηκαν σε ισάριθμους αναξιοποίητους έως σήμερα και εγκαταλελειμμένους χώρους, οι δύο από τους οποίους βρίσκονταν στην Αττική και ένας στη Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την επιμέλεια της Οργάνωσης Γη, που μαζί με την P&G βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία και των δέκα πάρκων τσέπης, δημιουργήθηκαν τρία νέα πάρκα που αναβαθμίζουν αισθητικά και ουσιαστικά τις γειτονιές που βρίσκονται.


Το πάρκο τσέπης της Θεσσαλονίκης όπως ήταν πριν (αριστερά) και όπως έγινε μετά την ανάπλαση (δεξιά).

Τα οφέλη των πάρκων τσέπης στις γειτονιές των πόλεων

Η λογική των συγκεκριμένων χώρων πρασίνου αποτυπώνεται ακόμα και στον τίτλο τους. Καθώς στις σύγχρονες πόλεις είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν κατάλληλοι χώροι δημιουργίας πάρκων αρκετών στρεμμάτων, οι διοικήσεις σε όλο τον κόσμο στράφηκαν σε πιο ρεαλιστικές λύσεις: Τα πάρκα τσέπης, δηλαδή χώρους που λειτουργούν ακριβώς όπως τα υπόλοιπα πάρκα, εκτείνονται όμως σε μερικές δεκάδες ή λίγες εκατοντάδες τετραγωνικά. Εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και χώροι που ανήκουν στους δήμους αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί ποτέ, είναι οι δύο πιο «συχνές» περιπτώσεις που θεωρούνται ιδανικές για τη δημιουργία των πάρκων τσέπης.


Το πάρκο τσέπης στον Νέο Κόσμο όπως ήταν πριν (αριστερά) και όπως έγινε μετά την ανάπλαση (δεξιά).

Αξίζει όμως να γνωρίζουμε τα οφέλη των πάρκων τσέπης, σε όλη την ουσία τους. Κάθε πάρκο τσέπης, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος των περιοχών και στην αύξηση της βιοποικιλότητας, γεγονός εξαιρετικά σπουδαίο, καθώς η ανθρωπότητα στρέφεται προς τη βιωσιμότητα, αναζητώντας ένα εφικτό, πράσινο μέλλον για τον πλανήτη. Παράλληλα όμως τα πάρκα αυτά αποτελούν σημεία συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, γίνονται σημείο αναφοράς για τις γειτονιές που «ξεφυτρώνουν» και ουσιαστικά «προσκαλούν» τους περίοικους να τα εξερευνήσουν, να τα νιώσουν δικά τους και να ζήσουν χαρές κι ανέμελες στιγμές στη δροσιά τους.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, όλα τα πάρκα τσέπης της P&G έχουν σχεδιαστεί με βάση τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας στο έπακρο, υπάρχοντα υλικά, φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές και όπου αυτό είναι δυνατό, αυτόνομα φωτοβολταϊκά, σε μια προσπάθεια να γίνουν οι χώροι αυτοί και ενεργειακά ανεξάρτητοι. Ο σχεδιασμός και η επιλογή των φυτών και των δέντρων βασίζεται επίσης στις ανάγκες της κάθε περιοχής του εκάστοτε αστικού τοπίου.


Το πάρκο τσέπης στο Χαϊδάρι όπως ήταν πριν (αριστερά) και όπως έγινε μετά την ανάπλαση (δεξιά).

Τρία νέα πάρκα τσέπης από την P&G

Σε αυτές ακριβώς τις αρχές βασίστηκε και η δημιουργία των τριών νέων πάρκων από την P&G με τη συμβολή της Οργάνωσης Γη. Έτσι σήμερα, οι κάτοικοι στο Χαϊδάρι, τον Νέο Κόσμο και στη Θεσσαλονίκη, έχουν στη διάθεσή τους χώρους πρασίνου, που ταιριάζουν στο ύφος της γειτονιάς και παράλληλα τους προσφέρουν μια ευκαιρία «απόδρασης» στη φύση.

Ξεκινώντας από το πάρκο τσέπης στο Χαϊδάρι, αυτό είναι έκτασης 170 τ.μ. και βρίσκεται στην οδό Ιωαννίνων. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν συνολικά έξι καθιστικοί πάγκοι, περισσότερα από 15 δέντρα – επιπλέον όσων υπήρχαν εκεί και πάνω από 130 φυτά, μεταξύ των οποίων δάφνες, πλατάνια, αμυγδαλιές και διάφορα οπωροφόρα.

Το πάρκο τσέπης του Νέου Κόσμου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρτέμωνος και Αετίωνος. Σε μία έκταση 200 τ.μ., εγκαταλελειμμένη έως πρόσφατα, τοποθετήθηκαν τέσσερις καθιστικοί πάγκοι, αλλά και περισσότερα από 460 φυτά, με κυρίαρχα την αγγελική, το φόρμιο, τον κρυφό έρωτα και το πυξάρι. Ένας διάδρομος διασχίζει το πάρκο και διευκολύνει τη διάβαση των περαστικών, που ξαφνικά βρίσκονται μέσα σε ένα ολοζώντανο πάρκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παλιοί ευκάλυπτοι που υπήρχαν στο σημείο αναζωογονήθηκαν και πλέον αποτελούν μέρος του νέου πάρκου.

Τέλος, το πάρκο τσέπης στη Θεσσαλονίκη είναι έκτασης 690 τ.μ. και βρίσκεται στην οδό Βόγα. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν περισσότερα από 670 φυτά, μεταξύ των οποίων τριανταφυλλιές, αγγελικές, σάλβια ενώ παράλληλα έχουν αποκατασταθεί δύο ξύλινοι πάγκοι που προϋπήρχαν στον χώρο.

Συνολικά δέκα πάρκα τσέπης έχει δημιουργήσει μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο η P&G σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα πάρκα αυτά καλύπτουν με πράσινο συνολικά 4.700 τ.μ. μέσα στις πόλεις μας, ενώ φιλοξενούν περισσότερα από 6.700 δέντρα και φυτά και βρίσκονται στα Πετράλωνα, τα Σεπόλια, το Παγκράτι, το Μεταξουργείο, την Πετρούπολη, τον Ασπρόπυργο, το Χαϊδάρι, τον Νέο Κόσμο και τη Θεσσαλονίκη. Τα πάρκα αυτά ενσωματώνονται στη ζωή της πόλης και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων προσφέροντάς τους, πέρα από την ευκαιρία αναψυχής και δυνατότητες περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, με τη συνδρομή της Οργάνωσης Γη. Δέκα νέες γειτονιές σε Αττική και Θεσσαλονίκη αναπνέουν σήμερα, λίγο πιο καθαρά και βλέπουν λίγο περισσότερο πράσινο στην καθημερινότητά τους. Το μέλλον μας, άλλωστε, οφείλουμε να το ονειρευτούμε με περισσότερο πράσινο, παντού!