ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αναθέρμανση» στις υποτονικές πωλήσεις των κλιματιστικών προσδοκούν οι επιχειρήσεις

«Αναθέρμανση» στις υποτονικές πωλήσεις των κλιματιστικών προσδοκούν οι επιχειρήσεις
Ο τζίρος των επιχειρήσεων στην αγορά των κλιματιστικών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα τον Ιούνιο με τους καταναλωτές να περιμένουν την επιδότηση από το πρόγραμμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. pixabay

Σε τόνωση των πωλήσεων στην αγορά των κλιματιστικών οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν «φρενάρει», προσβλέπουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου από τα μέσα Ιουλίου όταν και εκτιμάται πως οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα έχουν λάβει τις επιδοτήσεις.

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με όσα σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στο CNN Greece, περιμένοντας την έναρξη του προγράμματος το προηγούμενο διάστημα κρατούσαν στάση αναμονής και δεν προχωρούσαν σε αγορές κλιματιστικών.

Οι πωλήσεις «φρέναραν» ακόμη περισσότερο την τελευταία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας, καθώς όσοι θέλουν να αλλάξουν το κλιματιστικό τους, περιμένουν πλέον την έγκριση των αιτήσεών τους.

Οι μεγάλες αλυσίδες με οικιακές και ηλεκτρικές συσκευές είχαν μπει από νωρίς στη «μάχη» δημιουργώντας στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα ειδικές ενότητες για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρονικών συσκευών, στις οποίες παρείχαν όλες τις σχετικές πληροφορίες στους πελάτες τους.

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας μέσα στην εβδομάδα, το ενδιαφέρον των καταναλωτών αυξήθηκε κατακόρυφα, όπως παρατηρούν στελέχη του κλάδου, με αρκετούς μάλιστα να επισκέπτονται πλέον και τα φυσικά καταστήματα προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά, τόσο για τη διαδικασία όσο και για τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι επισκέπτονται τα καταστήματα με οικιακές συσκευές απευθύνουν ερωτήσεις σχετικά με τη αγορά κλιματιστικών φιλικών προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικών, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα αφορά και την αντικατάσταση ψυγείων και καταψυκτών.

Σημαντικά πεσμένη η κίνηση του Ιουνίου

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών μπορεί να εμφανίζεται αυξημένο, ωστόσο προς το παρόν και ενώ ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού φτάνει στο τέλος του, ο τζίρος των επιχειρήσεων στην αγορά των κλιματιστικών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιούνιος θεωρείται παραδοσιακά ένας καλός μήνας για τα συγκεκριμένα προϊόντα, φέρνοντας σε άλλες περιπτώσεις σημαντικά έσοδα στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ενδεικτικό είναι, ότι όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ο τζίρος του φετινού Ιουνίου από τις πωλήσεις κλιματιστικών είναι σχεδόν ο μισός σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ενώ η όποια κινητικότητα για αγορές από πλευράς καταναλωτών αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία των αιτήσεων στην πλατφόρμα ξεκίνησε βάσει ΑΦΜ μέσα στην εβδομάδα και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουλίου, ακολούθως οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν σε λίστα με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ οι επιδοτήσεις που θα εγκριθούν θα κυμαίνονται από 135 έως 710 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ