ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα αναβιώσει το εμβληματικό κτήριο του Μινιόν

Πώς θα αναβιώσει το εμβληματικό κτήριο του Μινιόν
H πρώτη, συμβολικής σημασίας, για τη νέα εποχή που περνά το Μινιόν ήταν η φωταγώγησή του λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στην οποία προχώρησε η Dimand, ΙΝΤΙΜΕ

Κομμάτι από την παλιά του αίγλη φιλοδοξεί να ανακτήσει το ιστορικό πολυκατάστημα Μινιόν που δέσποζε για δεκαετίες στο κέντρο της Αθήνας, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση που «τρέχει» από τη Dimand.

 

To κτίριο που παραμένει αναξιοποίητο και άδειο από το 1998, πέρασε τον Νοέμβριο του 2021 στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Δημήτρη Ανδριόπουλου καθώς πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την αγορά του, από τη Folli Follie της οποίας και αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο.

H πρώτη, συμβολικής σημασίας, για τη νέα εποχή που περνά το Μινιόν ήταν η φωταγώγηση του κτιρίου των 16.000 τ.μ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στην οποία προχώρησε η Dimand, ξαναζωντανεύοντας αναμνήσεις από το παρελθόν στους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Όταν το πολυκατάστημα στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Βερανζέρου αποτελούσε όχι μόνο εμβληματικό σημείο συνάντησης για τις αγορές των Αθηναίων αλλά και μέρος χαράς για τα μικρά παιδιά που επισκέπτονταν τον τελευταίο όροφο για να φωτογραφηθούν με τον Άγιο Βασίλη.

Γραφεία, εμπορικά καταστήματα και χώροι εστίασης στο νέο Μινιόν

Το πλάνο του καινούριου ιδιοκτήτη του εμβληματικού κτιρίου αναμένεται να αναπτυχθεί σε βάθος τριετίας ενώ το νέο Μινιόν θα έχει έναν διαφορετικό χαρακτήρα από εκείνον που γνώριζαν στο παρελθόν οι Αθηναίοι.

Στόχος είναι να μετατραπεί σε ένα μοντέρνο, «πράσινο» βιοκλιματικό κτίριο μεικτών χρήσεων και να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό που θα συμβάλλει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και την αναβίωση της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών.

Αναμένεται να διαθέτει εμπορικά καταστήματα στους κάτω ορόφους του αλλά και χώρους εστίασης, επίσης γραφεία και επαγγελματικούς χώρους στους υπόλοιπους ορόφους. Ανάμεσα δε στα concept που εξετάζονται είναι να δημιουργηθούν και διαμερίσματα με θέα την Ακρόπολη στους τελευταίους ορόφους.

Σύμφωνα με στελέχη της Dimand υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί τελικά το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με κάποιους εκ των οποίων θα χρησιμοποιήσουν το κτίριο.

Η φιλοδοξία πάντως είναι η λειτουργία των εμπορικών χώρων τα Χριστούγεννα του 2023.

Η ιστορία του Μινιόν

Στο μακρινό 1934, ο Γιάννης Γεωργακάς έγινε συνέταιρος με τον Άγγελο Σεραφειμίδη ο οποίος μόλις είχε έρθει από την Αμερική σε ένα μικρό περίπτερο στα Χαυτεία με την ονομασία «Μινιόν» το οποίο πωλούσε πολλά μικροαντικείμενα.

Μετά την επιτυχία που είχε το εγχείρημα αυτό, ακολουθήσε ένα δεύτερο περίπτερο και στη συνέχεια το 1944 το άνοιγμα του καταστήματος στην Πατησίων από τον Γιάννη Γεωργακά ενώ ο Άγγελος Σεραφειμίδης είχε επιστρέψει στην Αμερική.

Μέσα στη δεκαετία του 1950 το νέο πολυκατάστημα σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη, φτάνοντας να διαθέτει 120.000 είδη απασχολώντας παράλληλα 1.000 άτομα προσωπικό ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν καθιερώθηκε στη συνείδηση των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Η πορεία αυτή ανακόπηκε τον Δεκέμβριο του 1980, εν μέσω εορτών, όταν και σημειώθηκε κύμα εμπρησμών σε πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας, με το Μινιόν να καταστρέφεται.

Μέσα στην επόμενη 15ετία τα υπερβολικά χρέη που σχηματίστηκαν οδήγησαν το Μινιόν να περάσει σε κρατικά χέρια, ενώ ο Γιάννης Γεωργακάς ανέλαβε εκ νέου τα ηνία το 1991.

Το 1998 μετά τη διακοπή της λειτουργίας του, το Μινιόν αποκτήθηκε από την Elmec Sports με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει την επαναλειτουργία του πολυκαταστήματος. Έπειτα από την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, εξετάστηκαν εν νέου πολλά σχέδια, μεταξύ των οποίων να μετατραπεί σε κατάστημα ή να το νοικιάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Το κτίριο ωστόσο παρέμενε αναξιοποίητο όλες τις επόμενες δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ