ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea Investments: Επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ στον οικιστικό κλάδο - Τα πρώτα projects

Prodea Investments: Επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ στον οικιστικό κλάδο - Τα πρώτα projects
Σκοπός της εταιρείας επενδύσεων σε real estate είναι η ανάπτυξη οικιστικού προϊόντος προς πώληση (Build to Sell ή BtS) και ενοικίαση (Built to Rent ή BtR).

Πλάνο για επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ από την περαιτέρω δραστηριοποίησή της στον οικιστικό κλάδο στην Ελλάδα σχεδιάζει η Prodea Investments για τα επόμενα χρόνια.

Η εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία έχει προχωρήσει στην απόκτηση πέντε εταιρειών στις οποίες ανήκουν 9 οικιστικά οικόπεδα και ένα υφιστάμενο κτήριο κατοικιών πλήρως μισθωμένο.

Ήδη τα πρώτα πέντε οικιστικά projects στην Αττική βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης ενώ αναμένεται να βγουν στην αγορά μέσα στους επόμενους 18 με 36 μήνες.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αγορά των πέντε οικοπέδων με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται περίπου στα 17 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος ανάπτυξης των οικιστικών συγκροτημάτων υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Σκοπός της Prodea είναι η ανάπτυξη οικιστικού προϊόντος προς πώληση (Build to Sell) και ενοικίαση (Built to Rent) ενώ οι συνολικές της επενδύσεις στην αγορά κατοικίας αποτελούν μέρος του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 790 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις σε ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και σε πράσινα γραφεία καθώς εκτιμά πως το μέλλον είναι στα αειφόρα ακίνητα όπου και καταγράφεται μεγάλη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Prodea, Άρι Καρυτινό, ο κύριος όγκος των οικιστικών μονάδων προορίζονται για πώληση ενώ οι υπόλοιπες αναμένεται να διατεθούν προς ενοικίαση. Πρόκειται ουσιαστικά για μία πιλοτική κίνηση της εταιρείας στο Built to Rent, ένα μοντέλο αξιοποίησης ακινήτων σε μεγάλο βαθμό άγνωστο στην ελληνική αγορά και το οποίο μένει να φανεί αν μπορέσει να προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις της τάξεως του 7%.

Αναλυτικά το χαρτοφυλάκιο BtS περιλαμβάνει 4 οικοπεδικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε Νέα Ερυθραία, Πολιτεία, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι, συνολικής επιφάνειας άνω των 7.000 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας περίπου 7.000 τ.μ.

Παράλληλα το χαρτοφυλάκιο BtR περιλαμβάνει 5 οικοπεδικές εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας της τάξης των 1.700 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας της τάξης των 5.500 τ.μ., καθώς και ένα πλήρως μισθωμένο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ., το οποίο διαθέτει 24 διαμερίσματα.

Τα παραπάνω projects έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενη κίνηση της εταιρείας να αποκτήσει οικόπεδο στην περιοχή του Ελληνικού, συνολικής επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ., στο οποίο δρομολογείται η ανάπτυξη διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 2.800 τ.μ.

Τα νέα γραφεία στο κέντρο της Αθήνας

Πέραν των νέων επενδύσεων η Prodea Investments πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητο κτήριο στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα προπολεμικό κτίσμα, συνολικής επιφάνειας περί των 3.000 τ.μ., το οποίο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, μεσώροφο, τέσσερις ορόφους, δύο εξώστες και δώμα με θέα την Ακρόπολη.

Το κτήριο έχει πιστοποιηθεί κατά το διεθνές πρότυπο LEED σε επίπεδο Gold, αποδεικνύοντας τα υψηλά επίπεδα αειφορίας του. Παράλληλα βρίσκεται υπό πιστοποίηση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο WELL, ένα πρότυπο που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτηρίου. Αποτελεί μάλιστα το πρώτο κτήριο γραφείων στην Ελλάδα που πληροί τις προδιαγραφές των δύο αυτών πιστοποιήσεων.

Οι παρεμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν στο κτήριο ήταν εκτεταμένες και ως στόχο είχαν την εξασφάλιση της λειτουργίας του ως σύνολο τόσο οριζόντια όσο και κατακόρυφα, και όχι ως άθροισμα γραφείων ή ορόφων.

Μία ακόμη πρόκληση που έθεσε η μορφολογία του κτηρίου ήταν η ενσωμάτωση σε αυτό όλων των συστημάτων ήχου, ασφάλειας, πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, χωρίς όμως τα στοιχεία των επιμέρους συστημάτων να γίνονται αντιληπτά από τον επισκέπτη ή να επιβαρύνουν οπτικά το κτήριο. Παράλληλα για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων του κτηρίου, τοποθετήθηκαν έργα τέχνης νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ