ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκαίνια του Γραφείου Καινοτομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη

Εγκαίνια του Γραφείου Καινοτομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πολλών εκπροσώπων θεσμικών, παραγωγικών και ακαδημαϊκών-ερευνητικών κ φορέων πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Πέμπτης 14 Ιουλίου τα εγκαίνια του νεοσύστατου Γραφείου Καινοτομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Η εκδήλωση αποτέλεσε και το επίσημο εναρκτήριο λάκτισμα των εργασιών του Γραφείου, το οποίο βέβαια λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες έχοντας επιτύχει ήδη σημαντικό έργο.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, Λεωνίδα Αθηνάδη, του Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Χριστόφα, αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κουτσούμπα και άλλων στελεχών της Περιφέρειας. Παρόντες επίσης ήταν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Γιάννης Καλατζής και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Γιώργος Πλακωτάρης ενώ την ανάδοχο εταιρεία του έργου ΕΕΟ GROUP AE εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Κατσάνος.

Κατά τις τοποθετήσεις τους, άπαντες τόνισαν τη σημασία της λειτουργίας του Γραφείου Καινοτομίας και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει, για την αξιολόγηση των δράσεων καινοτομίας στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και την αναθεώρηση της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης στα νησιά της Περιφέρειας, ιδίως ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-27.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η τεχνολογία, η καινοτομία, η νέα γνώση, η διεθνοποίηση, η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού των αναπτυξιακών πολιτικών. Το Γραφείο Καινοτομίας θα συμβάλει στο να διασυνδέσουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσα από την καινοτομία την παραγωγή και την ανάπτυξη» και συμπλήρωσε, πως η Περιφέρεια συνεργάζεται με τα καλύτερα στελέχη, με σημαντική εμπειρία που θα προσπαθήσουν να διασυνδέσουν την περιοχή με τις σύγχρονες τάσεις της Ευρώπης και να εισάγουν την καινοτομία σε όλες τις εκφάνσεις της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας.

«Είμαστε σε διαδικασία ανασχηματισμού των πολιτικών μας με σκοπό ο όρος νησιωτικότητα να μην είναι πλέον ισοδύναμος της απομόνωσης, αλλά συνώνυμος της ανάπτυξης, των εστιασμένων ευκαιριών ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών. Πιστεύω πως το γραφείο καινοτομίας μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα και με βάση τα ως τώρα δεδομένα το έχει αποδείξει» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας, κ. Αθηνάδης, ο οποίος επεσήμανε και την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Γραφείου Καινοτομίας, που αφορά την συμμετοχή της Περιφέρειας, μέσω του Γραφείου Καινοτομίας, στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Συμπράξεις για την Περιφερειακή Καινοτομία». Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που συμμετέχει στο πρόγραμμα και θα ηγηθεί της πανευρωπαϊκής ομάδας εργασίας για τη δημιουργία του νέου μείγματος πολιτικής για την περιφερειακή πολιτική καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επόμενη δεκαετία.

Την περηφάνια του για τη λειτουργία του Γραφείου Καινοτομίας εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής της EEO GROUP AE Κωνσταντίνος Κατσάνος, χαρακτηρίζοντάς το «σημαία» για την εταιρεία ανάδοχο. «Θέλουμε να είναι από τα πράγματα που αφήνουμε πίσω μας. Είναι δύσκολη η προσπάθεια σε μια περιοχή όπως το Βόρειο Αιγαίο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι και θέλουμε πάρα πολύ να δούμε αποτελέσματα» σχολίασε, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα εγχείρημα, που έχουν αγκαλιάσει όλοι οι φορείς.

Ο Υπεύθυνος Έργου, Γιώργος Στρογγυλόπουλος, έδωσε μια σύντομη περιγραφή του ρόλου που μπορεί να επιτελέσει το Γραφείο Καινοτομίας, μέσα από την αξιοποίηση και αξιολόγηση όλης της πληροφόρησης που θα συλλέγει, σε συνεργασία και με το Δίκτυο των εμπλεκόμενων φορέων, και την οποία θα αξιοποιεί για να παρέχει προτάσεις προς την Περιφέρεια, όσον αφορά την αναπτυξιακή της πορεία αλλά και τον σχεδιασμό και υλοποίηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Τόνισε δε, πως πέραν των φορέων που επισήμως εμπλέκονται στη λειτουργία του Γραφείου, είναι ήδη αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον στήριξης και συνεισφοράς και από άλλους φορείς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ρόλο του Γραφείου Καινοτομίας στη χάραξη και υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών υπερθεμάτισαν στους χαιρετισμούς τους, ο κ. Πλακωτάρης, ο κ. Καλατζής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Γεράσιμος Παυλογεωργάτος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ‘Ανακύκλωση Αιγαίου’, κ. Παναγιώτης Σινιόρος.

Το Γραφείο Καινοτομίας λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία και λειτουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για την υποστήριξη του επιχειρηματικού/παραγωγικού ιστού και την προώθηση της καινοτομίας στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» με Αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (κωδικός MIS 5050878) με ανάδοχο την ΕΕΟ GROUP AE, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ