ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έξυπνες» επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να αναβαθμίσουμε τη ζωή μας αύριο

«Έξυπνες» επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να αναβαθμίσουμε τη ζωή μας αύριο

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και σε πολλές περιπτώσεις από αστάθεια, κάτι που αισθάνονται και εκφράζουν συχνά οι πολίτες στη χώρα μας. Διότι έπειτα από δύο χρόνια αυστηρών μέτρων και ανατροπών λόγω της πανδημίας και βιώνοντας σήμερα τις επιπτώσεις -και δη τις οικονομικές- της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η πλειονότητα των πολιτών ατενίζει το «αύριο» με ανησυχία, ενώ την ίδια ώρα δυσκολεύεται να απολαύσει την ποιότητας ζωής που επιθυμεί και να πιστέψει ότι θα δει τους στόχους της να εκπληρώνονται σε βάθος χρόνου.

Κάπου εδώ, λοιπόν, προκύπτει το εξής ερώτημα: Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να περιορίσουμε το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουμε και την ίδια ώρα, να καταφέρουμε να δούμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον;

Το «κλειδί» βρίσκεται στο να φροντίσουμε για τα μελλοντικά μας σχέδια, αναλαμβάνοντας δράση σήμερα για να δημιουργήσουμε ένα πλάνο ζωής, δηλαδή το δικό μας Full [Life Plan], χωρίς όμως να στερηθούμε την ποιότητα ζωής που θέλουμε να απολαμβάνουμε σήμερα. Και για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να εστιάσουμε στους πλέον σημαντικούς τομείς της ζωής μας, ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα.

Σχεδιάζοντας τους μελλοντικούς μας στόχους: Είτε πρόκειται για τα προσωπικά ή τα επαγγελματικά μας σχέδια, το άγχος για το αν θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους που θέτουμε είναι έντονο, ειδικότερα στις μέρες μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο, ώστε να σχεδιάζουμε και να οργανώνουμε τη διαδρομή προς την εκπλήρωση των στόχων μας, ξεκινώντας από τη δημιουργία ενός κεφαλαίου που θα μας βοηθήσει να δούμε την επίτευξη των πλάνων μας.

Εστιάζοντας εγκαίρως στο θέμα της συνταξιοδότησης: Πολλοί είναι οι πολίτες οι οποίοι αισθάνονται ανησυχία, αναφορικά με το πώς θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μία καλή ποιότητα ζωής κατά την περίοδο της σύνταξης. Συνεπώς, έχει σημασία να μην αφήσουμε αυτόν τον τομέα στην αβεβαιότητα, αλλά να λάβουμε τα μέτρα μας, δημιουργώντας ένα κεφάλαιο που θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε ξέγνοιαστα και νιώθοντας ασφάλεια, τη ζωή μας μετά τη συνταξιοδότηση.

Επενδύοντας στην αποκατάσταση και το μέλλον των παιδιών μας: Για τους περισσότερους γονείς, η αβεβαιότητα που αισθάνονται τα τελευταία χρόνια γίνεται ακόμη πιο έντονη, όταν αναλογίζονται το μέλλον των παιδιών τους. Η αποκατάσταση των παιδιών τους, λοιπόν, είναι ένας τομέας στον οποίο αξίζει να επενδύσουν σήμερα κιόλας και είναι κάτι που μπορούν να κάνουν μέσα από «έξυπνες» επενδυτικές κινήσεις, όπως δημιουργώντας ένα κεφάλαιο, μέσω συστηματικών περιοδικών μηνιαίων πληρωμών.

Ένα πλήρες πλάνο ζωής που θα μας εξασφαλίσει ασφάλεια και το «αύριο» που θέλουμε

Από την επίτευξη των μελλοντικών μας στόχων μέχρι την «έξυπνη» διαχείριση των χρημάτων που αποταμιεύουμε, την αποκατάσταση των παιδιών μας και φυσικά, την ασφάλεια και την καλή ποιότητα ζωής κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης. Για να απολαμβάνουμε όλα τα παραπάνω και να τα εξασφαλίσουμε, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στα μελλοντικά μας σχέδια. Και για να φροντίσουμε για το μέλλον μας, δεν χρειάζεται να στερηθούμε το σήμερα. Αρκεί να δημιουργήσουμε ένα κεφάλαιο, για όλα όσα επιθυμούμε.

Πράγματι, η δημιουργία ενός κεφαλαίου για τα μελλοντικά μας σχέδια, μπορεί να αποδειχθεί μία ιδιαίτερα «έξυπνη» κίνηση, ενώ σήμερα μπορεί να γίνει απλώς επενδύοντας ένα συγκεκριμένο ποσό το μήνα και δη, αποκομίζοντας ικανοποιητικές αποδόσεις στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Full [Life Plan], δηλαδή του νέου ασφαλιστικού-επενδυτικού προγράμματος τακτικών καταβολών ασφαλίστρου* από την Εθνική Ασφαλιστική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεχωρίζει, διότι μας επιτρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, δηλαδή να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε σήμερα.

Ξεκινώντας το δικό μας πλάνο ζωής χωρίς αρχικό κεφάλαιο

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως για να ξεκινήσουν να επενδύουν στο «αύριο» που θέλουν και να σχεδιάσουν το δικό τους πλάνο ζωής, χρειάζονται ένα σημαντικό αρχικό κεφάλαιο. Αυτός όμως δεν είναι ο «κανόνας» σε ό,τι αφορά στη νέα επενδυτική πρόταση Full [Life Plan]. Διότι η επένδυση μέσα από αυτό το πρόγραμμα δεν απαιτεί αρχικό κεφάλαιο, αλλά τακτικές μηνιαίες καταβολές και μάλιστα, του ποσού που ο καθένας επιθυμεί να επενδύσει.

Για την ακρίβεια, το ελάχιστο μηνιαίο ποσό που μπορεί να επενδύσει κάποιος για να «χτίσει» σταδιακά ένα επενδυτικό κεφάλαιο με χρονικό ορίζοντα από 10 έως 20 έτη, είναι τα 70 ευρώ για διάρκεια του προγράμματος από 15 έτη και άνω ή τα 80 ευρώ για κάτω από 15 έτη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μάλιστα, συνοδεύεται και με σημαντικά οφέλη. Αυτό που θα πρέπει να επιλέξει ο ασφαλισμένος, λοιπόν, είναι το ύψος του ποσού που επιθυμεί να επενδύσει και τη χρονική διάρκεια της επένδυσής του.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο, έτσι ώστε να μειώνεται ο επενδυτικός κίνδυνος όσο πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του, ενώ ο ασφαλισμένος μπορεί να ωφεληθεί από τις ενδεχόμενα υψηλότερες αποδόσεις των μακροπρόθεσμων επενδύσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο απωλειών. Όλα αυτά ενώ το Full [Life Plan] μας παρέχει τη σιγουριά του να γνωρίζουμε ότι η διαχείριση της επένδυσης γίνεται από τον έμπειρο, διεθνούς εμβέλειας διαχειριστή, την BNP Paribas Asset Management -και επομένως δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις από την πλευρά του ασφαλισμένου- και μας παρέχει επίσης ευελιξία, δίνοντας το δικαίωμα εξαγοράς και μερικής εξαγοράς -εφόσον κάποιος το επιθυμεί- από τον τρίτο κιόλας μήνα της επένδυσης.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο όσον αφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι το ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να διασφαλίσει την οικογένειά του, μέσω της ασφαλιστικής κάλυψης που παρέχει, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ενίσχυσης της επένδυσης κατά τη διάρκεια του προγράμματος με έκτακτες καταβολές. Παράλληλα, επιβραβεύει τους συνεπείς ασφαλισμένους με τη λήξη της 10ετίας του προγράμματος, αλλά και εφόσον η διάρκεια του συμβολαίου του είναι από 15 έτη και πάνω, με ένα επιπλέον ποσοστό του λογαριασμού επένδυσής του.

Μπορεί, λοιπόν, η εποχή μας να χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα όμως, αυτό δεν σημαίνει πως το μέλλον μας θα είναι εξίσου αβέβαιο. Οργανώνοντας βήμα-βήμα τα σχέδιά μας και επενδύοντας σήμερα στην επίτευξη των στόχων μας, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για ένα «αύριο» περισσότερο σίγουρο και ασφαλές και για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο σε ό,τι αφορά στη συνταξιοδότησή μας, όσο στο μέλλον των παιδιών μας και τα επαγγελματικά μας πλάνα. Το «κλειδί» είναι να επιλέξουμε «έξυπνες» και σύγχρονες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

*Η Εθνική Ασφαλιστική δεν παρέχει οποιασδήποτε μορφής εγγύηση για την απόδοση ή διατήρηση των επενδυόμενων ποσών στα Επενδυτικά τμήματα Κεφαλαίων.
Η επένδυση σε Κεφάλαια Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) δεν έχει εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές