ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς ένα μεταλλείο μπορεί να γίνει πιο «έξυπνο» και ασφαλές για τους εργαζόμενους

Πώς ένα μεταλλείο μπορεί να γίνει πιο «έξυπνο» και ασφαλές για τους εργαζόμενους
Πρωτοποριακό ιδιωτικό δίκτυο κινητής από την COSMOTE στο υπόγειο μεταλλείο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Αναβαθμίζει ψηφιακά τη διαδικασία εξόρυξης και ενισχύει την ασφάλεια στη λειτουργία του μεταλλείου.

Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα έχουν αναδειχθεί διαχρονικά σε σημεία-«κλειδί», προκειμένου μια επιχείρηση να βελτιωθεί σε πολλαπλά επίπεδα. Πλέον, είναι ο πυλώνας για τη μετάβαση της επιχειρηματικότητας, σε κάθε κλάδο, στην ψηφιακή εποχή, αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Ακόμη κι αν η τεχνολογική υποδομή πρέπει να φτάσει κάτω από την επιφάνεια της γης. Αυτός ήταν ο κινητήριος μοχλός της Ελληνικός Χρυσός όταν επέλεξε την COSMOTE, προκειμένου να τη βοηθήσει να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και να μπει πιο δυναμικά στο Industry 4.0, με στόχο να ενισχύσει την παραγωγικότητά της, εγγυώμενη, παράλληλα, την ασφάλεια των εργαζομένων της.

Μάλιστα, το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελληνικός Χρυσός δεν αφορούσε στα κεντρικά κτήρια της εταιρείας ή κάποια υπομονάδα, αλλά ένα από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που λειτουργεί και αναπτύσσει στη Χαλκιδική, κάνοντας το εγχείρημα ακόμη πιο απαιτητικό.

Η COSMOTE υλοποίησε ένα ιδιωτικό δίκτυο (campus network) κινητής, προκειμένου να προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο υπόγειο μεταλλείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στην Ολυμπιάδα, το οποίο βρίσκεται 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και έχει στοές συνολικού μήκους περίπου 10 χλμ. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του πρώτου «έξυπνου» μεταλλείου στην Ελλάδα, ένα έργο που θεωρείται καινοτόμο και πρωτοποριακό ακόμη και με βάση τα διεθνή πρότυπα. Με την καινοτόμο αυτή τεχνολογική λύση, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας, και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλήρους ψηφιοποίησης λειτουργιών του μεταλλείου.

Σε σχέση με άλλες λύσεις ασύρματης δικτύωσης, ένα campus network προσφέρει υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς χρησιμοποιείται συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πολύ υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων και βελτιωμένη ποιότητα και αξιοπιστία στη μετάδοσή τους, καθώς δεν υπάρχουν «παρεμβολές». Τα campus networks θεωρούνται ως η βέλτιστη τεχνολογική λύση για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες που θέλουν να μεταβούν στο Industry 4.0 και να κάνουν πιο «έξυπνη» την παραγωγή τους. Πλέον, αξιοποιούνται όλο και περισσότερο σε κλάδους όπως ο τουρισμός, τα logistics, οι μεταφορές, η διαχείριση υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), κ.ά.

Με το campus network κινητής, που είναι πλήρως προσαρμοσμένο και ειδικά σχεδιασμένο στις επιχειρησιακές ανάγκες της Ελληνικός Χρυσός, εξασφαλίζεται τόσο η κάλυψη, όσο και η εγγυημένη χωρητικότητα για τις καθημερινές λειτουργίες του μεταλλείου. Μέσω tablets υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ των εργαζόμενων στις στοές του μεταλλείου και των χειριστών των μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων με τους συναδέλφους τους στην επιφάνεια, και πιο συγκεκριμένα με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου που αναλαμβάνει την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών.

Η λύση που επελέγη αυξάνει τον παραγωγικό χρόνο, καθώς οργανώνονται αποτελεσματικότερα οι βάρδιες, η εξορυκτική διαδικασία και η διαχείριση του στόλου. Στα οφέλη του ιδιωτικού αυτού δικτύου κινητής συγκαταλέγεται και η αμεσότητα της μεταφοράς κρίσιμων επιχειρησιακών δεδομένων (βάρος μεταλλεύματος κατά τη φόρτωση, είδος υλικού μεταφοράς, βλάβες μηχανημάτων κλπ.).

Η ασφάλεια των εργαζομένων στα μεταλλεία, βασική προτεραιότητα

Σημαντικό κομμάτι στα άμεσα πλάνα αξιοποίησης του campus network στο μεταλλείο στην Ολυμπιάδα είναι η ενίσχυση της ασφάλειας του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ειδικών εφαρμογών, που θα δίνουν εικόνα του αριθμού των εργαζομένων που βρίσκονται σε κάθε τμήμα του μεταλλείου και θα παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επίσης, μέσω κατάλληλων αισθητήρων που μετρούν τη συγκέντρωση σωματιδίων ή επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα (gas monitoring), το Κέντρο Ελέγχου θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει απομακρυσμένα την παροχή και ποιότητα του αέρα (ventilation on demand) ή ακόμα και να απομακρύνει προληπτικά τους εργαζόμενους, προστατεύοντάς τους.

Δείτε το σχετικό video: