ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ταράσσει τα νερά στην Ενέργεια η Sunlight Group, με τρίτη εξαγορά μέσα σε επτά μήνες

Ταράσσει τα νερά στην Ενέργεια η Sunlight Group, με τρίτη εξαγορά μέσα σε επτά μήνες
Το βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στο Νέο Όλβιο Ξάνθης

Το δυναμικό της πλάνο επενδύσεων, συνολικού ύψους €560 εκατ., συνεχίζει να εφαρμόζει με συνέπεια η Sunlight Group που προχώρησε στην τρίτη εξαγορά εταιρείας μέσα σε επτά μόλις μήνες. Πρόκειται για τη συμφωνία για την εξαγορά του 51% της γερμανικής εταιρείας A. Müller GmbH Industriebatterien-Stromversorgungssysteme, που φέρνει τη Sunlight αυτομάτως σε θέση κυρίαρχου «παίκτη» στον ευρωπαϊκό χώρο της ενέργειας – τόσο ως προς την αποθήκευση όσο, ιδίως, αναφορικά με τα προϊόντα ιόντων λιθίου για βιομηχανικές εφαρμογές που η εταιρεία παράγει, καθώς ενισχύεται σημαντικά το δίκτυο πωλήσεων και υπηρεσιών της.

Η Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στις ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για εκτός δρόμου εφαρμογές, ολοκληρώνει έτσι την τρίτη της εξαγορά, μετά την εξαγορά της ιταλικής PBM τον Απρίλιο του 2022 και της ελληνικής Technoform στα τέλη του 2021. Καταγράφοντας ήδη 30 και πλέον χρόνια παρουσίας, η Sunlight θεωρείται πρωτοπόρος στην παγκόσμια παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, τεχνολογίας μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου. Με κυρίαρχη παρουσία σε πολλά σημεία ανά τον κόσμο, διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, στην Ιταλία και τις ΗΠΑ. Συνολικά, τα προϊόντα της εταιρείας που κατασκευάζονται και συναρμολογούνται και στη χώρα μας, διατίθενται σε περισσότερες από 100 χώρες μέσω γραφείων πωλήσεων και υποστήριξης, καθώς και εξουσιοδοτημένου δικτύου συνεργατών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Sunlight Group επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη του παγκόσμιου κλάδου αποθήκευσης ενέργειας, συνδυάζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας με τον τεχνολογικό αγνωστικισμό και τη γνώση που βασίζεται σε δεδομένα. Έτσι, διαθέτει εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, δύο κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης και χρόνια εμπειρίας σε καινοτόμα προϊόντα ιόντων λιθίου, ώστε να αναπτύσσει περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για τη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, την ηλεκτροκίνηση για οχήματα αναψυχής και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Η A. ller GmbH κυρίαρχος στις μπαταρίες στην Ευρώπη

Η εταιρεία A. Müller GmbH εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια ειδικεύεται στο χονδρεμπόριο μπαταριών, συστημάτων τροφοδοσίας, τεχνολογιών φόρτισης και αξεσουάρ. Παρέχει επίσης υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης μπαταριών από εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και αποκομιδής μπαταριών με τρόπο επαγγελματικό και φιλικό στο περιβάλλον. Η μητρική εταιρεία δραστηριοποιείται σε πέντε σημεία στη Γερμανία, ενώ λειτουργεί επίσης γραφεία πωλήσεων και διανομής στην Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο, απασχολώντας συνολικά περισσότερους από 130 εργαζόμενους.

Η εξαγορά του 51% από τη Sunlight Group έλαβε την τελική έγκριση από την ομοσπονδιακή επιτροπή ανταγωνισμού της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2022, δυνάμει της σχετικής συμφωνίας που είχαν υπογράψει από τον Μάιο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, κ. Λάμπρος Μπίσαλας, και ο ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της ller Anlagen GmbH & Co. KG, κ. Erik Müller. Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 51% της A. Müller GmbH από τη Sunlight, ενώ η Müller Anlagen διατηρεί το 49% της εταιρείας και ο κ. Müller παραμένει στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.


Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας Sunlight Group - A. Müller GmbH

Πενταετές επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης ύψους €560 εκατ.

Δηλώνοντας «ευτυχής» από τη «σημαντική αυτή συμφωνία», ο κ. Μπίσαλας στάθηκε ιδιαίτερα στη συνέπεια υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της Sunlight Group, σε παγκόσμιο επίπεδο: «Σε συνέχεια της παρουσίας μας στις ΗΠΑ και την Ιταλία, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επισημοποιούμε τη φυσική μας παρουσία στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες, όπου η αγορά μπαταριών –και ειδικά μπαταριών λιθίου– γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Επενδύουμε στην τεχνογνωσία της εταιρείας A. Müller GmbH, ενός πολύτιμου και έμπιστου συνεργάτη της Sunlight επί σειρά ετών με εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων, διανομής και εξυπηρέτησης, και βαθιά γνώση της αγοράς. Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τη δυναμική και το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας – ιδίως στις τεχνολογίες λιθίου για τη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, την ηλεκτροκίνηση για οχήματα αναψυχής, και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ύψους €560 εκατ. πενταετές πλάνο (2021-2026) ανάπτυξης της Sunlight Group στοχεύει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού και του δικτύου πωλήσεών της. Πιο συγκεκριμένα, η Sunlight προχωρά σε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε μια σειρά από τομείς: Τον εξοπλισμό, τις αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής και συναρμολόγησης, την Έρευνα & Ανάπτυξη, το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και Συγχωνεύσεις & Εξαγορές – όπως οι τρεις των Technoform, PBM και A. Müller που έχει ήδη ολοκληρώσει από τα τέλη του 2021 έως τον Ιούλιο. Οι επενδύσεις αυτές στηρίζονται από το βασικό μέτοχο της εταιρείας, τον επενδυτικό Όμιλο Olympia που πρόσφατα ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Sunlight ύψους €70 εκατ., αλλά και κεφάλαια που αντλούνται από τραπεζικό δανεισμό.